Sağlık

Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Gaz yapan yiyecekler sağlığımızı olumsuz etkiler ve günlük hayatımızın kalitesini düşürebilir. Bu yiyeceklerin aşırı tüketimi bağırsak hareketliliğini arttırmakla kalmaz ve aynı zamanda sancı hissi vererek ağrılara sebep olur.

Bağırsakta oluşan ve huzursuz hissetmenize neden olan gaz problemlerini en aza indirmek için bu besinleri tanımalı ve beslenme programınızda dengeli biçimde kullanmalısınız.

Ayrıca çeşitli hastalıkları olanlar başta olmak üzere her sağlıklı bireyin bu problemi yaşayabileceğini de bilmek gerekir. Bununla birlikte bebeğe gaz yapan yiyecekler ve emziren annelerin dikkat etmesi gereken besinler olduğunu da unutmamalısınız. 

Gaz Yapan Yiyecekler Nedir? 

Bağırsak hareketlerinin normale dönmesi ve fazla gaz oluşmasını önlemek için aşırı gaz yapan yiyecekler hakkında bilgi sahibi olmak oldukça önemli.

Bu yiyecekleri ise aşağıda görebilirsiniz: 

·         Fasulye: Fasulye, fodmap grubunda yer alır. Fodmap gıdaları sindirim sistemi içerisindeki bakterilerle fermente edilerek gaz oluşumuna sebep olan besinleri ifade eder. Özellikle huzursuz bağırsak sendromu olanların fasulye tüketirken dikkatli olmaları önemlidir. 

·         Süt ve Süt Ürünleri: Bu besin grubunun gaz yapmasının en büyük nedeni içinde yer alan laktozdur. Tüm dünyada geniş bir kitlenin laktoz hassasiyeti bulunur. Peynir, yoğurt, tereyağı gibi süt ürünleri karın şişliği, karın ağrısı ve ishal gibi semptomların oluşmasına sebep olur. 

·         İşlenmiş Gıda Ürünleri: Yapay tatlandırıcı ve çeşitli kimyasallar içeren bu gıdalar, sindirimi zor olmaları sebebiyle kramp ve gaz oluşumuna sebep olur. 

·         Mercimek: Mercimekli yemekler sağlığa faydası olsa da mercimeğin de fodmap grubunda yer alması gaz miktarını arttırır. Ayrıca lif oranı yüksek olan bu besin, lifli yiyecek tüketmeyenlerde şişkinliğe sebep olabilir. 

·         Soğan: Faydası saymakla bitmeyen soğan, içinde yer alan fruktan adlı bir maddeden dolayı şişkinlik ve gaz birikmesine sebep olur. Soğan, sarımsak, havuç, turp, karalahana, roka, lahana ve karnabahar da gaz yapan sebzeler arasında bulunur. 

·         Kuruyemiş: Kuruyemişler sahip oldukları faydalı yağlar ve vitaminler sayesinde sağlığa olumlu katkıları olan besinlerdir. Ancak özellikle lif tüketimi düşük olan kişilerde gaza sebep olabilir. Sindirimi zor olan yağlar barındırmaları da bir diğer gaz oluşum sebebi olarak karşımıza çıkar. 

Yukarıda sayılan besinler farklı sebeplerden dolayı gaz oluşumunu ve şişkinliği arttırıcı etkilere sahiptir. Sağlıklı bireylerde büyük etkiler gözlenmeyebilir ancak özellikle anne sütüne gaz yapan yiyecekler gibi konularda daha dikkatli olunması gerekir.  

Anne Sütüne Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir? 

Anne sütüne gaz yapan yiyecekler özellikle doğum sürecinin tamamında hassaslaşan vücut sisteminde daha fazla etkiye sahiptir. Bu nedenle anne sütünde gaz birikimi artar ve bebeği de olumsuz şekilde etkileyebilir. Aynı zamanda bebeğe gaz yapan yiyecekler olarak da bilinen bu besinler şu şekilde listelenebilir:

·         Çiğ meyve ve sebzeler

·         Süt ve süt ürünleri

  • Kafein
  • Baklagiller 
  • Şarküteri ürünleri 
  • Çikolata 

Burada belirtilen yiyeceklerin kişiden kişiye ve hangi besinlere karşı hassasiyetin bulunduğuna göre değişiklik gösterebileceği unutulmamalıdır. Ayrıca bebeğe gaz yapan yiyecekler konusunda da sayılan bu besinleri gösterebiliriz.  

Anne ve bebek sağlığı için gaz yapan yiyecekler yerine gaz yapmayan süt yapan yiyecekler tercih edilmelidir. Bu sayede bebeğin de gaz problemi yaşamaması, rahat etmesi ve huzursuzluğunun azalması sağlanır. Gaz yapmayan süt yapan yiyecekler ve içecekler arasında; yulaf ezmesi, kefir, ayran, tahin helvası, kimyon çayı bulunur.  

Gaz Yapan Yiyecekler için Beslenme Önerileri 

Gaz yapan yiyecekler için önlem alınmadığı takdirde özellikle gündelik yaşam sırasında sorun yaşanmasına mümkündür. Yiyeceklerin mevcut zararlarından korunmak içinse alacağınız bazı önlemler oldukça rahat etmenizi sağlar. Bazı beslenme önerilerini inceleyerek, gaz sorununu en aza indirebilir ve hatta tamamen ortadan kaldırabilirsiniz.

Genel olarak dikkat etmeniz gereken bazı durumlar ise şu şekilde sıralanır: 

·         İlk olarak günlük öğünlerinizin sayısını 5-6 olacak biçimde ayarlamalı ve hem azar azar hem de sık olacak şekilde beslenmelisiniz.  

·         Sindirimin başlangıç noktası ağızdır. Bu yüzden yemeğinizi olabildiğince yavaş yemeli ve gerekli miktarda çiğnemelisiniz. 

·         Genel olarak öğünlerinizde çok sıcak veya soğuk besinler yerine ılık biçimde olanları tercih etmeniz gerekir. 

·         Aşırı naneli, baharatlı ve acılı yemeklerden uzak durmanız, gazın azalması adına çok önemlidir. 

  • Yağ oranı yüksek kızartma, kavurma, hamur işleri ve şarküteri ürünleri gibi besinlerin sindirimi zor olduğu için uzak durmanızda fayda vardır. 
  • Çiğ haldeki sebze ve meyvelerin gaz yapma olasılığı yüksektir. Bu nedenle sebzeleri pişmiş olarak ve meyveleri haşlanmış veya fırında pişmiş halde tüketmeyi deneyebilirsiniz.  
  • Yoğurt, süt ve ayran gibi besinlerin gaz yapması mümkündür. Gaz etkisini azaltmak adına sütü az şekerli muhallebi ya da sıcak bir şekilde tüketebilirsiniz. Aynı zamanda yoğurdu oda sıcaklığında kullanmanız, gaz etkisini azaltabilir. 
  • Bulgur, kuru baklagiller ve turunçgiller aşırı gaz yapan yiyecekler arasında yer aldığı için tüketimlerini azaltmanız, rahatlamanıza yardımcı olabilir. 
  • Gaz problemlerinizi azaltmak için rezene çayı tüketiminden faydalanabilirsiniz. Yemek sonrasında veya gaz sıkışması hissettiğinizde içebilirsiniz. 
  • Kimyon, çoğunlukla gaz sorunlarının azalmasına yardımcı olur. Bu yüzden yemeklerinize ilave ederek, olası gaz problemlerinin etkisini düşürebilirsiniz. 

Yukarıda belirttiğimiz konulara dikkat etmeniz durumunda gazın olumsuz etkilerinden çok daha rahat bir şekilde kurtulabilirsiniz. 

Gaz Yapan Yiyecekler Dışında Neler Tüketebilirsiniz? 

Gaz yapan yiyecekler hakkında yaptığımız açıklamaların yanı sıra gaz yapmayan çeşitlerin bilinmesi de çok değerlidir.

Gaz yapma ihtimali düşük olan bazı besinleri ise aşağıda yakından inceleyebilirsiniz: 

·         Rafine edilmemiş pirincin içerisinde bulunan lif oranı yüksektir. Midenizde meydana gelen farklı sorunlarla beraber gaz etkilerinin önüne geçmek için pirinç tüketilmesi tavsiye edilir.  

·         Sindirim bozuklukları ve gaz oluşumunun önüne geçmek adına sarımsak tüketimi fayda sağlayabilir. Bununla beraber mide şişkinliği için de sarımsak tercih edebilirsiniz. 

·         C vitamini bakımından oldukça zengin olan karahindiba sayesinde hem gaz oluşumu ortadan kalkar hem de bu besinin kanı temizleme etkisi, ekstra fayda kazanmanıza destek verir. 

·         Keten tohumu veya keten yağı bağırsakların rahatlamasına ve bağışıklığın güçlenmesine katkıda bulunur. 

·         Mide krampları ve şişkinlik gibi durumları engellemek için kullanılabilecek bir diğer besin fesleğendir. Gaz problemlerinin giderilmesi açısından da fazlasıyla önemli bir besindir. 

·         Gaz sancıları ve sindirim bozukluklarının önüne geçmek adına muz tüketebilirsiniz. Aynı zamanda sindirime de destek olan muz, rahatlamanızı sağlayabilir. 

·         Yukarıda saydıklarımızın yanı sıra biyolojik özelliklere göre gaz yapan yiyecekler ve yapmayan besinlerin farklılık gösterebileceğini bilmelisiniz. Mevcut sağlık durumunuz ve kullanmakta olduğunuz ilaçlar nedeniyle gaz oranları farklılaşabilir.

·         Bu yüzden alanında uzman bir hekim ile irtibata geçerek, sağlığınız için hangi besinlerin daha yararlı olabileceğini öğrenebilirsiniz. 

·         Gaz Yapan Yiyecekler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular 

·         EN ÇOK GAZ YAPAN YİYECEKLER NELERDİR? 

·         En çok gaz yapan yiyecekler genel olarak kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Çoğunlukla gaz oranını yükselten besinler arasında ise mercimek, fasulye, patates, soğan, nohut, karnabahar, lahana ve enginar gibi yiyecekler bulunur. Beslenme düzeninizi sağlayarak ve gaz yapan besinlerin tüketimini azaltarak kolaylıkla önlem alabilirsiniz. 

·         GAZ SORUNU OLANLAR NE YEMELİ? 

·         Gaz sorunu yaşayanların pek çok farklı yiyecek aracılığıyla rahatlaması mümkündür. Özellikle sarımsak, pirinç, muz, fesleğen, keten tohumu veya yağı, fesleğen ve karahindiba gibi besinler sayesinde sindirim sisteminizin düzelmesini sağlayabilirsiniz.

·         Ayrıca doktor tavsiyeleri doğrultusunda besinler kullanarak, çok daha başarılı sonuçlara ulaşabilirsiniz. 

·         BAĞIRSAK GAZINA NEDEN OLAN YİYECEKLER NELERDİR? 

·         Genel olarak bağırsak gazının artmasına yol açan besinlerin çoğu kişilerin sağlık durumları doğrultusunda değişiklik gösterebilir. Özellikle yüksek lifli gıdalar çoğu kişi için gaza sebebiyet vermezken bazı kişiler için gazı arttırabilir.

·         Yüksek lifli tam buğday, kepek, kuşkonmaz, elma, şeftali, Brüksel lahanası gibi gıdalar bağırsak gazını yükseltebilir. 

Kaynak: Medicalpark