Gündem

GMKA Desteği İle Çanakkaleli Kadınlar Üretime Geçiyor

Güney Marmara Kalkınma Ajansından (GMKA) almış oldukları destek ile Çanakkale Gelibolu’daki kadınların ilçeye özgü yöresel tatları hazırlayıp sunacakları, ayrıca hâlihazırda el sanatları alanında ürettikleri ürünlerinin de satılabileceği projede sona gelindi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Bölgede yerel dinamikleri harekete geçirerek sosyal sorunları gidermek, toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılmalarını sağlamak, sosyal girişimciliği ve yenilikçiliği desteklemek için uygulanan Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) yeni meyvelerini vermeye devam ediyor.

SOGEP ile destek almaya hak kazanan Gelibolu Öncü Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, “Gelibolu'nun Öncü Kadınları Üretiyor” isimli projesi ile üretim mutfağı ve yöresel lokanta kuruldu. Çanakkale ve Gelibolu’nun tanıtımına da katkı sağlayacak projede geri dönüşüme de önem verilecek. Kooperatif bünyesinde üretim ve pazarlama kapasitesi ile Gelibolu’da yerel dinamikler harekete geçirilip istihdama da katkı sunulmuş olunacak.

İşbirliği Kültürü Gelişecek

Gelibolu’nun gastronomi turizmi potansiyeline de kadınların iş gücüne katılımı yoluyla katkı sağlamayı hedefleyen projede alınacak olan eğitimlerin de katkısıyla; kurumsal kapasitenin geliştirilmesi, ve pazarlama kabiliyetlerin gelişmesi, ortak sayısını da arttırarak işbirliği kültürünün yaygınlaşması amaçlanıyor. Kooperatif proje kapsamında gelişerek üye sayısını arttırıp daha geniş kesimlere ulaşabilecek. Kooperatif faaliyetlerini Gelibolu ilçesinin diğer köylerinde de yaygınlaştırmayı hedefliyor. Köylerden de ürün alınması ve kadınların gelirlerine katkı sunulması düşünülüyor. Bu da yerel kalkınmaya ve kadın emeğine ciddi bir katma değer sağlayacak.

Bu Tür Projelerle Kadınlarımız, Sosyal ve Ekonomik Hayata Daha Aktif Katılıyor

SOGEP aracılığıyla desteklenen bu tür projelerin ekonomik kalkınmanın sağlanmasına yardımcı olduğunu belirten GMKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman, “Bu proje Bölgedeki kadın girişimcilerin ekonomik ve sosyal hayata daha etkin katılımlarını sağlamak amacıyla oldukça değerli. Kooperatifimiz, bölgedeki kadınların el emeği ürünlerini ve yöresel tatları pazarlayarak yerel ekonomiye katkı sağlayacak, aynı zamanda kadınların istihdamına da destek olacaktır. Bu projenin Gelibolu'nun tanıtımına katkı sağlaması da önemlidir çünkü yöresel lezzetler ve el işleri, turizmde önemli bir cazibe unsuru olabilir. Sonuç olarak, bu tür projeler bölgedeki yerel ekonomiyi güçlendirirken, kadınların sosyal ve ekonomik hayata daha aktif katılımlarını teşvik ederek toplumsal kalkınmaya önemli katkılar sağlıyor. Biz de bakanlığımız koordinasyonunda SOGEP desteklerini vermeye devam ediyoruz.” diye görüş bildirdi.

Haber Merkezi