Sağlık

Keten Tohumu Zararları

İlk olarak Mısır'da yetişilmeye başlanan keten tohumu ülkemizde de son yıllarda birçok kişi tarafından tercih edilen besin ögeleri arasında yer alır.

Keten tohumunun sahip olduğu besin içerikleri birçok sağlık sorununa iyi gelir. Ancak aşırı tüketimde ya da belirli durumlarda keten tohumu zararları kendini gösterir ve genel sağlığın olumsuz yönde etkilenmesine neden olur.

Keten Tohumu Kimler Tarafından Kullanılmamalıdır?

Keten tohumu her ne kadar birçok konuda yararlı bir besin olsa da bazı kişilerin kullanımı istenmeyen sonuçlara neden olacaktır. Keten tohumunun bilinen en büyük ve en önemli yan etkisi östrojeni artırmasıdır.

Özellikle kadınlarda fazla östrojen oluşumu meme kanseri, rahim kanseri, çikolata kisti oluşumu, regl öncesi sinirlik halinin artması ve şeker hastalığı (diyabet) gibi durumlara neden olabilir. Erkeklerin bazılarında östrojen hormonunun baskın olduğu bilinir. Bu durum erkeklerde meme büyümesine ve erkeklerin aşırı duygusal bir ruh haline sahip olmasına neden olur.

Östrojen hormonunun baskın olduğu vücut yapılarına sahip kişilerin keten tohumu kullanımını tercih etmemesi gerekir. Özellikle keten tohumu erkeklere zararları ile ön plana çıkar. Erkeklerin keten tohumu kullanımı gerektiren durumların meydana gelmesi halinde ise mutlaka kişilerin uzman hekimlere danışması ve hekimlerin önerileri doğrultusunda bu besin ögesini kullanması gerekir. Aynı zamanda hamile ve emzirme dönemimdeki kadınlarında keten tohumu kullanımlarını doktorlarına danışması oldukça büyük bir önem taşır.

Keten Tohumunun Zararları Nelerdir?

Genel anlamda oldukça faydalı olduğu bilinen keten tohumu, belli koşullarda insan sağlığı için büyük bir risk oluşturur. Keten tohumu zararları arasında yer alan ve sıklıkla karşılaşılan durumlar şu şekilde sıralanabilir;

·         Keten tohumu cilde zararları ile bilinen bir besin ögesidir. Özellikle bu durum alerjik bünyelere sahip kişilerde kendini gösterir. Bu nedenle keten tohumu tüketiminden önce kişilerin bu besine alerjisinin olup olmadığını öğrenmesi gerekir

·         Öğütülmemiş ya da doğru işlenme koşullarına sahip olmayan ürünler kişilerin sindirim sistemleri üzerinde olumsuz etkilere neden olur

·         Yüksek oranda ve çok sık bir şekilde keten tohumu tüketimi vücuttaki bazı vitamin ve minerallerin yükselmesine neden olur. Aynı zamanda yağ değerlerinin de yükselmesine neden olarak organların zarar görmeye başlaması meydana gelir

·         Keten tohumunun kullanımı için tercih edilecek yöntemlerde içeriklerin etkileşime girmesi özellikle sindirim sistemi üzerinde sorunların meydana gelmesine neden olan başlıca durumlar arasında yer alır.

Keten Tohumunu Bırakmanın Sağlık Açısından Faydaları Nelerdir?

Keten tohumu zararları arasında kişilerin kronik rahatsızlıklara sahip olması da önemli bir role sahiptir. Özellikle bazı gruplar içerisinde yer alan kişilerin keten tohumu kullanımını bırakması, genel sağlık durumunun daha iyiye gitmesini sağlayabilir. Keten tohumu zararları ve kullanımının bırakılması ile düzeltilebilecek durumlar şu şekilde sıralanabilir;

·         Özellikle diyabet hastalarının hipoglisemiye girmesine neden olan keten tohumunun bırakılması kan şekerinin dengelenmesini sağlar

·         Tansiyon hastalarında olumsuz etkilere neden olan bu besin ögesinin tüketimine son verilmesi hem tansiyonun hem de kan basıncının dengelenerek tansiyon hastalarının rahat etmesini sağlar

·         Kanama bozukluğu olan kişilerin keten tohumu tüketimini kesmesi, kanın pıhtılaşma mekanizmasının yavaşlamasının önüne geçer

·         Çocuk sahibi olmak isteyen kadınların, hamileyken ve düzensiz regl döneminde bu besini bırakması, mevcut sorunları ortadan kaldırabilir. Nitekim keten tohumu, östrojen hormonunu taklit eder ve vücuttaki hormonal dengenin bozulmasına neden olur.

Hamileyken Keten Tohumu Kullanımının Zaraları

Keten tohumu zararları en çok kronik hastalar, östrojen yüksekliği yaşayanlar, tansiyon ve şeker hastaları ile hamile kadınlar üzerinde kendini gösterir. Hamilelik dönemindeki kadınların bu besini tüketmesi kanın sulanmasına neden olur. Kan sulandırıcı etkiye sahip olan bu besin, kadınların düşük yapma ihtimalinin artmasına neden olur.

Hamilelik döneminde keten tohumu kullanımlarının tamamen bırakılması ya da kişilerin doktor kontrolleri altında bu besin ögesini kullanmaya devam etmesi hem anne hem de bebek sağlığı için oldukça önemlidir.

Keten Tohumu Hangi Organlara Zarar Verir?

Keten tohumunun genel olarak kronik hastalar tarafından kullanılması tavsiye edilmez. Yüksek tansiyon, diyabet ve böbrek hastalığına sahip olan bireylerin bu besini tüketmemesi gerekir. Yüksek oranda potasyum içeriğine sahip olan keten tohumu, böbrek hastaları üzerinde olumsuz etkilere sahiptir.

Aynı zamanda keten tohumunun içerisinde yer alan fitoöstrojen ise östrojen bağımlığı olan kanser hastaları için oldukça zararlıdır. Keten tohumunu tüketilmemesi gereken bir diğer hastalık ise divertikülit hastalığıdır. Bu kişilerin keten tohumu tüketimi bağırsakların daha fazla zarar görmesine neden olabilir.

Keten Tohumunun Cilde Zararları

Keten tohumu erkeklere zararları ile biliniyor. Bunu başlıca nedeni ise özellikle yüksek östrojen üretimine sahip olan vücutlarda bu durumu arttırmasıdır. Merak edilen bir diğer soru ise keten tohumunun cilt üzerindeki olumsuz etkileridir. Ancak kişilerin bu besin ögesine herhangi bir alerjisi bulunmuyor ise keten tohumu cilt için oldukça yararlıdır. Keten tohumu ile elde edilecek olan karışımların ya da maskelerin cilde uygulanması cilde şu etkileri sağlar;

·         Cildin daha parlak ve ışıltılı olmasını sağlar

·         Cilt üzerindeki yaşlılık belirtilerini azaltır

·         Ciltteki kızarıklık ve iltihap sorunlarının çözümünde etkilidir

·         Sivilce sorunlarının giderilmesini sağlar

·         Cildin daha sıkı bir forma sahip olmasını sağlar

·         Düzenli kullanım ile cildin nem oranını dengeler

Ancak keten tohumu kullanımı ile cilt bakımı yapılmadan önce kişilerin mutlaka alerji testi yaptırması gerekir. Aksi halde cilt üzerinde istenmeyen sorunların meydana gelmesi kaçınılmaz olacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

KETEN TOHUMU YAĞI ZARARLARI NELERDİR?

Keten tohumu yağı zararları da kişiler tarafından merak edilen bir diğer konudur. Genel olarak keten tohumu yağı zararları, keten tohumunun olumsuz etkilere sahip olduğu grupla aynıdır. Hamile ve emzirme dönemindeki kadınların bu besini yağ formunda kullanması yine aynı olumsuz sonuçlara neden olur. Aynı zamanda çok fazla keten tohumu yağı kullanımı cildin tahriş olmasına , deride kaşıntı ve döküntülerin meydana gelmesine neden olabilir. Bu yağın fazla miktarda içilmesi ise kişilerde ishal, mide bulantısı ve kusmaya neden olacaktır.

KETEN TOHUMU GÜNDE NE KADAR TÜKETİLMELİDİR?

Belirli grupların içerisinde yer almayan kişiler ile doktor kontrolünde bu besini kullananlar, keten tohumunun yararlarından faydalanabilir. Doktorlar tarafından aksi belirtilmedikçe bu besinin günlük kullanımı iki ya da üç yemek kaşığı olmalıdır. Nitekim bir yemek kaşığı tohumda yaklaşık olarak iki gram lif bulunur. Bu ortalamanın üstünde tüketimin gerçekleştirilmesi ise kişilerin özellikle sindirim ve boşaltım konusunda rahatsızlık yaşamasına neden olacaktır.

KETEN TOHUMUNUN BESİN DEĞERİ NASILDIR?

Genellikle yoğurdun ya da sütün içerisine katılarak tüketilen bu besin ögesi toz, tablet ya da kapsül formunda da tüketilebilir. Yapılan araştırmalara göre yedi grama eşit olan bir çorba kaşığı öğütülmüş keten tohumunun sahip olduğu besin değerleri şu şekilde açıklanmıştır;

·         37,4 kalori// enerji

·         1,28 gram protein

·         2,95 gram yağ

·         44,9 miligram fosfor

·         6,09 mikrogram folat

·         2,02 gram karbonhidrat

·         1,91 gram lif

·         17,8 miligram kalsiyum

·         27,4 miligram magnezyum 

·         56,9 miligram potasyum

·         45,6 mikrogram lutein ve zeaksantin

Oldukça zengin bir besin değerine sahip olan bu gıdanın tüketimi, doğru kişiler ve doğru durumlarda genel sağlığa katkı sağlar. Ancak her şeyde geçerli olduğu gibi keten tohumu tüketiminde de bazı unsuralar dikkat edilmemesi ve gereğinden fazla tüketimin gerçekleştirilmesi istenmeyen sağlık sorunlarını ortaya çıkartır.

Kaynak: Medicalpark