Sağlık

Karides Faydaları Nelerdir?

Protein, omega-3 yağ asitleri, vitamin ve mineraller açısından zengin olan karides faydaları, onu önemli bir sağlık hazinesi haline getirir.

Karides, denizlerde ve tatlı sularda yaşayan kabuklu bir deniz ürünüdür. Kalorisi düşük, proteini yüksektir. Karides, beslenme alışkanlıklarında sağlıksız yağları azaltmak için harika bir seçenektir.

Aynı miktarda biftek veya peynir yerine karides seçimi ile doymuş yağların %90'ından fazlası engellenmiş olur. Karides, daha az doymuş yağa sahiptir. Ayrıca karideste neredeyse hiç trans yağ yoktur.

Karides faydaları arasında bulunan omega-3 yağ asidi gibi sağlıklı yağlar kan basıncını düşürerek, kalp hastalığı ve felç geçirme olasılığını azaltabilir.

Çoğunlukla deniz ürünleri restoranlarında ve evlerde kullanılır. Kişiler tarafından birçok farklı şekilde tüketilebilir. Dondurulmuş veya taze karides yemeklere lezzet ve besin değeri katar.

Bu içerikler vücudu hücre hasarına karşı korumaya ve kırmızı kan hücrelerini oluşturmaya yardımcı olabilir.

Ayrıca kabuklu deniz ürünlerini kalp sağlığına faydalı olan omega-3 yağ asitleri sağlar ve doymuş yağ oranı düşüktür. Bu avantajlarla birlikte ağır metallere ve mikroplastiklere maruz kalma gibi bazı potansiyel riskler de beraberinde gelir. Karides Nedir?

Karides faydaları nelerdir sorusu bu besini beslenme diyetlerine eklemek isteyen kişiler için önemli bir sorudur.

Karides faydaları açısından sağlık için çeşitli olumlu etkilere sahip olan su ortamında yaşayan kabuklu deniz hayvanıdır. Karidesin kabuğu sert ve pürüzlüdür, çeşitli türlerde ve boyutlarda bulunabilirler.

Bazıları küçükken, bazıları daha büyük ve renkli olabilir. Tatlı, narin bir tada ve sert bir dokuya sahiptir. Bu özellikleri karidesi dünya çapında birçok farklı mutfaklarda popüler bir besin haline getirmiştir.

 Çoğunlukla sıcak suda pişirilir ve çeşitli yemeklerde kullanılır. Sağlıklı bir besin kaynağı olarak kabul edilirler, çünkü düşük kalorili olmalarının yanı sıra yüksek protein, mineral ve vitamin içeriğine sahiptirler.

Hem yabani olarak yakalanan hem de yaygın karides yetiştiriciliği sayesinde, bu kabuklu deniz ürünleri tüm yıl boyunca marketlerden ve balık pazarlarından temin edilebilir. Salatalarda çorbalarda ve elbette ana yemek olarak popüler bir malzemedir.

Karides, haşlama, ızgara, sote ve kızartma gibi çeşitli pişirme şekillerinde kullanılabilir. Kişiler ana yemeklerde veya aperatif olarak güveçte karides, karides tava, karides kokteyli ve karides kızartması şeklinde tüketebilirler.

Karidesin Besin Değeri Nedir?

Karides faydaları sağlıklı bir beslenme düzenine önemli katkılar sağlar. Karides çoğunlukla protein ve sudan oluşur. Ortalama olarak 100 gram pişmiş karideste aşağıdakiler bulunur:

•             Kalori: 99

•             Yağ: 0,3 gram

•             Karbonhidrat: 0,2 gram

•             Kolesterol: 189 miligram

•             Sodyum: 111 miligram

•             Protein: 24 gram

Diğer vitamin ve mineraller şunları içerir:

•             Fosfor

•             Bakır

•             Çinko

•             Magnezyum

•             Kalsiyum

•             Potasyum

•             Manganez

•             Demir

Karidesin Faydaları Nelerdir?

Karides faydaları nelerdir sorusu, sağlık açısından oldukça önemli olan bir konudur. Karides faydaları ve zararları açısından incelendiğinde vücuda birçok faydası olduğu görülür.

Besleyici değerleri ve sağlık üzerindeki olumlu etkileriyle dikkat çeken değerli bir besin kaynağıdır. Karides proteinini diğer bazı hayvansal protein türlerine tercih etmek genel sağlığı destekleyebilir. Karidesin doymuş yağ oranı çok çok azdır.

Ekstra doymuş yağ almadan protein alımını artırmanın kalp açısından sağlıklı bir yoludur. Karidesin bazı faydaları şunlardır:

•             Yüksek Protein İçeriği: Karidesin kalorisi düşük, proteini yüksektir. Bu da onu çok faydalı bir besin yapar. 100 gram karides yaklaşık olarak 24 gram protein içerir. Yüksek protein içeriği vücutta kasların güçlenmesi, dokuların yenilenmesi ve vücudun genel olarak sağlıklı kalması için faydalı olabilir.

•             Omega-3 yağ asitleri: Minimum işlem uygulanarak hazırlanan karides yemekleri vücut için tam bir protein kaynağıdır. Karides, kolin açısından da zengindir. Kolin, vücutta beyin fonksiyonları, sinir iletimi, kalp sağlığı gibi birçok fonksiyon için gerekli olan besin öğesidir. Ayrıca içeriğinde bulunan omega-3 yağ asitleri kan damarlarının esnekliğini artırabilir, kolesterol seviyelerini düzenleyebilir, kalp sağlığını koruyabilir ve iltihaplanmayı azaltabilir. Karides kolesterol içermesine rağmen doymuş yağdan neredeyse yoksundur. Kalp hastalığı riskini artıran şeyin beslenmedeki kolesterol değil, gıdalardaki doymuş yağ olduğunu belirten araştırmalar mevcuttur. (1,2,3)

•             Vitamin ve mineral zenginliği: Karides, B12, demir, çinko ve selenyum, fosfor gibi önemli vitamin ve mineraller içerir. Bu zengin içerik bağışıklık sistemini destekler, oksijen taşınmasında rol alır, antioksidan özelliği sayesinde hücresel hasarı azaltabilir, sinir sistemi sağlığını destekler, DNA sentezine katkı verir ve kırmızı kan hücrelerinin üretimine yardımcı olur.

•             Düşük kalori ve doymuş yağ içeriği: Karides, beslenmede sağlıksız yağları azaltmak için önemli bir seçenektir. Karides düşük kalorili bir besin olmasının yanı sıra doymuş yağ bakımından da düşüktür. Doymuş yağ oranının çok düşük olması kişilerin bu besini diyetlerinin bir parçası olarak tercih etmelerine olanak tanır. Ayrıca karidesteki omega-3 yağ asitleri gibi sağlıklı yağlar kan basıncınızı, dengeleyebilir.

•             Kemikleri güçlendirir: Karides, kalsiyum, magnezyum, selenyum ve protein gibi önemli besin öğeleri içerir. Bu besin öğeleri vücutta kemik sağlığının korunmasına yardımcı olabilir. Protein alımı kemik kırıklarında önemli azalmalar gösterebilir. Karides gibi gıdalardan elde edilen yağsız bir protein desteği, özellikle yaşlı yetişkinlerde osteoporozun önlenmesinde faydalı olabilir.

Karidesin Yan Etkileri Nelerdir?

Karides faydaları ve zararları arasında bilinmesi gereken birkaç nokta bulunmaktadır. Karidesin tüketilmesi genellikle sağlıklı bir beslenme düzenine katkı sağlarken, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ölçülü olarak karides tüketmek genellikle güvenlidir, ancak potansiyel riskler de vardır. Örneğin karides yaygın bir alerjendir ve zararlı katkı maddeleri içerebilir. Karidesin olası zararlarından bazıları şunlardır:

ALERJİ

Bazı kişilerin genel alerjik durumları bu besini tüketmeye izin vermeyebilir. Karidese karşı alerjisi olan kişiler karides yedikten sonra deri döküntüsü, şişme ve nefes almada zorluk gibi alerjik reaksiyon belirtileri yaşayabilir. Ayrıca anafilaksi dahil ciddi semptomlara neden olabilir.

Hayatı tehdit eden bu reaksiyon nefes alamamaya, ciddi derecede düşük tansiyona, şoka ve boğazın şişmesine neden olur. Böyle bir durumda kişinin tıbbi müdahaleye ihtiyacı olur. Diğer gıda alerjisi belirtileri şunları içerebilir:

•             Ağızda kaşıntı veya karıncalanma

•             Öksürük ve hırıltı

•             İshal ve kusma

•             Baş dönmesi

•             Ciltte kızarıklık

•             Kurdeşen

•             Deri döküntüsü

•             Yüzün, dudakların ve dilin şişmesi

KONTAMİNASYON RİSKİ

Kabuklu deniz ürünleri, ağır metaller ve mikroplastikler dahil olmak üzere birçok istenmeyen katkı maddesi içerebilir.

Özellikle endüstriyel atıkların ve kimyasal kirleticilerin bulunduğu sularda avlanan karidesler, insan sağlığına zararlı olabilecek maddeleri içerebilir. Bu nedenle, güvenilir kaynaklardan temin edilen ve uygun şekilde işlenen karideslerin tercih edilmesi önemlidir.

Sık Sorulan Sorular

FARKLI KARİDES TÜRLERİ NELERDİR?

Birçok farklı karides türü vardır ve bunlar genellikle tuzlu sularda yaşarlar. 300'den fazla karides türü vardır ancak en popüler çeşitleri beyaz, pembe, kahverengi ve kaplan karidesidir. Her türün kendine özgü tadı ve dokusu vardır, bu da onları farklı yemekler ve hazırlıklar için uygun kılar. Ayrıca her tür farklı pişirme yöntemleriyle tercih edilebilir.

KARİDES TADI NASILDIR?

Karides, doğru pişirildiği takdirde tatlı ve yumuşak bir tada ve biraz çıtır çıtır yumuşak bir dokuya sahiptir. Lastiğimsi bir tada sahip karides ise düzgün şekilde pişirilmemiştir. Çok taze ise tadı deniz kokabilir. Ayrıca pişirme yöntemine bağlı olarak karidesin tadı değişebilir; kızartılmış karidesler daha yoğun bir lezzete sahip olabilirken, haşlanmış veya ızgara karidesler daha hafif bir tada sahip olabilir.

KARİDES ÇİĞ YENİLEBİLİR Mİ?

Karides kişilerin genel sağlığı açısından birçok farklı faydaları olan ve günlük yaşamda birçok farklı şekilde tüketilen özel bir besidir Ancak karidesin bünyesinde bazı, zararlı bakteri veya parazitler bulunabilir. Bu nedenle çiğ tüketilmesi sakıncalı olup pişirilerek yenmelidir Yemenin güvenli olduğundan emin olmak için karideslerin daima iyice pişirilmesi gerekir.

Kaynak: Medicalpark