Bacaklardaki atardamarlarda biriken bu kirli kan, kişide ekonomik sınıf sendromu oluşumuna sebebiyet verir. Bu sendrom ilk kez 1954 senesinde uzun süreli bir uçak seyahati sonucunda meydana gelir. Böylelikle bu sendrom kendisine tıp dünyasında bir yer edinir.
Ekonomik koltuk sendromu ne demek sorusunun cevabı kısaca damar tıkanıklığı olarak da belirtilebilir. Bu sendroma verilen farklı isimlerde bulunur. Genellikle ekonomik sınıf sendromu olarak bahsedilen bu rahatsızlık toplardamarlar içerisinde oluşan pıhtılaşmadan kaynaklanır. Pıhtılaşma sebebi ile de kan akışı durur. Böylelikle vücutta kirli kan birikimi başlar. Vücutta kirli kanın birikmesi ise ilerleyen süreçlerde ciddi rahatsızlıklara sebebiyet verir.
Ekonomik Sınıf Sendromu Belirtileri
Ekonomik sınıf sendromu belirtileri genellikle hemen anlaşılmaz. Kişiler sadece hareketsizliğe bağlı olarak bacaklarında uyuşmalar meydana geldiğini düşünür.
Bu gibi sendromların daha büyük problemlere yol açmaması adına ekonomik sınıf sendromu belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Böylelikle kendinizde meydana gelen sorunların neyden kaynaklandığını anlayarak alanında uzman doktorlara başvurabilirsiniz.
Tıbbi kaynaklar doğrultusunda belirtilmiş olan ekonomik sınıf sendromu belirtileri şu şekilde sıralanır;
*Ekonomik sınıf sendromu başlangıcında kişilerde bacak ağrısı oluşumu başlar
*Bacak bölgesinde şişlikler meydana gelir
*Kişinin cilt renginde değişimler oluşur
*Ciltte kızarıklar ve morarmalar olur
*Tek bacakta sendrom oluşmuş ise sendrom oluşan bacak diğer bacağa kıyasla daha sıcaktır
*Bacaktaki damarlar şişer ve damarların renginde koyulaşmalar başlar. Bu problemler genellikle uzun süre ayakta kalındığında ya da bacakların hareket ettirilmemesi durumunda fark edilir.
Ekonomik Sınıf Sendromu Neden Olur?
Ekonomik sınıf sendromu genellikle uzun süre hareketsiz kalmaktan dolayı oluşan bir rahatsızlık olarak bilinir. Dar koltuk sendromu olarak da adlandırılan bu rahatsızlığın özellikle uçak yolculuklarında meydana geldiği hakkında bazı raporlar bulunur.
Kişilerin dar alanlarda uzun süre bulunmaları sendromun başlıca nedenlerinden birisidir. Bu nedenden dolayı da bazı doktorlar bu rahatsızlığa dar koltuk sendromu adını verir. Bu rahatsızlık nadiren de olsa genetik olarak aktarılmaya müsaittir. Gen testi yaptırarak sizlerde ekonomik sınıf sendromu rahatsızlığına sahip olup olmadığınız hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Dar koltuk sendromu oluşumuna neden olan diğer faktörler ise şu şekilde bilinir;
*Doğum kontrol hapı kullanımı
*Yaralanmalar ve kazalar sonucu bacağın uzun süre hareket ettirilememesi (bacakta yanık ve kırık gibi durumlar)
*Kansere bağlı rahatsızlıklar
*Crohn hastalığı
*Sigara kullanımı
Ekonomik Sınıf Sendromu Tedavisi Var Mı?
Bu sendrom aynı zamanda DVT yani derin ven trombozu olarak da bilinir. Birçok farklı isim ile tıp dünyasında yer edinmiş olan sendromun tedavisi vardır.
Kompresyon kullanımı en sık tercih edilen tedavi yöntemlerinden birisidir. Varis çorabı kullanılarak uygulanan tedavi yöntemi sayesinde öncelik bacaklarda oluşan şişliğin hafifletilmesidir. Kan sulandırıcı ilaçlar ile uygulanan bazı tedavi yöntemleri de bulunur. Bu ilaçlar sayesinde bacakta oluşan pıhtılaşma düzelmeye başlar. Böylelikle bacakta biriken kirli kan yavaş yavaş temizlenmeye başlar. Kan sulandırıcı ilaçların fayda sağlamadığı durumlarda ise filtre yerleştirme tekniğine başvurulur. Filtreleme tedavisinde vücuda küçük bir cihaz yerleştirilir ve pıhtılaşmanın tüm vücuda yayılması önlenir. Sendroma sahip olan hastalar mutlaka uzman doktorlara başvurmalıdır. Sendrom ilerledikçe daha büyük problemler meydana gelir. Doktorların uygun gördüğü tedaviler ile bu sorun ortadan kalkar.
Yüksek Risk Grubuna Kimler Dahil?
Sendroma yakalanma riski hemen hemen herkeste bulunur. Yine da bazı kişiler yüksek risk grubuna dahildir.
Yüksek risk grubu içerisindeki kişiler şu şekilde bilinir;
*Aşırı şekilde sigara tüketiminde bulunanlar
*Varisi olanlar
*Kronik rahatsızlıkları bulunanlar
*Kanser hastaları
*Hamileler (birden fazla çocuğa gebelik)
*Doğum kontrol ilacı kullanımında bulunanlar
*Çok fazla ameliyat geçmişi olanlar
*Kalp hastaları
*Obezite problemine sahip olanlar
Kadınların bu sendroma yakalanma riskinin erkeklere oranla daha yüksek olduğu hakkında bazı bilgiler bulunur.
Uzun Yolculuklarda Sendromun Tetiklenmemesi için Neler Yapılabilir?
Uzun yolculuklar hareketsiz kalmaya sebebiyet verdiği için sendromu tetikler. Bu yüzden yolculuk esnasında on dakikada bir düzenli olarak ayakları hareket ettirmek gerekir.
Uzun yolculuklarda diz altı çoraplar giyilmesi de etkili olur. Bacakların daha rahat hareket edebilmesi için ayak altına herhangi bir eşya konulmaması daha güvenlidir. Seyahat sürecinde sürekli olarak aynı pozisyonda oturmamak gerekir. Ayrıca bu seyahatler sürecinde uyku ilaçlarından ve alkolden uzak durulması da oldukça önemli noktalardan birisi olarak bilinir.
Uzun yolculuklardan önce bol sıvı tüketimi de çok önemlidir. Seyahat edilen araç hareket etmeye elverişli ise (tren vb.) arada bir olmak üzere kalkıp yürümek faydalıdır. Hareket kısıtlılığı olan kişiler (bacakta kırık, ameliyat vb.) seyahat öncesinde kan sulandırıcı iğne yaptırabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
EKONOMİK SINIF SENDROMU EVDE TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?
Bu sendrom evde tedavi edilebilecek bir rahatsızlık değildir. Mutlaka hastaneye gitmeli ve doktorlar eşliğinde tedavi görmelisiniz. Gerekli durumlarda doktorlar, tedavi sürecine ek olarak evde yapılabilecek bazı egzersizler önerir. Bunlar haricinde bilinçsizce uygulanmaya çalışan tedaviler ve egzersizler hastalığın ilerlemesine ve yanlış sonuçlar elde edilmesine sebebiyet verir.
EKONOMİK SINIF SENDROMUNU ÖNLEMEK MÜMKÜN MÜ?
Sendromu önlemek için ilk olarak sağlığa dikkat edilmesi gerekir. En önemli nokta kilo kontrolüdür. Yüksek kilolar bacaklara ağırlık yaparak pıhtı oluşumuna yol açar.
Aynı zamanda hareketsizlik de sendrom oluşumuna yol açan etkenler arasında yer alır. Kilo kontrolü ve hareketli bir yaşam ekonomik sınıf sendromu oluşumunun engellenmesine katkı sağlar. Bunlara ek olarak da sigara tüketiminin azaltılması ve hatta mümkünse sigara kullanımının tamamen bırakılması gerekir.
HAMİLELİKTE EKONOMİK SINIF SENDROMU RİSKİ BULUNUR MU?
Hamilelik sürecindeki kişiler genellikle bu sendroma sahip olabileceklerini düşünür. Hamilelik tek başına bu sendroma sebebiyet vermez. Hamilelik sürecinde mutlaka bol bol su tüketmek gerekir. Böylelikle sendromun riskleri azaltılır.
Aynı zamanda birden çok bebeğe hamile olan kişilerde nadiren bu sendroma yakalanabilir. Bunun sebebi ise vücutta oluşan fazla ağırlıktır. Orta yaş üstünde yaşanan gebeliklerde de bu sendrom oluşumu muhtemeldir.
TÜP BEBEK TEDAVİSİ SENDROMU TETİKLER Mİ?
Tüp bebek tedavisi ekonomik sınıf sendromunu tetikleyebilen süreçlerden birisidir. Bu tedavi sürecinde kullanılan ilaçlar ve fazla kilo alımı sendromu tetikler.
Tüp bebek tedavisi gören kişilerin kilo kontrolüne ekstra dikkat etmesi gerekir. Böylece tüp bebek tedavisi gören kişilerin bu süreçte sendroma yakalanma riski azaltılmış olur.
SENDROM ÖLÜM RİSKİ TAŞIYOR MU?
Ekonomik sınıf sendromu genellikle ölüm riski taşımaz. Fakat kişiler, kendilerinde bir rahatsızlık olduğunu fark etmesine rağmen hastaneye gitmediği takdirde ölümcül sonuçlar meydana gelir.
Bunun sebebi ise pıhtılaşmadan kaynaklı olarak ayak bölgesinde biriken kirli kanın akciğerlere ulaşmasıdır. İhmal edilen her hastalık farklı rahatsızlıkların meydana gelmesine sebebiyet verir.
SENDROM NE SIKLIKLA KARŞIMIZA ÇIKIYOR?
Sendrom ile alakalı şikayetler özellikle uçak yolcularında ve deniz ulaşımını tercih eden yolcularda daha sıktır. Uzun süre hareketsiz kalınması halinde meydana gelen bu rahatsızlıktan dolayı her yıl neredeyse bin kişi tedavi edilir. Tedavilerin olumsuz sonuçlanması ise çok nadir görülür.
Kaynak: www.medicalpark.com.tr