Özellikle Biga ilçesine bağlı köylerde sıklaşan depremler, vatandaşların güvenliği konusunda kaygı uyandırmaktadır. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) verilerine göre, özellikle hafta başından beri bölgede 50'ye yakın deprem meydana gelmişti.
15 Saatte 50’ye Yakın Deprem Meydana Gelmişti
Çanakkale'nin deprem riskine dair önemli açıklamalarda bulunan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, bu depremlerin sıklıkla yaşandığı bölgenin "şeytan üçgeni" olarak adlandırıldığını ifade etti. Perinçek, "Deprem olan alan şeytan üçgeni olarak tanımladığım bölgenin hemen sınırında kalıyor. Marmara Denizi batısında olan depremler, bu bölgede biriken enerjiyi, Biga dolayına ilettiği tezini, şeytan üçgeni içinde olan depremlerin dağılımına bakarak desteklemek mümkün" şeklinde konuştu. Bölgedeki depremlerin art arda yaşanması, yerel yönetimleri ve ilgili kurumları alarm durumuna geçirmiştir. Deprem uzmanları, bu tür sıklaşan depremlerin büyük bir depremin habercisi olabileceği uyarısında bulunuyor. Bu nedenle, bölgedeki yetkililer, vatandaşları deprem hazırlıkları konusunda bilinçlendirmeye ve gerekli önlemleri almaya davet ediyor.
Art Arda Yaşanan Depremlerin Ardından Açıklama!
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, Çanakkale’de depremlerin ardından açıklamalarda bulundu. Haritalı görsellerle paylaşımlarda bulunan Prof. Dr. Perinçek, “(12 Şubat) 14.13 ile 16.28 arasında yaklaşık iki saat içinde üsteki haritada daire içinde gösterilen yerde, Hisarlı, Gürgendere köyleri dolayında 12 küçük deprem yaşadık. Depremlerin bugün olmasa bile, gelecekte devam edeceğini düşünüyorum. Neden? Zira aynı bölgede 7 Şubat gününde ve daha önceki aylarda da çok sayıda deprem olmuştu. Deprem olan alan şeytan üçgeni olarak tanımladığım bölgenin hemen sınırında kalıyor. Marmara Denizi batısında olan depremler, bu bölgede biriken enerjiyi, Biga dolayına ilettiği tezini, şeytan üçgeni içinde olan depremlerin dağılımına bakarak desteklemek mümkün. Ayrıca Gemlik dolayında olan depremlerde batı yönde Biga, Erdek, Bandırma yönünde enerji transfer ettiği düşünülmektedir. Kanımca, hem Tekirdağ yönünden hem de Gemlik yönünden Biga dolayına enerji transferi söz konusu. Şeytan üçgeni, bir yılda ortaya çıkmadı. Son beş yıldır söz konusu alanda her gün depremleri gözlüyor ve analiz ediyorum. Bu çalışma 5 yıl boyunca, şeytan üçgeni içinde komşu bölgelere göre daha fazla deprem olduğunu gösterdi. Bölgede olan tarihsel depremlere baktığımızda onların üzerinden 250 yıldan daha fazla bir zaman geçtiğini görüyoruz. 117 yılında Gemlik ile Bandırma arasında yıkıcı bir deprem kayıtlarda var. Bu deprem ile Kyzikos ve Parion kentleri yerle bir olmuş. Parion antik kentinde arkeologlar ile birlikte yaptığım çalışmada 117 depreminin, daha önce ve sonra olan 2 depremin izlerini de buldum. Parion antik kentinin kuzey yarısı söz konusu deprem sırasında, kentin ortasından geçen bir fay nedeniyle 1,5 metre yükselmiş. Bu fayın deprem sırasında oluştuğunu gösteren çok sayıda verimiz var” ifadelerini kullandı.
Ogün İnal