Gündem

“Ne Zammı Geleceği Belli Değil”

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Mart ayı ortak Komite toplantısı ve Olağan meclis toplantısında gündemine ekonomik veriler damga vurdu.

Her iki toplantıda da enflasyon artışları değerlendirilirken Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu ekonomi ile ilgili yaptığı değerlendirmede baskı altında tutulan fiyatların Nisan ayından sonra nasıl bir artış göstereceğinin merak edildiğinin altını çizdi.

“Ekonomik Veriler Çok Önemli Sinyaller Veriyor”

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2024 yılı Mart Ayı İlk Ortak Komite ve Olağan Meclis Toplantısı ÇTSO Kongre Fuar Merkezi’nde gerçekleşti. Toplantıda ilk olarak Ortak Komite Toplantısı gerçekleştirildi. Ortak Komite toplantısı’ nın açılış konuşmasını yapan Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu ekonomiye değindi. Semizoğlu konuşmasın da enflasyon oranlarına dikkat çekerek şunları söyledi. “Her seçim öncesinde tekrarladığımız gibi ben yine sizlerin de sesi olarak söylemek istiyorum. Hepimizin isteği bir an önce gerçek gündemimiz olan ekonomiye dönmek. İş dünyası olarak biz hep ekonominin içindeyiz ancak bizim kadar içinde olmayanlar için seçim bir bahane ve ne yazık ki gündemin en başına oturuyor. Şubat ayındaki artışla birlikte yıllık enflasyonun bir önceki aya kıyasla 2,21 puan artarak yüzde 67,07 düzeyinde gerçekleştiği açıklandı. Şubat ayı enflasyonunun temel belirleyicisi ise % 8,25 oranında artan gıda ve alkolsüz içecekler grubu fiyatları. Bu grubun enflasyona katkısı ise 2,03 puan. Ülkemizdeki enflasyonun temel belirleyicisi olan gıda dünyanın geleceğinde ise bir beka sorunu olarak görünüyor. Ülkemizde de tarım üretimi düşerken gıda ürünü ithalatımızın 26 milyar dolara ulaşması bence ciddi bir sinyal. Sanayinin dört ana sektöründen elektrik, gaz ve buhar fiyatlarının ise Şubat ayında % 4,96 oranında azaldığı, buna göre yıllık değişim oranının da % 30,68 oranında azalış gösterdiği açıklandı. Burada biraz popilizm var. Merkez Bankası Başkanı da açıkladı. Biz enflasyonu 12 ayda hesaplamakta güçlük çekiyoruz. Nisan ayından sonra özellikle enerjiye ne zammı geleceği belli değil. Şu anda baskı altında tutulan bir enerji fiyatı var.”

“17 Maddelik “Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası İstiyor” Mottosunu Merkez İlçe Belediye Başkan Adaylarımıza Sunacağız”

Semizoğlu konuşmasının devamında ihracat rakamlarına değinerek Türkiye’nin ihracat’ta ciddi artışlar gösterdiğinin altını çizdi. Yaklaşan yerel seçimlere de değinen Semizoğlu konuşmasında şunları söyledi. “İhracat rakamlarımız sevindirici. Ticaret Bakanlığımızın verilerine göre 2024 yılının ilk iki ayında ihracat % 8,5 oranında artış ile 41 milyar 77 milyon dolar olarak gerçekleşti.  Diğer bir sevindirici tarafı da deprem yaşanan illerde ihracatın artmış olması. Hatay, Adana, Şanlıurfa, Adıyaman ve Malatya illerimizin 2024 yılı Şubat ayında göstermiş olduğu performansla deprem öncesi 2022 yılı Şubat ayı ihracat değerini aştığı görülüyor. Yaralar 1 sene de tabi ki sarılamaz ama en azından ticaret çarkları dönmeye başlamış. Deprem de gündemden uzaklaştırılmak istense de o kendisini insanlığa sık sık hatırlatıyor. Her konuşmamda depreme hazırlıklı olmamız gerektiğine değiniyorum. Bugün sizlerin de katılımlarıyla hazırladığımız 17 maddelik Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası istiyor mottosunu Merkez İlçe Belediye Başkan adaylarımıza sunacağız. Sözlerime son vermeden önce 31 Mart’ta yapılacak olan yerel seçimlerin İlimiz ve Çanakkale halkı için en hayırlı şekilde sonuçlanmasını diliyor, seçimler sonucunda göreve gelecek başkanlar ve ekipleri ile siyaset üstü bir anlayış ile birlik beraberlik içinde çalışacağımızı, Çanakkale için yapılacak her çalışmada üzerimize düşen ne varsa yapacağımızı belirtiyorum.”

“Dövizin Artması Turizmi Olumsuz Etkiliyor” 

Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu’nun konuşmasının ardından söz alan ÇTSO Meclis Başkan Yardımcısı Armağan Aydeğer’ de yaptığı konuşmada kendi sektörü olan turizm ile ilgili değerlendirme yaptı. Aydeğer konuşmasında şunları söyledi. “Kendi sektörüm olan turizm sektörüne değinmek istiyorum. Sektörümüzün maalesef nitelikli personel sıkıntısı var. Sektörümüzün en büyük sınavı bu olacaktır. Diğer bir konu ise dövizin artmasından dolayı otel fiyatlarının artması. Maalesef ülkemizde bu sıkıntıyı çekmekteyiz. Bir konuyu daha gündeme getirmek istiyorum; “Sürdürülebilirlik.” Bakanlık bu konu üzerine çok büyük adımlar attı. Turizmin ham maddesi demek bölgenin coğrafyası demektir. Doğal olarak bu sürdürülebilirlik talep odaklı büyüme demektir. Bu da nitelikli büyümeye yol açıyor ve Çanakkale büyüme için daha yolun çok başında. Bu yüzden büyüme için şehir planlaması çok önemli.” dedi.aydeğer’in döviz vurgusuna ekleme yapan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu: “Dövizimiz maalesef çok artıyor. Bu sadece otel fiyatlarına değil tüm fiyatları olumsuz şekilde etkilemektedir. Sayın Meclis Başkan Yardımcımız Armağan Aydeğer Bey’in dediklerine katılıyorum. Turizm çok önemli. Turizm yaptığınız zaman turist çekerek dolayısıyla ülke ekonomisine katkı sağlayıp ihracata ön ayak yapmış oluyorsunuz.” dedi.

“Sıkı Para Politikasının Olumlu Sinyalleri Umut Vericidir”

Ortak Komite toplantısının ardından Mart Ayı olağan Meclis Toplantısına geçildi. Mart ayı olağan Meclis toplantısının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkan Yardımcısı Armağan Aydeğer ekonomik gelişmelere değindi. “Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Yönetiminin 2023’ün haziran ayından bu yana devam eden sıkı para politikasının olumlu sinyalleri umut vericidir “ diyen Aydeğer değerlendirmesinde şunları söyledi. “Mart ayı yogˆun ku¨resel ve yerel gu¨ndemiyle tu¨m hızıyla devam ediyor. ABD Merkez Bankası (FED), bu yılın ilk toplantısında para politikasında daha fazla sıkılaşma ihtimalini sonlandırırken, faiz indirimlerinin ise mart ayı gibi erken bir tarihte başlamayacağının sinyalini verdi. FED’e yönelik faiz indirim beklentilerinin ötelenmesi ile 2024 yılına zayıf başlangıç yapan küresel piyasalarda, Şubat ve Mart ayında açıklanan veriler ekonomik aktivitede yavaşlama sinyali vermeye devam ediyor. Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Yönetiminin 2023’ün haziran ayından bu yana devam eden sıkı para politikasının olumlu sinyalleri umut vericidir. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltmiştir. Not görünümünü de “durağan”dan “pozitif”e çevirmiştir. Böylece 3 kredi kuruluşunda da görünüm pozitife dönmüştür. Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi CDS primi 320 puan ile düşüş eğilimini korumaya devam etmektedir.Para politikasındaki sıkılığın 2024 yılında da devam etmesi beklenirken, bu durumun bu¨yu¨me go¨ru¨nu¨mu¨ u¨zerinde de as¸agˆı yo¨nlu¨ baskı yaratması o¨ngo¨ru¨lmektedir.  Orta vadeli programın (OVP) hedeflerinde Tu¨rkiye Ekonomisinin 2024 yılına ilis¸kin beklentisi bu¨yu¨menin yu¨zde 4’e gerileyecegˆi yo¨nu¨ndedir.

“Düşük Kur ve Artan Enflasyona Bağlı Yüksek Maliyetler İhracatçı Firmaların Rekabet Gücünü Olumsuz Etkiliyor”

Ekonomi değerlendirmesi ile ilgili konuşmasında enflasyona özel yer açan Aydeğer enflasyon ve kur ile ilgili değerlendirmesinde şunları söyledi. 2024 yılında vatandaşlarımız ve işletmelerimizi derinden etkileyecek en temel bas¸lık enflasyon olmaya devam edecektir. Hazine ve Maliye Bakanımız Sn. Mehmet Şimşek, uygulanan programda temel önceliğinin enflasyonla mücadele olduğunu vurgularken, maliye tarafında enflasyonu yükseltecek bir adım atmayacaklarını ifade etmektedir. Bakanımız Şimşek Mart'tan itibaren enflasyonun trende oturacağını, TL'de reel değersizleşme beklemediklerini, Vergilerde genel oranların artırılması konusunun gündemlerinde olmadığını ifade etmiştir. Bir taraftan düşük kur ve artan enflasyona bağlı yüksek maliyetler ihracatçı firmaların rekabet gücünü olumsuz etkilerken, diğer taraftan maliyetlere ve enflasyona doğrudan etkisi olan kurlardaki artış eğiliminin de kontrol altında kalması ekonomi kurmaylarının en temel sınavı olacaktır. Böylesine zor bir denklemin yer aldığı bir konjektürde, tüm sektörler kur hareketinden değil inovasyon, araştırma geliştirme, pazar çeşitliliği, etkin lojistik yönetimi, enerji verimliliği, dijital dönüşüm, yapay zeka ve sürdürülebilirlik gibi unsurlarla rekabet gücünü arttırmaya odaklanması bu kritik süreci başarı ile aşmamızda hayati öneme sahiptir.”

Meclis açılış konuşmasının ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Üyesi Ersin Vural tarafından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun 2024 Şubat ayı mizanı ile ilgili rapor okundu ve 2024 Şubat ayı mizanının tetkik ve onayı yapıldı. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın Genel Sekreteri Sema Sandal tarafından sunulan azami fiyat tarife talepleri Mecliste görüşülerek onaylandı. Meclis ve Ortak Komite Toplantısı Mart Ayında doğum günü olan Yönetim Kurulu, Meclis ve Komite Üyelerinin okunmasıyla son buldu.

Ogün İnal