Sağlık

Nar Kabuğunun Faydaları Nelerdir?

Nar kabuğunun faydaları, bağışıklık sisteminden sindirime kadar pek çok farklı noktada etkilidir.

Demlenerek çay şeklinde tüketilen nar kabuğu, içerdiği vitaminler, mineraller ve antioksidan bileşenler sayesinde sağlığınızı etkili bir şekilde güçlendirerek kendinizi daha zinde, güçlü ve dirençli hissetmenize yardımcı olabilir.

Doktorlar tarafından kişisel bakım kürlerinde sıklıkla tavsiye edilen nar kabuğu çayı, aynı zamanda cilt üzerinde de olumlu etkiye sahiptir. Eğer siz de nar kabuğu takviyesiyle sağlığınızı desteklemek istiyorsanız, aşağıdaki bilgilerden faydalanabilirsiniz.

Taze Nar Kabuğunun Faydaları Nelerdir?

Hem taze hem de kurutulmuş olarak tüketilebilen nar kabuğunun faydaları, son derece yüksektir. Düzenli olarak nar kabuğu çayı tüketerek, bir yandan enfeksiyona bağlı hastalıklara karşı tedbir alabilir, bir yandan da enerjinizi artırabilirsiniz. Nar kabuğu çayı faydaları şu şekildedir:

•             Doktorunuzun uygun gördüğü bir program dahilinde nar kabuğu çayı tüketerek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir; soğuk algınlığına ve enfeksiyona bağlı hastalıklardan korunabilirsiniz.

•             Nar kabuğu çayı, yüksek oranda antioksidan bileşen içerir. Vücudunuzdaki serbest radikallerin yıkıcı etkilerini azaltan antioksidan bileşenler, iç organlarınızdaki yıpranmaları azaltarak sağlığınıza destek olur.

•             Nar kabuğu içindeki antioksidan maddeler, cilt üzerinde de olumlu etkilerde bulunur. Serbest radikallerin yol açtığı cilt kuruluğu, kırışıklık, yaşlanma belirtisi gibi sorunların oluşumunu geciktiren bitki, sağlıklı ve genç bir görünüme kavuşmanızı sağlayabilir.

•             Nar kabuğu çayı faydaları sayılırken, sindirim sistemine olan etkilerinden de söz etmek gerekir. Mideyi sakinleştiren ve sindirim sistemini düzenleyen taze kar kabuğu çayı, ishal ya da kabızlık gibi sindirim sistemi sorunlarının giderilmesini de kolaylaştırabilir.

•             Kalp ve damar üzerinde de olumlu etkilere sahip olan taze nar kabuğu çayı, kan dolaşımının hızlanmasına ve damarların temizlenmesine yardımcı olarak kalp sağlığınızı güçlendirebilir, kalp çarpıntısı (taşikardi) sorununu önleyebilir.

•             Detoks etkisi bulunan çay, vücuttaki zararlı maddelerin atılmasını kolaylaştırır. Bu sayede karaciğere binen yükü hafifleterek karaciğer yağlanması başta olmak üzere pek çok sağlık sorununa karşı koruma oluşturabilir.

Nar kabuğu, güçlü etkilere sahip olması sebebiyle kontrolsüz bir şekilde tüketilmemesi gereken bir gıdadır. Bu bitkiyi güvenli bir şekilde tüketmek için ilk olarak doktorunuzla görüşmeniz ve sağlığınızın nar kabuğu tüketimine uygun olup olmadığını öğrenmeniz gerekir. Eğer sağlık durumunuzda herhangi bir engel bulunmuyorsa, nar kabuğu çayını doktorunuzun önerdiği ölçüyü aşmamak şartıyla tüketebilirsiniz.

Kurutulmuş Nar Kabukları Neye İyi Gelir?

Kurutulmuş nar kabuğunun faydaları da en az taze nar kabuğu kadar yüksektir. Kabukların doğal ve sağlıklı bir yöntemle kurutulması, bitki içeriğindeki bileşenleri korur.

Bu sebeple kurutulmuş nar kabuğundan yapılan çay da çok sayıda hastalığa karşı etki gösterebilir. Kurutulmuş nar kabuğu çayı faydaları ise şöyledir:

•             Kurutulmuş nar kabuğundan elde edilen bitki çayları, kan dolaşımını dengeleyerek yüksek tansiyon sorunu yaşamanızın önüne geçebilir.

•             Kemikleri ve eklemleri güçlendiren nar kabuğu çayı, vücudunuzu dinçleştirirken eklem ağrısı sorununu da önemli ölçüde çözebilir.

•             Halsizlik sorununun giderilmesine de katkıda bulunan nar çayı, kendinizi daha enerjik hissetmenize yardımcı olabilir.

•             En önemli kurutulmuş nar kabuğu çayı faydaları arasında gribal hastalıklara karşı direnç oluşturması da bulunur. Yoğun bir vitamin içeriğine sahip olan nar çayı, bağışıklık sistemini güçlendirirken basit gribal hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

•             Nar kabuğu içindeki antioksidan maddeler, saç ve saç dipleri üzerinde de olumlu etkiye sahiptir. Saçları güçlendiren nar kabuğu çayı, saç diplerindeki cildi daha sağlıklı bir hâle getirerek kepek oluşumunu da azaltır.

•             Kurutulmuş nar kabuğu çayının olumlu bir şekilde etki etmesi için kurutma işlemi esnasında bitki bileşenlerine zarar veren cihazların kullanılmaması, nar kabuklarının nemle ve yabancı maddelerle temas etmemesi gerekir. Sağlıksız koşullarda kurutulmuş nar kabuklarını tüketmek, çeşitli hastalıklara yol açabilir. Bu konuda detaylı bilgi almak için doktorunuza danışmanızda yarar bulunur.

•             Nar Kabuğu Çayı Nasıl Yapılır?

•             Nar kabuğunun faydaları ile tanışmak isteyen pek çok kişi, bu bitkinin nasıl tüketilmesi gerektiğini de merak eder.

•             Sağlığınız için faydalı bir nar kabuğu çayı yapmak için taze ya da kurutulmuş nar kabuklarını kaynar suyla en az yarım saat demleyebilirsiniz. Demleme öncesinde kabukları bol suyla yıkamanız, sağlığınız açısından büyük önem taşır.

•             Dilerseniz, nar kabuklarını demlemeden önce rondoyla parçalamayı da tercih edebilirsiniz. Böylece bitki içeriğinin suya daha kolay bir şekilde karışmasını ve sağlığınıza daha hızlı etki etmesini sağlayabilirsiniz.

•             Nar Kabuğu Çayının Zararları Nelerdir?

•             Ölçülü bir tüketim, nar kabuğunun faydaları üzerinde etkili olan bir diğer faktördür. Demlediğiniz nar kabuğu çayını aşırı seviyede tüketmeniz durumunda bitki özlerinin sağlığınız üzerindeki etkileri artarak çeşitli tehlikelere yol açabilir.

•             Aşırı seviyede tüketilen nar çayı, sindirim sisteminde çeşitli problemlere yol açarak gastrit, reflü, ülser gibi rahatsızlıkların oluşumunu hızlandırabilir. Doktor tavsiyesinden daha nar kabuğu çayı tüketmek, çeşitli kalp ve damar hastalıklarını da tetikleyebilir.

•             Nar kabuğu çayını aşırı seviyede tüketmenin oluşturabileceği bir diğer risk ise vücuttaki vitamin ve mineral dengesinin bozulmasıdır.

•             Vücut dengenizin bozulması durumunda halsizlik yaşayabilir, hormon salınımına bağlı sağlık problemleriyle karşılaşabilirsiniz.

•             Aşırı seviyede tüketilen nar kabuğu, ciltte dökülme, kızarıklık, kaşıntı ve lekelenme gibi problemler de oluşturabilir. Ayrıca nar kabuğu içindeki bileşenlere alerjiniz olması durumunda bu soruna bağlı sağlık problemleri yaşamanız da mümkündür.

•             Bu sebeple nar kabuğu çayı tüketmeye başlamadan önce doktorunuzla kapsamlı bir görüşme yapmanızda ve nar kabuğu tüketimi hakkındaki tüm detayları öğrenmenizde yarar bulunur.

•             Nar Kabuğunun Faydaları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

NAR KABUĞU ÇAYI ZAYIFLATIR MI?

Nar kabuğu çayı, ödem söktürücü özelliğe sahiptir. Bu sebeple vücuttaki ödemlerin atılmasını kolaylaştıran bitki çayı, karın bölgesinde ödeme bağlı olarak gelişen şişkinliklerin giderilmesini hızlandırarak daha ince bir görünüm sergilemenizi sağlayabilir. Bu çayı zayıflama amacıyla aşırı seviyede tüketmek ise sıvı kaybını hızlandırarak sağlığınız için çeşitli riskler doğurabilir.

HAMİLEYKEN NAR KABUĞU ÇAYI İÇİLİR Mİ?

Nar kabuğu çayı, içerdiği vitaminler ve minerallerle hamilelik sürecinde ihtiyaç duyacağınız desteği sağlayabilir. Bununla birlikte çayın oluşturacağı detoks etkisi, gebelik sürecine zarar verebilir. Bu sebeple ilk 3 aylık birinci trimester döneminde nar çayı tüketmekten kaçınmanızda yarar bulunur. İkinci ve üçüncü trimester dönemlerinde nar çayı tüketimi hakkında ise doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.

NAR KABUĞU ÇAYI NE ZAMAN İÇİLMELİ?

Nar kabuğu çayı, sabahları aç karnına içilebilir. Bu sayede metabolizmayı hızlandırırken gün içinde tüketilecek gıdaların daha kolay bir şekilde sindirilmesine yardımcı olabilir. Eğer midenizde bir problem bulunuyorsa, aç karnına nar kabuğu çayı içmek mide bulantısına ve yanmaya yol açabilir. Bu sebeple mide sorunu yaşayan kişilerin doktor gözetimi olmadan nar çayı tüketmemesi gerekir.

NAR KABUĞU ÇAYI NE KADAR İÇİLİR?

Nar kabuğu çayı, doktorunuz onay verdiği sürece her gün tüketilebilir. Bazı kişilerin ise nar kabuğu çayını 2 - 3 haftalık kürler halinde tüketip her kür sonrasında 1 ila 2 hafta boyunca ara vermesi daha uygundur. Nar kabuğu çayı içerken ölçü olarak çay bardağı kullanmanız önerilir. Hangi kullanım şeklinin sizin için daha iyi olduğunu öğrenmek için doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.

Kaynak: Medicalpark