Gündem

Tarih Tekrar Yazıldı

Almanya'nın Kien kentindeki tersanelerde üretilen ve savaştan bir yıl önce Osmanlı donanmasına katılan Nusret Mayın Gemisi, 1915 yılında 8 Mart gecesi Erenköy Koyu'nda döktüğü mayınlarla Çanakkale Boğazı'nı geçilmez kılmıştı.

Bu tarihi an, 1. Dünya Savaşı'nın seyrini tamamen değiştirmiş ve dünya tarihine altın harflerle yazılmıştı. Ancak, 109 yıl sonra, Nusret Mayın Gemisi'nin izlediği yol, tarihin derinliklerine yeniden bir yolculuğa çıktı.

Nusret Mayın Gemisi 109 Yıl Sonra Aynı Rotada

8 Mart 2024'te, Nusret Mayın Gemisi, o efsanevi rotayı yeniden izledi. Çanakkale Boğazı'nın sularında, gemi o unutulmaz geceyi hatırlatan bir iz bıraktı. Bu kez savaş değil, barış ve anıların yaşatılması için hareket ediyordu. Gemideki mürettebat, geçmişin izlerini takip ederek, tarihin derinliklerinde bir yolculuğa çıktılar. Nusret Mayın Gemisi'nin bu tarihi yolculuğu, sadece bir geminin hareketinden ibaret değildi. Tarihin önemli dönemeçlerinden biri olan Çanakkale Savaşı'nın hatıralarını canlandırmak, genç nesilleri geçmişin önemli anlarıyla buluşturmak amacıyla gerçekleşti. Bu gemi, sadece demir ve çelikten değil, aynı zamanda milletin hafızasından ve ruhundan inşa edilmiş bir anıt gibiydi. 1. Dünya savaşında  bir çok cephede itilaf devletlerinin yanında savaşa giren Osmanlı devletinin kazandığı tek cephe Çanakkale Cephesi olmuştu.  Çanakkale’yi düşmana geçilmez kılan bir çok kahramanlık yaşanırken, Çanakkale Boğazını adeta  kırılmaz bir zincire dönüştüren ve düşmanın deniz hattını kesen tarihi simgelerden bir tanesi de Nusret Mayın Gemisi olmuştu. Almanya’daki tersanede üretildikten sonra Osmanlı donanmasına katılan ve bir yıl sonra Çanakkale’deki görev sırasında Boğaza mayın döşemişti.  Nusret Mayın Gemisi, 8 Mart 1915'te Erenköy Koyu'nda sahile paralel döktüğü 26 mayın  düşman donanmasına karşı Boğazda zırh olmuştu. Nusret Mayın Gemisinin bu başarısı ile Çanakkale Boğazı ‘Geçilmez’ ünvaına sahip olmuştu.  Nusret Mayın Gemisi 109 yıl sonra Boğaa bu kez temsili olarak seyir aldı.

Nusret Mayın Gemisi’nin Tarihi Mayın Döküşü Düzenlenen Tören İle Anıldı

Dünya savaş tarihine geçmiş bir kahramanlık destanı olan 18 Mart Deniz Zaferi’nin, kazanılmasında büyük pay sahibi olan Nusret Mayın Gemisi’nin 8 Mart 1915 tarihinde gerçekleştirdiği tarihi mayın döküşünü anmak amacıyla Erenköy Koyu’nda düzenlenen törene Vali İlhami Aktaş, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, Çanakkale Belediye Başkan V. Süleyman Canpolat, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, İl Emniyet Müdürü Selim Arıcı, İl Jandarma Komutanı Sadi Akman, Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanı SG. Yb. Ercan Oran, Türkiye Harp Malulü Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Çanakkale Şube Başkanı Muharrem Şahin, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Erol Günaydın, Anadolu Şehit Aileleri Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Sebahat Korkmaz Demir, Terörle Mücadele ve Vazife Kahramanları ve Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Çanakkale Şube Başkanı Zülfikar Üztürk, Askeri ve mülki erkan, akademisyenler, şehit aileleri, gaziler ve öğrenciler katıldı. Anma töreninde TCG Nusret Komutanı Deniz Üsteğmen Ersin Taşkın tarafından 18 Mart Deniz Zaferi’nin kazanılmasında büyük paya sahip olan Nusret Mayın Gemisi’nin döşediği mayın hattının tarihin seyrini nasıl değiştirdiği ile ilgili bilgilendirmede bulunuldu.   Deniz Üsteğmen Ersin Taşkın, "Çanakkale Savaşları’nın ilk aşamasını oluşturan 18 Mart Deniz Zaferi dünya harp tarihine mal olmuş bir kahramanlık destanıdır. Bu zaferin kazanılmasında kuşkusuz en büyük pay, kahraman Nusret Mayın Gemisi’ne aittir. Hafif sisli ve yağışlı 8 Mart sabahı saat 05.00’te Yüzbaşı Hakkı Bey’in komutasında Nara’dan avara eden Nusret, Anadolu kıyısını izleyerek seyre başlamış ve boğazı kapatan mayın hatları arasında emniyetle geçerek şu anda bulunduğumuz noktaya varmıştır. Nusret Mayın Gemisi’nin tam 109 yıl önce bugün, güvertesinde bulunan 26 mayını aynı rota üzerinde, aralarında yüzer metre olacak şekilde deniz seviyesinin 4,5 metre altına dökmüştür. Bacasından mümkün olduğunca az duman çıkartmak için önlem alınan Nusret, hiçbir müttefik karakol gemisi tarafından tespit edilemeden saat 08.00’de Çanakkale önlerine demirlemiştir. Saat 10.00’a kadar süren sis ve yağmur, geminin Çanakkale Boğazı girişinde bulunan düşman karakol gemileri tarafından görülmesini engellemiştir. Nusret Mayın Gemisi’nin Erenköy Koyu’nda kurduğu bu engel, Çanakkale Deniz Savaşı’nın ve tarihin akışını değiştirmiştir. Yüzbaşı Hakkı Bey’in komuta ettiği Nusret’in büyük katkısıyla kazanılan bu zafer, Türk askerine moral, Türk milletine sevinç kaynağı olmuştur. Müstahkem Mevki Komutanı Cevat Paşa, bu zaferi şu sözlerle ifade etmiştir: ’Gittiler, geçemediler, geçemeyecekler’" dedi. Ardından Nusret Mayın Gemisi’nin 8 Mart 1915 tarihinde Erenköy Koyu’nda oluşturduğu tarihi mayın hattı üzerinde Vali İlhami Aktaş ve Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, tarafından denize çelenk bırakıldı. Çelenk bırakılmasının ardından Nusret Mayın Gemisi’ndeki Anma töreni sona erdi.

Ogün İnal