Kök hücrelerin, farklı hücre türlerine dönüşme potansiyeline sahip, özelleşmemiş hücreler olduğunu belirten Medical Park Çanakkale Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ahmet Çapar, “Bu potansiyel sayesinde, kök hücreler birçok hastalığın tedavisinde umut vadeden bir tedavi yöntemi olarak ortaya çıkmıştır” dedi.
Medical Park Çanakkale Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ahmet Çapar, kök hücre tedavisi hakkında açıklamalarda bulundu.
FİZİK TEDAVİDE KÖK HÜCRE KULLANIMI
Fizik tedavinin kök hücre tedavisinin etkinliğini artırmada önemli bir rol oynadığını dile getiren Uzm. Dr. Çapar, “Tedaviden önce ve sonra fizik tedavi uygulamaları, hasarlı dokuların iyileşmesini ve fonksiyonel kapasitenin artmasını sağlar. Fizik tedavide kök hücre tedavisi, aşağıdaki gibi çeşitli hastalıkların ve yaralanmaların tedavisinde kullanılmaktadır:
· “Kas ve tendon yırtıkları: Kök hücreler, kas ve tendon dokularının onarılmasına ve fonksiyonel kapasitenin geri kazanılmasına yardımcı olur.
· Eklem kireçlenmesi: Kök hücreler, kıkırdak dokusunun onarımına ve eklem ağrısının azaltılmasına yardımcı olur.
· Menisküs yırtığı: Kök hücreler, menisküs dokusunun onarılmasına ve eklem fonksiyonlarının korunmasına yardımcı olur.
· Omurilik hasarı: Kök hücreler, omurilik dokusunun onarımına ve sinir fonksiyonlarının geri kazanılmasına yardımcı olabilir.
· Spor yaralanmaları: Kök hücreler, spor yaralanmalarının iyileşmesini hızlandırmaya ve sporcuların daha hızlı bir şekilde spora dönmesine yardımcı olabilir.
· Kronik ağrılar: Kök hücreler, kronik ağrıya neden olan dokuların onarılmasına ve ağrının azaltılmasına yardımcı olabilir.”
KÖK HÜCRE TEDAVİSİNİN FAYDALARI
Uzm. Dr. Çapar, kök hücre tedavisinin faydalarını şöyle sıraladı:
· Hasarlı dokuların onarılmasını ve yenilenmesini sağlar.
· Ağrı ve iltihabı azaltır.
· Hareket kabiliyetini ve fonksiyonelliği artırır.
· Cerrahi müdahaleye gerek kalmadan tedavi imkânı sunar.
·
HER HASTA İÇİN UYGUN OLMAYABİLİR
Kök hücre tedavisini her hasta için uygun olmayabileceğini de sözlerine ekleyen Uzm. Dr. Ahmet Çapar, kök hücre tedavisinin hastalar için uygun olup olmadığını değerlendirmek ve tedavi planı oluşturmak için bir fizik tedavi doktoruna başvurmak önemlidir” diyerek sözlerini noktaladı.
Haber Merkezi