Sağlık

Ağız ve Diş Sağlığı, Toplumun Önemini Yeniden Keşfetmesi Gereken Bir Sağlık Sorunu

Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de giderek artan bir sağlık sorunu haline gelen diş ve diş eti hastalıkları, genellikle ciddiye alınmayan ancak başka sağlık sorunlarına zemin hazırlayabilen bir konu olarak karşımıza çıkıyor.

Bu konudaki farkındalığı artırmak amacıyla her yıl 20 Mart'ta kutlanan Dünya Oral Sağlık Günü vesilesiyle, Çan Devlet Hastanesi Diş Hekimleri Dt. Şevval Yılmaz ve Dt. Didem Oruç, topluma önemli bilgiler verdi. Hastalıkların sıklığının artması ve sistemik hastalıklara sebebiyet verebilme potansiyeli gibi nedenlerle ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen ağız ve diş sağlığı, maalesef yeterince önemsenmiyor. Ancak, bu sorunlar tedavi edilmediğinde diğer sağlık sorunlarını da beraberinde getirebiliyor. Bunun yanında, tedavi süreçleri oldukça maliyetli olabiliyor ve zaman ile uzmanlık gerektiriyor. Dünya Dişhekimleri Birliği, bu önemli sorunu kontrol altına almak ve toplumda ağız ve diş sağlığı bilincini artırmak amacıyla 20 Mart tarihini ‘Dünya Oral Sağlık Günü’ olarak ilan etmişti. Bu özel günde gerçekleştirilen farkındalık etkinlikleri, toplumun ağız ve diş sağlığına daha fazla önem vermesi ve bu konuda bilinçlenmesi için önemli bir fırsat sunuyor. Çan Devlet Hastanesi Diş Hekimleri Dt. Şevval Yılmaz ve Dt. Didem Oruç, Dünya Oral Sağlık Günü dolayısıyla yaptıkları açıklamalarda, ağız ve diş sağlığının genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguladılar. Ağız ve diş sağlığının ihmal edilmesi durumunda ortaya çıkabilecek olan hastalıkların ciddi sonuçlara yol açabileceğini belirten hekimler, düzenli diş kontrolünün önemini ve diş sağlığına gereken özenin gösterilmesi gerektiğini dile getirdiler.

Ağız ve Diş Sağlığında En Önemli İki Hastalık Diş Çürükleri Ve Diş Eti İltihaplanmalarıdır

Bu kapsamda Çan Devlet Hastanesi Diş Hekimleri Dt. Şevval Yılmaz ve Dt. Didem Oruç, ağız ve diş sağlığı ile ilgili bir açıklama yaparak önemli bilgiler verdiler. Önemli bilgilendirmelerde bulundu. Çan Devlet Hastanesi Diş Hekimleri Dt. Şevval Yılmaz, ağız sağlığının önemine değinerek “Sağlıklı bir yaşam ağız sağlığıyla başlar. Bu sebeple ağız ve diş sağlığımıza dikkat etmemiz gerekir. Ağız ve diş bakımı alışkanlığı çocukluk döneminde edinilmesi gerekir. Çocukluk döneminde alınan basit önlemlerle diş çürükleri önlenebilir. Dişlerin, besinlerin parçalanması, öğütülmesi görevlerinin yanı sıra konuşmada ve görünümümüzde önemli etkileri vardır. Dişlerin gelişim süreci içerisinde ilk çıkan süt dişleri, daha sonra yerlerini kalıcı dişlere bırakır. Ağız ve diş sağlığında en önemli iki hastalık diş çürükleri ve diş eti iltihaplanmalarıdır. Diş sağlığının bozulması vücuttaki diğer organları da etkileyebilir. Dişler neredeyse bütün sistemleri olumsuz etkileyen sürekli enfeksiyon odağı haline gelebilir ve kalp, böbrek, eklemler vb. yapılarda önemli sağlık sorunlarına yol açabilen enfeksiyonlara kaynaklık edebilir” dedi. Dt. Didem Oruç ise ağız sağlığının bozulması ile etkilenen organlar, va ortaya çıkma riski olan hastalıklara değindiği açıklamasında “Ağız ve diş sağlığının belli  sağlık sorunlarının oluşma riskini de arttırmaktadır. Bu risklerden bazıları Kalp ve dolaşım sistemi hastalıkları, Diyabet, Pnömoni,  Kronik solunum yolu hastalıkları,  Mide-bağırsak hastalıkları,  Ortopedik hastalıklar,  Psikosomatik hastalıklar,  Gebelerde düşük doğum ağırlığı ve erken doğum gibi bir çok hastalığa neden olur.   Ağız ve diş sağlığını korumak için neler yapılmalıdır?  Etkin ağız bakımı. Sağlıklı beslenmenin düzenlenmesi,  Düzenli diş hekimi kontrolleri,  Koruyucu uygulamalar. Etkin ağız bakımı nasıl olmalıdır? Dişlerin fırçalanması:  Dişler günde 2 kez, 2-3 dakika süresince etkin bir şekilde fırçalanmalı,   Diş fırçasının başı yumuşak kıllı olmalı, kıllar yıprandığında yenilenmeli,  Diş fırçası fırçalama öncesinde ıslatılmamalı,  Diş macunu fırça başının boyu değil, eni uzunluğunda (nohut kadar) olmalı,  Dişlerin tüm yüzeyleri fırçalanmalı, diş etine masaj yapılarak kan dolaşımı sağlanmalı,  Dişlerin dudak ve yanağa bakan yüzeyleri, dile bakan yüzeyleri dişetinden dişe doğru dairesel hareketlerle, çiğneyici yüzeyleri ise ileri geri hareketlerle fırçalanmalıdır.   Dilin fırçalanması: Dişlerin fırçalanması bitince dil sırtı da dil ucuna doğru basınç uygulamadan 3-4 kez süpürür gibi fırçalanmalıdır.  Diş ipi kullanımı: Diş ipi günde bir kez tercihen yatmadan önce kullanılmalı, dişlerin birbirine bakan yan yüzeylerinin temizlenmesi sağlanmalıdır.  Ağızda protez varsa: Protez köprü tarzında ise köprü gövdesinin dişetine komşu yüzeyi özel diş ipi ile temizlenmeli, hareketli protezde ise, ağız içi ve protezler temizlenmeli, protezler akşamları suda bekletilerek damaklar dinlendirilmelidir” dedi.

Şenay Azman