Sağlık

Ceviz Yağı Faydaları Nelerdir?

Ceviz yağı faydaları ile doğal yağlar arasında çok önemli yere sahiptir. Ceviz yağı, besleyiciliğinin yanı sıra içerdiği mineral ve vitaminler açısından tam bir doğal cevherdir. Ceviz yağı da tıpkı diğer bitkisel yağlar gibi soğuk sıkım tekniği ile elde edilen bir yağ türüdür.

Ceviz ne kadar değerli bir yemişse ceviz yağı da o denli faydalı ve değerli bir yağdır. Vücudun gerek duyduğu mineral ve vitaminler açısından zengin bir yiyecek olan cevizde bulunan tüm vitamin ve mineraller cevizden elde edilen yağa da geçer ve bu yağ, insan sağlığı açısından eşsiz bir nimettir.

Antibakteriyel, antioksidan, antienflamatuar, antiviral ve antiseptik özellik gösterebilen ceviz yağının faydaları sağlıklı bir yaşam için potansiyel kullanım alanına sahip olmasını sağlar. E vitamini, C vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini ve B3 vitamini içeren ceviz yağı, esansiyel yağ asitleri açısından zengin bir kaynaktır. Protein, polifenol, kalsiyum, demir, çinko, potasyum, magnezyum, fosfor, bakır ve selenyum açısından da zengin olan ceviz yağı, sağlıklı yaşam için tercih edilmesi gereken bir yağdır.

Ceviz Yağı Nedir?

Ceviz yağı faydaları ile ilgili bilgi vermeden önce bu değerli yağın özelliklerini gözden geçirmek yerinde olur. Ceviz yağı, ceviz olgunlaştıktan sonra etli kısmında depolanan yağın özel tekniklerle alınması ile elde edilir. Açık renkli, pürüzsüz bir görünüme sahip olan ceviz yağının fındıksı bir aroması, hafif acımsı bir tadı vardır. Çoğunlukla salatalarda, mezelerde ve soğuk olarak hazırlanan sebze yemeklerinde tatlandırıcı olarak kullanılan yağın farklı kullanım alanları da mevcuttur.

Sağlık alanında kullanımı oldukça yaygın olan ceviz yağının faydaları nelerdir sorusunun cevabı çok merak edilir. Yapılan araştırmalar ceviz yağının pek çok hastalığın tedavisine katkısı olduğunu göstermiştir. Bunun dışında saç bakımından cilt bakımına kadar kozmetik alanında da popülaritesi yüksektir ve bakım yağı olarak tercih edilir.

Ceviz Yağının Genel Sağlık Açısından Faydaları Nelerdir?

Ceviz yağı faydaları sayesinde genel sağlık açısından kabul görmüş doğal yağlar arasında yer alır. Düzenli tüketildiğinde çeşitli hastalıklara karşı etkili bir tedavi yöntemi haline gelebilir. Mineral, lif ve vitamin açısından zengin bir besin olan ceviz ve ceviz yağının beslenme rutinine eklenmesi gerekir.

Soğuk sıkım, harmanlanmış ve rafine çeşidi bulunur. Vitamin ve mineral kaybı yaşamadığı için soğuk sıkımını tercih etmek sağlık açısından daha faydalıdır. Harmanlanmış ceviz yağı, başka bir bitkisel yağla örneğin zeytinyağı ile ceviz yağının karıştırılıp harmanlanması ile elde edilir.

Omega 3, omega 6, omega 9 gibi yağ asitleri bakımından zengin ceviz yağının faydaları nelerdir, hangi hastalıkların tedavisinde kullanılabilir bunları şöyle sıralamak mümkündür:

•             Beslenmede çoğunlukla eksik kalan ve buna bağlı sağlık sorunları yaşanan Omega 3 yağ asitlerini bolca barından ceviz yağının antioksidan, antibakteriyel, antiviral, antiseptik özellikleri vardır. Tüm bu özellikleriyle hastalıklara karşı direnci artırır.

•             Ceviz yağı, insülini dengeleyebilir. Diyabet için kullanımı uygun olabilir. Şeker hastalığı semptomlarını gidermekte etkili olabilir. İçeriğinde bulunan tekli doymamış ve çoklu doymamış yağ asitleri insülini dengede tutar. Her ne kadar ceviz yağı insülin üzerinde etkili olsa da diyabet hastaları ceviz yağı kullanmadan önce doktorlarına danışmalıdır.

•             Ceviz yağında bulunan fitosterol yani bitki sterolleri kolesterolü kontrol altına almaya yardımcı olur, trigliserid düzeyini düşürür.

•             Multipl Skleroz hastalığının tedavisine yardımcı olur. Merkezi Sinir Sistemi üzerinde olumlu etkiye sahip ceviz yağı, miyelin ve sinir liflerini korur, hastalığın olumsuz etkisinden kaynaklanan sinir sistemi hasarını azaltır. MS hastaları da ceviz yağını kullanmadan önce doktoruna danışmalıdır.

•             Yapılan araştırmalar, ceviz yağının dikkat, hafıza, stres ve öğrenme üzerinde olumlu etkisi olduğunu göstermiştir. Ceviz yağı yaşa bağlı olarak ortaya çıkan unutma, hafıza zayıflığı, bunama ve Alzheimer hastalığı üzerinde etkili bir bitkisel destek olabilir. Hafıza kaybı ve unutkanlık probleminde etkili olduğu düşünülen ceviz yağını beslenme rutinine eklemek beyni güçlendirir.

•             Ceviz yağı faydaları arasında kardiyovasküler yani kalp, beyin ve böbrek damarları ile ilgili hastalıklara karşı tedavi amaçlı kullanımı da vardır. Ceviz yağındaki bitkisel besinler ve yağ asitleri damar sağlığını korur, kalp krizi riskini azaltır ve kan dolaşımını düzenler.

•             Ceviz yağında bulunan selenyum, çinko, demir, kalsiyum, bakır gibi mineraller vücudun hormon düzenini doğal yolla geliştirir.

•             Ceviz yağının faydaları arasında cilde olan katkısı unutulmamalıdır. Cevizden çıkarılan bu yağ, cilt sağlığı açısından oldukça değerlidir. Cildin ihtiyacı olan esansiyel yağ asitleri açısından zengin olan ceviz yağı, cildi nemlendirir, elastikiyetini artırır. Cildin su kaybını düzenleyerek daha canlı ve genç görünmesini sağlar. Ceviz yağının düzenli kullanılması yaşlılığa bağlı kırışıklıkların oluşumunu geciktirir. Cilt kuruluğu ve buna bağlı yaşanan cilt problemlerine karşı etkilidir.

•             Göz altı torbaları ve morlukları için etkili bir tedavi yöntemidir. Göz altında oluşan torbaları kontrol altına alır, morlukları giderir.

•             İltihap azaltıcı etkiye sahip Omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olan ceviz yağı, kolon, meme, prostat kanserine yakalanma riskini azaltır.

Ceviz Yağının Saça Faydaları Nelerdir?

Ceviz yağı faydaları ile saçlarda da mucize etkisi yaratarak sağlıklı saçlara sahip olmanızı sağlar. Ceviz yağı saça faydaları ile var olan saç problemlerine karşı güçlü bir doğal tedavi yöntemi olarak kullanılır. Sağlık ve güzellik alanında kullanımı son derece yaygın olan ceviz yağı saçlara uygulandığında parlak, ışıltılı ve dolgun saçlara sahip olmanızı sağlayabilir.

Ceviz yağı saça faydaları ile birçok kozmetik ürününden beklenenin üzerinde performans gösterir. Kıl köklerini güçlendirerek daha dolgun ve hacimli saçlara kavuşmanızı sağlar. Kirpik, kaş, sakal ve bıyık bakımında kullanılabilir.

Ceviz yağının saç üzerindeki etkisini şu şekilde sıralayabiliriz:

•             Düzenli kullanıldığında saçların rengini korur, parlaklık kazandırır.

•             Güneşin, rüzgârın ve boyanın etkisi ile yıpranmış saçların onarımını sağlar, daha sağlıklı saçlara sahip olmanız için güçlü ve etkili bir yöntemdir.

•             Ceviz yağı ile saç diplerine masaj yapmak saç köklerini canlandırır, dökülmeleri engeller, yeni saçların çıkmasına yardımcı olur.

•             Saçları koyulaştırma özelliği vardır, beyaz saçlarda kullanılabilir.

•             Kirpiklere 15 gün boyunca ceviz yağı uygulamak güçlendirici ve gürleştirici etki gösterir.

•             Saçları besler, kırık ve yıpranmış saç üzerinde mucizevi etki gösterir. Onarıcı etkisi yüksektir.

•             Sakal ve bıyıklardaki dökülmelere karşı kullanılabilir.

•             Düzenli kullanıldığında ceviz yağı saç üzerinde birçok yönden olumlu etki gösterir, saçın uzamasına yardımcı olur.

Ceviz Yağının Faydaları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

CEVİZ YAĞI KİLO ALDIRIR MI?

Ceviz yağında çok fazla kalori vardır. 1 yemek kaşığı ceviz yağı 120 kalori içerir. Fazla tüketilmesi kilo problemine neden olabilir bu nedenle ceviz yağını dikkatli kullanmak gerekir. Salatalarda, yemeklerde, mezelerde tercih edebileceğiniz bir tatlandırıcı olan ceviz yağını harici kullanacaksanız ölçüyü kaçırmamalısınız. Harici tüketilecek ise günde 1 tatlı kaşığı ceviz yağı içmek yeterli olacaktır. Acımsı bir tadı olan ceviz yağını isterseniz bir bardak su ile karıştırarak içebilirsiniz.

CEVİZ YAĞININ ZARARI VAR MIDIR?

Ceviz yağının faydaları çok olsa da fazla ve bilinçsiz tüketimi sağlık açısından risk oluşturabilir. Fazla tüketildiğinde ciltte alerjik reaksiyona ve kilo problemine neden olabilir. Tiroid hastalığında kullanımı doktor kontrolünde olmalıdır. Tiroid ilacı kullananlar doktor kontrolünde tüketmelidir. Yoğun tüketildiğinde sindirim sistemini olumsuz etkileyebilir. Ülser hastalarında ağrıyı tetikleyerek artırabilir.

Kaynak: Medicalpark