Burun ucu dolgusu estetik amaçlı veya sağlık sorunlarına yönelik olarak kullanılan bir medikal müdahaledir. Bu dolgu yöntemi ile burun bölgesindeki çeşitli estetik sorunların düzeltilmesi amaçlanır. Bu işlemde içeriğinde hyaluronik asit, polimetilmetakrilat veya kalsiyum hidroksiapatit gibi maddeler bulunan dolgular kullanılarak burun şekli ve görünümünde iyileştirmeler yapılır. Hyaluronik asit vücutta doğal olarak bulunan bir madde olup nemlendirici özelliğiyle bilinir. Kalsiyum hidroksiapatit ise kemik ve diş yapısında bulunan bir mineraldir ve dolgu maddesi olarak kullanıldığında daha kalıcı sonuçlar elde edilmesini sağlar. Burun dolgusu cerrahi müdahaleye alternatif olarak tercih edilen ve daha hızlı iyileşme sürecine sahip olması nedeniyle burunda bulunan küçük sorunları düzeltmek için tercih edilir. Burun dolgusu hızlı uygulanan ve az yan etkisi bulunan bir işlemdir. Ancak istenen sonuçlara ulaşmak, burun dolgusu zararları ve yan etkilerinden korunmak için işlemi yapacak doktorun işinde uzman ve deneyim sahibi olması başarılı bir sonuca ulaşmak için kritik faktörlerden biridir.
Burun Dolgusu Zararları Var mı?
Burun dolgusu zararları kullanılan dolgu maddesine, yanlış uygulamaya ve kişinin sağlık durumuna göre ortaya çıkabilir.
Burun ucu dolgusu dolgu maddesinin zamanla vücut tarafından emilmesi veya yer değiştirmesi sonucu kalıcı düzensizliklere yol açabilir. Uygulama sonrası şişlik ve morluklar yaygın olarak görülen burun dolgusu yan etkileri mevcuttur. Bu etkiler çoğunlukla zaman içinde azalsa da bazı durumlarda müdahale gerektirebilir. Bilinçsiz ve sık tekrarlanan burun dolgusu burun yapısını bozabilir ve doğal görünümü olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Bu yüzden burun dolgusu yaptırmayı düşünen bireylerin deneyimli ve uzman bir doktor ile görüşmeleri oluşabilecek risklerin önüne geçmek için önemlidir.
Burun Dolgusu Zararları Nelerdir?
Burun dolgusu zararlı mı sorusunu kısaca şu şekilde yanıtlayabiliriz: Burun dolgusu doğru şekilde uzman bir doktor tarafından uygulandığında genellikle güvenli olarak kabul edilen bir işlemdir. Ancak her tıbbi müdahalede olduğu gibi bu işlem de çeşitli riskler içerir.
Burun dolgusu zararları ve yan etkilerinden korunmak için yapılacak işlemleri dikkatle değerlendirmeli ve uzman bir doktorun görüşlerini almak bu süreç için önemlidir. Burun dolgusu zararları nelerdir ve hangi olası riskleri barındırır detaylıca şu şekilde açıklayabiliriz:
*İlk olarak alerjik reaksiyonlar burun dolgusu uygulamalarının riskleri arasında yer alır. Kullanılan dolgu maddesi bireyde duyarlılık gelişmesine neden olabilir. Bu durum sonucu kaşıntı, kızarıklık veya şişme gibi alerjik tepkiler ortaya çıkabilir.
*Uygulama sırasında steril olmayan koşullar söz konusuysa enfeksiyon riski barındırır. Bu nedenle deneyimli ve hijyen kurallarına uygun çalışan bir sağlık profesyoneli seçmek bu aşamada çok önemlidir.
*Uygulama bölgesinde şişlik ve morluk oluşabilir. Bu durum genellikle geçicidir ancak bireyin sosyal yaşantısını olumsuz anlamada etkileyebilir.
*Dolgu maddesinin zaman içersinde emilmesi veya yer değiştirmesi de bir diğer burun dolgusu zararları ve yan etkileri arasında sayabileceğimiz bir faktördür. Bu durum düzensizliklere ve asimetrinin bozulması gibi istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Uygulama sırasında doğru yapılmayan burun dolgusu doğal burun yapısını bozabilir ve geri dönüşü zor olabilecek sonuçlara neden olabilir.
*Fazla miktarda dolgu malzemesi kullanılması doğal olmayan bir görünüme ve aşırı şişliklere neden olabilir. Bu aşırı kullanımda estetik beklentileri karşılamak yerine olumsuz bir durum oluşmasına sebep olur.
Burun Dolgusu Ne İşe Yarar?
Burun ucu dolgusu, burun ucu kaldırma, burun köprüsünün düzeltilmesi, burun asimetrisinin düzeltilmesi veya burun sırtındaki çöküntülerin giderilmesi gibi estetik amaçlar için tercih edilen bir yöntemdir.
Bu dolgu yöntemi ile burun profiline çok kolay bir şekilde şekil verilebilir. Burun dolgusu estetik düzeltmelerin ötesinde bazı rekonstrüktif amaçlar için de kullanılabilir. Bazı durumlarda travma sonrası deformasyonlarının düzeltilmesi veya doğuştan gelen burun problemlerinin iyileştirilmesi amacıyla kullanılabilir. Bu dolgu maddeleri sayesinde buruna belirli bir hacim ve şekil kazandırılarak burun estetiğinde iyileştirmelere odaklanılır. Estetik amaçlarla yapılan burun dolguları bireylerin burunlarındaki hoşnutsuzlukları gidermek ve yüzlerinin dengeli görünmesini sağlamak istedikleri durumlarda tercih edilir. Rekonstrüktif amaçlarla yapılan burun dolgusu ise burnun doğal yapısını veya fonksiyonunu düzeltmeyi amaçlar. Bu işlem ile doğuştan gelen anatomik sorunlar iyileştirilir veya ameliyatların sonuçlarını düzeltmek için de kullanılabilir. Her iki durumda da burun dolgusu işlemi ihtiyaçlara yönelik olarak uzman bir sağlık çalışanı tarafından yapılmalıdır.
Burun Dolgusu Nasıl Yapılır?
Burun ucu dolgusu burun bölgesindeki estetik sorunları düzeltmek veya rekonstrüktif nedenlerle burun yapısında iyileştirmeler yapmak amacıyla yapılır.
Uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilen bu işlemler genellikle hyaluronik asit, polimetilmetakrilat veya kalsiyum hidroksiapatit gibi dolgu maddelerinin burunun belirlenen bölgelerine enjekte edilmesi ile yapılır. İşlemler genellikle lokal anestezi altında yapılır.
Bu işlem sürecinin hangi aşamaları içerdiğini bilmek işlemi yaptıracak kişilerin nasıl bir süreçle karşılaşacaklarını anlamalarına ve beklentilerini ne yöne doğru çevirmeleri gerektiğine karar vermeleri ve kafalarında dolaşan burun dolgusu zararlı mı gibi sorulara cevap verebilmeleri için önemli bir adımdır. Burun dolgusunun nasıl yapıldığından kısaca şu şekilde bahsedebiliriz:
*İlk adım, bireyin ihtiyaçlarını belirlemek amacıyla uzman bir doktor ile danışma ve değerlendirme sürecini yürütmektir. Bireyin tıbbi ihtiyaçlarını anlamak, sağlık geçmişini belirlemek ve işlemin uygunluğunu değerlendirmek için detaylı bir ön görüşme yapılır.
*Değerlendirme sonrasında bireyin ihtiyacına göre işlem için uygun dolgu maddesi belirlenir. Malzeme seçimi ihtiyaca, beklentilere ve işlemin amacına göre uzman doktor tarafından belirlenir.
*İşlemler genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Uygulama alanı steril bir ortamda hazırlanır ve işlemlere başlamadan önce bireyin yüzü temizlenir.
*Uygulama seçilen dolgu malzemesinin enjeksiyon edilmesiyle yapılır. Uzman doktor belirlenen bölgelere enjeksiyon yaparak önceden belirlenen sorunları düzeltir.
*Enjeksiyon sonrasında doktor burun üzerinde gerekli ayarlamaları yaparak şekil verme işlemini tamamlar ve hedeflenen sonuca ulaşmak için dikkatlice işlemleri gerçekleştir.
*İşlem sonrasında bireyin yüzünde hafif bir morluk ve şişlik görülebilir. Ancak bu tip burun dolgusu yan etkileri genellikle birkaç gün içinde geçer.
Burun Dolgusunun Zararları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
BURUN DOLGUSU NE KADAR SÜREYLE ETKİLİ OLUR?
Burun dolgusunun etkisi kullanılan dolgu maddesine, bireyin vücut yapısına ve uygulama tekniğine bağlı olarak değişebilir. Burun dolgusu geçici bir işlemdir. Etkisi birkaç aydan birkaç yıla kadar sürebilir.
Hyaluronik asit gibi maddeler vücut tarafından zamanla emilir ve etkisi kaybolur. Bu tip dolguların kalıcılığı 6 aydan 18 aya kadar sürebilir. Daha kalıcı sonuçlar için polimetilmetakrilat veya kalsiyum hidroksiapatit adlı maddeleri uygulamak tercih edilebilir.
DOLGULARIN CİLT ALTINDA HİSSEDİLME RİSKİ VAR MIDIR?
Dolgu maddeleri çoğunlukla doğal bileşenler oluştuğu için cilt altında doğal bir hissiyat sağlar. Ancak buna rağmen bazı durumlarda birey bu dolguların varlığını hissedebilir. Uygun bir şekilde uygulandığında bu tip dolgular cilt altında homojen bir biçimde dağılır ve dokunulduğunda doğal bir hisse sahiptir. Fakat bazen uygulama sırasında oluşan hatalar veya sonrasında gelişen süreçler yüzünden dolgu maddesi cilt altında toplanabilir veya düzensiz bir şekilde dağılabilir. Bu durumda burun üzerinde küçük nodüller oluşur ve bu hissedilebilir.
Kaynak: www.medicalpark.com.tr