Gündem

Tarım bugünümüz ve yarınımız

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, “Tarım dünümüzdü tarım bugünümüz ve tarım yarınımız olmaya devam edecektir. Tarımın olmadığı ortamda gıda kalitesi düşecek, insan yaşamı sıkıntıya girecektir.” dedi.

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla mesaj yayımlayan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, tarımın hayatın devamı için önemli olduğunu söyleyerek, “Dünya üzerinde gelişen ve gelişmekte olan hiçbir ülke, tarımı göz ardı ederek gelişimini tamamlayamamış ve tarım her zaman tüm sektörler arasındaki tartışmasız yerini almıştır.” Şeklinde konuştu.

İsmail Kaya yayınladığı mesaj devamında şu ifadelere yer verdi; “Dünya üzerinde gelişen ve gelişmekte olan hiçbir ülke, tarımı göz ardı ederek gelişimini tamamlayamamış ve tarım her zaman tüm sektörler arasındaki tartışmasız yerini almıştır. Bundan dolayı; insan yaşamının sürdürülebilir olması için hayati bir öneme sahip olan bu sektörün icracısı olan çiftçilerimizin, emek ve gayretleri bizler için tarif edilemeyecek kadar kutsal ve değerlidir. Tarım dünümüzdü tarım bugünümüz ve tarım yarınımız olmaya devam edecektir. Tarımın olmadığı ortamda gıda kalitesi düşecek, insan yaşamı sıkıntıya girecektir. Bu gibi olumsuzlukların yaşanmaması için sektörün en önemli yapılarından olan küçük aile işletmelerinin, büyük sermayeli işletmelere karşı daha sağlam durabilmesi ve daha fazla kazanabilmesi için verilen desteklemelerin artırılması gerekmektedir. Bugün bu sektördeki gücün küçük aile işletmelerinden, büyük sermayeli işletmelere geçmesi, küçük aile işletmelerinin yok olması pazardaki ve tüm gıda sektöründeki fiyatları daha da artıracaktır. Bu durum küçük aile işletmelerindeki üreticileri etkileyeceği gibi ihtiyacı olan gıdalara yüksek fiyatlardan sahip olacak tüketicileri de ciddi şekilde etkileyecektir. Hem üreticilerimizi hem de tüketicilerimizi koruyabilmek için küçük aile işletmelerindeki üreticilerimizin desteklenmesi oldukça önemlidir. Kırsalda yaşamlarını devam ettirmek isteyen yeni nesil genç üreticilerimize kendi işlerini kurma fırsatı verilerek kırsalda hayatlarını devam ettirmeleri sağlanmalıdır. Kırsala yönelik yapılacak bu tür projeler istihdama ve üretime ciddi katkılar sağlayacağı gibi gençlerimizin köylerden kentlere göçlerinin önüne geçerek kırsalda yaşlanan nüfusun gençleşmesinde de önemli rol oynayacaktır. Bakanlığımızın uygulamaya koyduğu genç çiftçi projeleri bu kapsamda son derece önemlidir. Bu gibi önemli faydalar sağlayan projelerin artarak devam ettirilmesi gerekmektedir. Ülkemizin kalkınmasında, ekonomimizin büyümesinde, üretim ve verimliliğin artırılmasında, hayat standartlarının yükseltilmesinde, tarımsal üretimin her kademesinde alın teri olan çiftçilerimiz, her zaman baş tacımızdır. Yediğimiz her ekmekte, içtiğimiz her çorbada, giydiğimiz her kıyafette çiftçimizin hakkı ve alın teri vardır. Geçimini topraktan sağlayan, topraktan aldığı ürüne değer katarak onu bizlere ulaştıran çiftçilerimizin emeği kutsaldır. Bu vesileyle tüm çiftçilerimizin bu topraklara bereket tohumlarını ekmeye devam etmesini, toprağın bereketinin, üretime, üretimin zenginliğe dönüşmesini, üreticilerimizin ürününün bereketli olmasını diler, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününü kutlar, selam ve saygılarımı sunarım.”