Sağlık

Hellp Sendromu Nedir?

Hellp sendromu gebelik sürecine bağlı olarak ortaya çıkabilen kadın hastalıklarından biridir. Bu rahatsızlık ilk kez 1982 senesinde Weinstein tarafından bulunur.

Gebelik sürecinde nadiren rastlanan hellp sendromu anne adaylarının dikkat etmesi gereken en önemli rahatsızlıklar arasında yer alır. Anne adayları bu süreçte mutlaka sağlıklarına dikkat etmeli ve düzenli olarak hastaneye giderek muayene olmalıdır.

Hellp sendromu genellikle hamilelik sürecinin son aylarında başlayan bir rahatsızlıktır. Bazı durumlarda ise bu rahatsızlık hamilelik süreci sonlandıktan sonra ortaya çıkar. Gebelik sürecinde ve sonrasında birçok kişi bu durumun sendroma bağlı olduğunu anlamaz.

Hamilelik sürecinin ve doğum sonrasının normal bir süreci olarak düşünür. Bu yüzden birçok kişi hellp sendromu rahatsızlığına sahip olduğunun bilincine varmaz. Sendrom; intravasküler hemolis, trombosit düşüklüğü ve karaciğer enzim yüksekliği olarak da bilinir.

Hellp Sendromu Nasıl Olur?

Bu sendrom genellikle eklampsi ve preeklampsi rahatsızlığına bağlı olarak ortaya çıkar. Preeklampsi, gebelik zehirlenmesi olarak da bilinir. Bu ve bunun gibi faktörler hellp sendromu oluşumuna sebebiyet verir. Bu hastalık hamile kadınların neredeyse % 1'lik bir kesiminde oluşur.

Sendromun özellikle 25 yaş üzerindeki anne adaylarında meydana geldiği hakkında bir takım bilgiler bulunur. 25 yaş altında gebe kalan kişilerde de obeziteye ya da birden fazla bebeğe hamile kalınmasına bağlı olarak hellp sendromu oluşma riski vardır.

Hellp Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Hellp sendromu belirtileri birçok kişi tarafından önemsenmez. Bu durumu önemsememek ciddi sağlık problemlerine yol açar. Sendroma ait olan bazı belirtiler gebelik belirtileri olarak kabul görür. Bu sebep ile gebelik sürecindeki kişiler durumu normal karşılar. Sendromun sebep olduğu belirtiler arasında ise gebelik sürecinde olmaması gereken bazı durumlar yer alır.

Bu süreçte dikkat edilmesi gereken hellp sendromu belirtileri şu şekilde sıralanır;

*İdrarda renk değişikliği

*Burun kanaması

*Nefes almada zorlanma

*Nefes alırken göğüste ya da sırt bölgesinde ağrı oluşumu

*Karın kısmında ve göğüslerde oluşan hassasiyet

*Genital bölgede kanama

*Kişinin sağlıksız ve hızlı bir şekilde kilo alması

*Görmede bulanıklık başlangıcı

*Ellerde şişkinlik oluşumu

*Yemeklerden sonra mide bulantısı

*Hazımsızlık problemi

*Yüksek tansiyon

*Geçmeyen ya da sık sık tekrarlanan baş ağrısı

*Göğüsün sağ kısmında ya da üst kısmında ağrı oluşumu

*Halsizlik

Gebelik sürecindeki hastada özellikle; hipertansiyon, ikter ve yüksek karaciğer transaminazları bulunması halinde mutlaka iç hastalıklar uzmanından da randevu almak gerekir. Gebelik sürecinde karaciğer rahatsızlıkları oldukça nadir görülür. Akciğerde oluşan rahatsızlıkların sebebi sendrom ile doğrudan bağlantılı olabilir.

Hellp Sendromu Neden Olur?

Sendromların büyük bir kısmı belirli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Ne yazık ki hellp sendromu oluşumuna sebep olan faktörler hakkında henüz net bir bilgi yoktur. Nadiren görülen bu sendromun genellikle gebelik zehirlenmesine bağlı olduğu düşünülür.

İlk gebeliğinde gebelik zehirlenmesi yaşayan kişilerin ikinci gebelik süreçlerinde bu sendroma yakalanma riskinin de daha yüksek olduğu bilinir. Her ne kadar hastalığa neden olan durumlar bilinmiyor olsa da sizlerde hellp sendromu tanı kriterleri sayesinde bu sendroma sahip olup olmadığınız hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Genetik aktarımlar da kişide bu sendromun oluşumuna sebebiyet verir. Ailesinde kronik hipertansiyon rahatsızlığı bulunan kişilerinde hellp sendromuna yakalanma riski diğer kişilere göre daha yüksektir.

Hellp Sendromu Tedavisi Var mı?

Hellp sendromu tedavisi bulunmayan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığı atlatabilmek için doğum yapmak gerekir. Bazı durumlarda sendrom sahibi kişiler erken doğum yapmak zorunda kalır.

Sendrom sahibi kişilerin hamilelik sürecinin devam ediyor olması hem bebek için hem de anne için hayati risk taşır. Bazı durumlarda hellp sendromu tedavisi için ilaç kullanımı mümkündür. İlaç tedavisi için ise hamilelikte 34. haftaya girilmemiş olması gerekir. Hellp sendromu tedavisi ilaç ile sürdürüldüğünde, sendromun belirtilerinin ciddiyeti göz önünde bulundurulur. Sendrom ilerlediği takdirde bu belirtiler daha ciddi seviyelere ulaşır. Bu durumda ilaç tedavisi ile sonuç elde etmek mümkün olmaz. İlaç tedavisi genellikle steroid tedavisi ve diğer tedavi yöntemleri birleştirilerek uygulanır. Hastalara uygulanan ilaç tedavisi, preeklampsi tedavisi ile benzerlik gösterir.

Gebelikte Hellp Sendromu

Bu sendrom özellikle gebelik sürecinde meydana gelir. Direkt olarak gebelik ile bağlantılıdır. Nadir görülen bu sendrom büyük riskler taşır. Sendroma sahip kişilerin gebelik süreci oldukça zorlu geçer.

Bu süreçte düzenli olarak doktor kontrollerinin yapılması gerekir. Doktor kontrolleri sayesinde kişide hellp sendromu olup olmadığı erken teşhis edilir. Böylece hellp sendromu tanı kriterleri göz önünde bulundurularak ilaç tedavisine başlanır.

Hellp Sendromu Gebelikte Nelere Sebebiyet Verir?

Hellp sendromunda tedavi uygulanmaması ya da erken doğum gerçekleşmemesi halinde annenin ve bebeğin doğum esnasında ölüm riski bulunur. Doğum gerçekleştikten sonra ise bebek bu sendromu genetik olarak sonraki nesillere aktarabilir.

Annede ise yeme bozuklukları ve akciğer problemleri oluşabilir. Sendromun sebebiyet verebileceği rahatsızlıklar uzman doktorlar tarafından hastalara bildirilir. Doğum yapan kişiler, doğum sonrasında da düzenli olarak kontrollerini yaptırmalıdır. Böylelikle sendromun etkileri gözlemlenebilir ve gerekli tedaviler uygulanır.

Hellp Sendromunda Erken Doğum Yapmak Bebek için Zararlı mıdır?

Erken doğum yani diğer bir adı ile prematüre doğum bebeğin sağlık sorununu olumsuz yönde etkiler. Bebek doğduktan sonra uzun bir süre boyunca doktor kontrolünde kalır. Böylelikle bebekler, sendromun zararlı etkilerinden kurtulur ve bebeğin yaşama şansı artar.

Hellp sendromunda erken doğum gerçekleşmediği takdirde ya da ilaç tedavisine geç kalındığında bebeğin yaşama şansı oldukça düşüktür.

Sıkça Sorulan Sorular

HELLP SENDROMU NASIL GEÇER?

Hellp sendromu nasıl geçer sorusunun cevabı oldukça zordur. Bu sendromun geçebilmesi için kişinin doğum yapması gerekir. Fakat kişi doğum yapsa dahi ikinci bir gebelikte tekrar sendrom başlangıcı görülebilir. Erken teşhis durumlarında ilaç tedavisi kullanılır. Fakat bu ilaçlar kesin bir çözüm sunmaz.

HELLP SENDROMU TEŞHİSİ NASIL YAPILIR?

Bu sendromun teşhis edilebilmesi zordur. Sendromun belirlileri ve tahlil sonuçları farklı rahatsızlıklar ile benzerlik gösterir. Sendromun teşhis edilebilmesi için genellikle kan testi yapılır.

Kan testi haricinde ise idrar tahlili, kan basıncı ölçümü ve karaciğer filmi talep edilir. Karaciğer fonksiyonlarının kontrol edilmesi, hastalığın teşhisinde önemli rol oynar.

HELLP SENDROMU BEBEĞE ZARAR VERİR Mİ?

Gebelik sürecinde annelerde meydana gelen bu sendrom, anne karnındaki bebeğe de anneye de zarar verir. Kişinin sendroma yakalandığı zaman bebek 32 haftalıksa ya da daha büyükse mutlaka erken doğum yapılmalıdır. Erken doğumun gerçekleşmesi ile anne ve bebek daha az risk ile sendromu atlatır.

HELLP SENDROMUNA YAKALANMAMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Sendroma yakalanmamak için maalesef yapılabilecek herhangi bir şey söz konusu değildir. Bunun sebebi ise sendroma neyin sebep olduğu hakkında bir bilginin bulunmamasıdır.

Her ihtimale karşı anne adayları, aile geçmişinde bu sendroma yakalanan birisinin olup olmadığını öğrenmelidir. Böyle bir durum olması halinde genetik olarak sendromun aktarılması mümkün hale gelir.

Sendroma ait herhangi bir belirtinin sizde var olduğunu düşünüyorsanız ya da aile geçmişinizde sendroma yakalanan kişiler bulunuyorsa bu durumu doktorunuza mutlaka bildirin.

Kaynak: www.medicalpark.com.tr