Gündem

Keskin; ‘Avukatlar Kaderimizi’ de Umudumuzu’ da Yeniden ve Birlikte Oluşturmaya Mecburuz’ (VİDEO)

Çanakkale'nin hukuk camiası, Avukatlar Günü'nü büyük bir coşkuyla kutladı.

Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen etkinlik, Çanakkale Barosu Başkanı Av. Hande Keskin'in vurguladığı gibi, adaletin teminatı olan avukatların önemine ve hukuk düzeninin güçlenmesine odaklandı. Çanakkale Baro Başkanı Avukat Hande Keskin, programda yaptığı konuşmada, adaletin sağlanmasında avukatların rolünün kritik olduğunu belirtti. Adaletin en temel unsurlarından biri olan "adalete erişim hakkı"nın güvence altına alınması için güçlü bir avukat kitlesinin gerekliliğine vurgu yaptı. Keskin, "Güçlü avukat, güçlü Baro" ilkesinin, hukukun üstünlüğünü sağlamak adına hayati öneme sahip olduğunu dile getirdi.

“Sorunların Tek Başına Çözülemeyeceği Zamanlardayız”

5 Nisan Avukatlar Günü Çanakkale’de de düzenlenen törenle kutlanarak avukatların hakları bir kez daha dile getirildi. Çanakkale Barosu tarafından Cumhuriyet Meydanında düzenlenen Törene Baro Başkanı Av. Hande Keskin ve Avukatlar Katıldı.  Çelengin sunulması ile başlayan törende Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından günün anlam ve önemini belirten bir açıklama yapan Çanakkale Baro Başkanı Av. Hande Keskin Avukatların sorunlarını bir kez daha dile getirdi. Keskin açıklamasında “5 Nisan Avukatlar Günü vesilesiyle sizlerin takdiriyle, 74 yıllık Çanakkale Barosunun 17. Baro Başkanı olarak sizlere seslenmekten çok gururluyum ve mutluyum. Ancak ne yazık ki aynı mutluluk ve gururu, hiçbir mahcubiyet içermeden, 5 Nisan Avukatlar Günümüzü kutlamak için yaşayamıyoruz. Çünkü geçmişten bugüne çözülemedikçe biriken ve çözümünün artık ne tek bir kişi, ne tek bir kurum, ne tek bir Baro ne de sadece TBB tarafından tek başına çözülemeyeceği zamanlardayız. Bu nedenle her zamankinden daha yan yana, mesleki dayanışma ve ortak eylemlilik içinde firesiz ‘ama’ sız, birbirimizin açığını arar şekilde değil, birbirimize el verir şekilde birlikte ve yan yana olmak zorundayız. Bu sebeple özellikle son 2 yıldan bu yana TBB ve 81 İl barosu olarak yerleştirmeye çalıştığımız bir inanış ve uygulama var. Sizlere Çanakkale Barosu Başkanı olarak, burada, 81 İl Barosu Başkanım ve TBB Başkanımla aynı anda, aynı sözlerle sesleneceğiz. Sesimizin gür ve birlikte çıkmasına her zamankinden daha çok ihtiyacımız olduğunu bildiğimizden ve birbirimize inandığımızdan. Biz avukatlar kaderimizi de umudumuzu da yeniden ve yeniden ve birlikte oluşturmaya mecburuz” dedi.

Baro ve Avukat Zayıf Düşerse, Bundan En Büyük Zararı Yurttaşlar Ve Hukuk Düzeni Görür

Keski, açıklamasının devamında adaletin sağlanması ve hukukun korunması noktasında kritik bir rol üstlenen avukatların önemine dikkat çekti., avukatların demokratik toplumun temel direği olan adaletin sağlanmasında kilit rol oynadığını vurgulayan keskin “Demokratik toplumun temel direği adalet; adalete erişimin güvencesi avukattır. Avukat yalnızca müvekkilinin değil, savunma hakkının temsilcisi ve hak savunucusudur. Avukat olmadan adil yargılanma olmaz. Adil yargılanma olmadan, toplumsal barış ve güven tesis edilemez, hukukun üstünlüğü korunamaz. Savunma hakkının güvencesi olarak avukat, hukuk devletinin hayata geçirilmesini sağlar. Bizler, yüklendiğimiz bu onurlu görevi, kutsallığına yakışır şekilde özen, doğruluk ve onurla yerine getirmenin çabası içerisindeyiz. Adalete erişim hakkı için güçlü avukat, güçlü avukat için güçlü Baro gerekir. Yurttaşın haklarının savunucusu avukat, avukatın savunucusu Baro'dur. Baro yalnızca meslek örgütü değil, yurttaşların başta adil yargılanma olmak üzere, hak ve özgürlüklerinin takipçisidir. Baro ve avukat zayıf düşerse, bundan en büyük zararı yurttaşlar ve hukuk düzeni görür” dedi.

“ ‘Avukat İçin de Adalet!’ Diye Haykırmak Zorunda Kalıyoruz”

Meslektaşlarının maruz kaldığı şiddetin yanı sıra yaşadıkları sosyoekonomik zorluklara dikkat çeken keskin,  "Güçlü Baro Güçlü Avukat" ve "Herkes için adalet, adalet için avukat" sloganlarının ötesine geçerek, Avukatlar için Adalet çağrısı yaparken, mesleklerini icra etmekte zorlandıklarını ifade etti. Keskin şunları söyledi. “Bunu dile getirmek için bugüne kadar hep ‘Güçlü Baro Güçlü Avukat’, ‘Herkes için adalet, adalet için avukat’ dedik. Ancak ülkemizde avukatların sosyoekonomik sorunları her geçen gün arttı. Mesleğimizin ve Baroların ekonomik sürdürülebilirliği tarihimizin en alt düzeyine inmiş durumdadır. Yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda hukuki ve fiziki şiddetle de karşı karşıyayız. Avukatlar, müvekkiliyle özdeşleştiriliyor, yargılanıyor, darp ediliyor, yaralanıyor ve öldürülüyor. Bugün ‘Avukat İçin de Adalet!’ diye haykırmak zorunda kalıyoruz. Yaşadığımız sorunlar, mesleğimizin icrasını imkansız hâle getirirken adaletin tesisi önünde bir engel oluşturuyor. 5 Nisan Avukatlar Günü'nde mesleğimizin sorunlarının çözümüne yönelik taleplerimizi bir kez daha kamuoyunun dikkatine sunuyoruz: Nitelikli bir hukuk eğitimiyle hem mesleğimizde hem de adalet hizmetlerinde niteliğin artırılmasını istiyoruz. Yalnızca Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı değil, staj sonrasında Avukatlık Meslek Sınavı istiyoruz. Avukata yönelik şiddetin son bulmasını, şiddet faillerinin en ağır yaptırımlarla cezalandırılmasını istiyoruz. Kamu avukatlarının özlük haklarının kanunla düzenlenmesini istiyoruz. CMK Ücret Tarifesi'nin avukatın emek ve mesaisini karşılayacak düzeyde olmasını istiyoruz. Mesleki faaliyetimizin temeli olarak yargı bağımsızlığının tesisini, hukukun üstünlüğü ilkesine uygun hareket edilmesini istiyoruz. Mesleğimizin itibarının korunmasını istiyoruz. Stajyer avukatlar için Hazine'den karşılanan ücret istiyoruz. Adli yardım ödeneklerinin artırılmasını istiyoruz. Başta CMK ve adli yardım ödemelerinde olmak üzere, avukatlık hizmetleri için KDV indirimi istiyoruz. Avukatlık mesleğinin iş alanlarının daraltılmasının önüne geçilmesini istiyoruz. Kişisel verilerin korunması vb. gerekçelerle mesleki faaliyetlerimizin engellenmemesini istiyoruz. Baroların gelirlerinin artırılmasını sağlayacak hukuki mekanizmaların hayata geçilmesini istiyoruz. Bağlı çalışan avukatların hukuki statülerinin güvence altına alınmasını istiyoruz. Avukatın tekel hakkını olduğu kadar yurttaşın adil yargılanma hakkını da ihlal eden hukuka aykırı faaliyetlere son verilmesini istiyoruz. Yargının kurucu unsurları arasında eşitlik, savunma makamı için adil bir temsil gücü istiyoruz. Türkiye'nin 81 ilinde, 190 bin avukatın kayıtlı olduğu meslek örgütleri olarak, avukat için adaletin sağlanmadığı bir 5 Nisan Avukatlar Günü daha geçirmeyi kabul etmiyoruz” dedi.

Murat Çağlayan