Sağlık

Ramazanda Sağlıklı Yaşam için Yapılmaması Gerekenler Nelerdir?

Ramazan döneminde yeme içme düzeni oldukça önemlidir. Uzun bir süreç olan Ramazan döneminde içme yeme düzenine dikkat etmek hayatın kalitesini oldukça yakından etkiler.

İftar ve sahur arasındaki uzun süreçte vücudun su ve enerji dengesini sağlamak gün içerisindeki yaşayış için oldukça önemlidir. Enerji ve konsantrasyon dengesini iyi ayarlamak için sahur ve iftar vakitlerinde düzenli ve dengeli besin alımı yapılması gerekir.

Ramazanda sağlıklı yaşam için yapılmaması gerekenler içerisinde en önemlisi sahura kalkmadan oruç tutmak yer alır. Sahura kalkmadan oruç tutmak tüm gün vücudun susuz ve enerjisiz kalmasına sebep olur. Vücudun yavaşlayan metabolizması için baharatsız ve enerji değeri yüksek besinlere yönelmek gerekir.

Ramazanın Sağlıklı Geçmesi için Uzak Durulması Gereken Yiyecekler

Uzun açlık süresi ile insanlar iftar anında gereğinden fazla yemek yiyebilir. Ramazan boyunca yeme düzeni oluşturabilmek daha rahat oruç tutmaya yardımcı olur. Ramazan ayı boyunca uzak durulması gereken yiyecekler mevcuttur.

•             Fazla karbonhidratlı ve yağlı besinlerden uzak durmak gerekir. Kalorili kahvaltılıklardan uzak durulması gerekir. Reçel, çikolata, bal, pekmez, yağlı besinler ramazan boyunca uzak durulması gereken besinler arasında yer alır.

•             Sürekli olarak pilav ve makarna tüketmekten kaçının. Kalitesiz karbonhidrat içeren bu ürünler kan şekerinde düzensizliğe neden olur.

•             Beyaz ekmek gereğinden fazla tüketildiğinde yağ dokusunun artmasına neden olur. Lezzeti ile tüketim sınırını belirlememek kan şekerinde ani artışlara neden olabilir.

•             İftarın açılması ile hazır tatlılara yönelmek ramazan boyunca yapılmaması gerekenler arasında yer alır. Gıda katkı maddeleri içeren hazır tatlılar ekstra kalori alımı demektir. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılara yönelmek daha sağlıklıdır.

•             Süt ve süt ürünlerini ramazan boyunca yeterli tüketmek protein kaynağı yönünden yeterli beslenmeye yardımcı olur.

•             Kafeinli ürünler ramazan boyunca tüketiminde dikkat edilmesi gereken gıdalar arasında yer alır. Fazla kafein tüketimi vücut dengesini ve uyku düzenini bozmaya neden olur.

•             Tuz oranı yüksek besinlerden uzak durmak gerekir. Ramazan boyunca tuz oranı yüksek besinler tüketmek gün içerisinde tansiyonun artmasına neden olabilir. Gün içerisinde susuzlugu tetikleyen tuzlu gıdalardan uzak durmak gerekir.

İftardan hemen sonra yatıp uyumak yemeğin sindiriminin zor olmasına sebep olabilir. İftardan sonra hafif yürüyüşlere çıkmak vücudun daha rahat sindirim yapmasına yardımcı olur.

Bol yağlı ve hazır gıdalara yönelmek kalp damar hastalıklarının artmasına neden olabilir. Sahurda tok tutar düşüncesi ile tıka basa yemek oldukça yanlıştır. İftardan kalan yiyecekleri sahurda tüketmek verimsiz bir oruç geçirmenize neden olabilir. İftar için hazırlanan yiyecekler yağlı ve baharatlı olduğu için sahurda tüketilmesi tavsiye edilmez.

Ramazan Boyunca Hareketsiz Kalmayın Aşırı Egzersizden Kaçının

Ramazan ayı boyunca hareketsiz kalmak vücut dengesinin bozulmasına sebep olabilir. Sürekli hareketsiz kalmak vücut kaslarının yıpranmasına neden olabilir. Temiz havada yürüyüş yapmak ya da evde hafif egzersizlere yönelmek ramazanın daha kaliteli geçmesine yardımcı olur. Sürekli yatarak ve uyuyarak geçirilen ramazan oldukça tehlikelidir. Kasların fonksiyonunu kaybetmesine sebep olabilir.

Ancak yüksek tempolu egzersizlerden ramazan boyunca uzak durmak gerekir. Gün boyunca yüksek kardio içeren egzersizler yapmak vücudun su ve elektrolit dengesinin bozulmasına neden olabilir. Ramazanda sağlıklı yaşam için yapılmaması gerekenler arasında aşırı egzersiz yapmamak oldukça önemli bir yere sahiptir.

Ramazan Boyunca Su Tüketimine Dikkat Edin

Uzun saatler dehidrasyon (susuzluk) vücut fonksiyonlarının azalmasına sebep olabilir. Ramazanda sağlıklı yaşam için su tüketimine dikkat etmek gerekir. İftar ve sahur arası sık sık su tüketmek gerekir. Sahur ve iftar arası en az on -on iki bardak su tüketmek oldukça önemlidir.

Kaynak: Medicalpark