Gündem

Dünyanın Yeni Derdi Obezite

İşlenmiş gıda tüketimi bütün dünyada hızla artıyor. Aynı zamanda aşırı ve bilinçsiz gıda tüketimi ve beraberinde obez insan sayısı da artıyor.

ABD uzun süredir obezite ile mücadele programları uyguluyor ama henüz önemli mesafe alamadı. Obezite gençlerde yaygınlaşırken, çocuk yaşlara inmeye devam ediyor.

Obez insan sayısının zengin ülkelerde arttığı rapor edilse de az gelişmiş ülkelerde de obezliğin sorun olmaya başladığı bir gerçek. Dolayısıyla bütün dünyanın başına dert olan bu problemle mücadele için ülkelerin bir program oluşturması gerekiyor.

Avrupa Birliği tarafından desteklenen ‘Obezite ile Savaşım’ projesi Bulgaristan’da Trakya Üniversitesi’nin organizasyonuyla başladı. Trakya Üniversitesi’nin koordinatör olduğu projede, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile Kazakistan, Moldova-Komrat, Hırvatistan, İtalya, Macaristan, Sırbistan ve Estonya’dan üniversite ve sivil toplum örgütleri görev alıyor.

Proje Koordinatörü Prof.Dr. Darina Zaimova, dokuz ülkeden üniversite ve sivil toplum örgütleri temsilcilerini Stara Zagora’da ağırlamaktan çok mutlu olduklarını, proje ile üniversitelerde öğrenim gören öğrencilerin ‘obezite ile savaşım konusunda eğitileceklerini, dünyanın en önemli problemlerinden biri haline gelen obeziteyle mücadelede önemli mesafe alacaklarını, bu problemi yenmede hem mental, hem de beslenme ve sportif etkinlikler gibi bütün kanalları kullanacaklarını dile getirdi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Kemal Çelik, obezite ile mücadelede sportif etkinliklerin tek başına yeterli olmadığını, esas mücadelenin beslenme temelli olması gerektiğini, bunun için gıda sektörünün bütün aktörlerinin seferber olmasında yarar olduğunu, işlenmiş gıdadan ziyade geleneksel gıda kullanımının yaygınlaşması gerektiğini belirtti.

Üç gün süren yoğun toplantılar, eğitim ve gelecek toplantıların programlanması, öğrenci aktivitelerinin içeriklerinin belirlenmesiyle sona erdi.

Şenay Azman