Sağlık

Akciğer Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Akciğer enfeksiyonu belirtileri genel olarak mantar, bakteri ve virüsler nedeniyle oluşan iltihaplanma sonucunda ortaya çıkar.

Rahatsızlığın boyutu ise kişilerin mevcut sağlık durumlarıyla birlikte virüslerin ayrıntıları doğrultusunda farklı olabilir. Bu sebeple hastalık hafif veya şiddetli bir seyir gösterebilir.

En sık karşılaşılan akciğer enfeksiyonu türü ise zatürredir. Belirtilerden biri veya birkaçını görmeniz durumunda mutlaka hekiminizle temas kurmanız gerektiğini de kesinlikle unutmamalısınız. Çeşitli bakteri ve virüsler nedeniyle meydana gelen hastalık, hava keselerinin sorun yaşamasına yol açar. İltihap veya irinle dolan akciğer yüzünden alt veya üst solunum sistemleri fazlasıyla etkilenebilir. Aynı zamanda kişilerin gündelik hayatlarını da yüksek oranda etkileyen bu hastalık için erken tanı konması son derece önemlidir. Doktorunuzun yapacağı kontrollerin ardından uygun tedavi metotları kullanması ile hastalığı atlatmanız da mümkündür.

Akciğer enfeksiyonu belirtileri nelerdir sorusu için; genel olarak benzer olmakla birlikte belirtilerin türleri ve şiddeti çeşitlilik gösterebilir, diyebiliriz. Bu noktada tüm belirtilerin bilinmesi, durumun anlaşılması hususunda oldukça önemli bir ipucu verebilir.

Çoğunlukla görülebilecek akciğer enfeksiyonu belirtileri ise şu şekilde sıralanır:

*Belirtilerin başında yüksek ateş gelir. Bağışıklık sisteminin enfeksiyon ile mücadelesi esnasında ateşin yükselmesi olasıdır. Rahatsızlık süresince ateşin 40 dereceye kadar çıkması da mümkündür.

*Enfeksiyon yüzünden yaşanan yüksek ateşe ek olarak titreme görülmesi de belirtiler arasında bulunur.

*Enfeksiyon sebebiyle oldukça şiddetli göğüs ağrıları ortaya çıkabilir. Bıçak saplanır hissi yaşatan ağrılar, öksürme ve nefes alma sırasında ise ekstra artabilir.

*Öksürük, en önemli enfeksiyon belirtileri arasında yer alır. Ciğerlerin iltihaplanması nedeniyle mukusun atılmasına da yardım etmesi dikkat çekicidir. Aynı zamanda kanlı öksürük görülmesi de muhtemeldir. Rahatsızlığın geçmesini takiben bir süre daha öksürük görülebilir.

*Enfeksiyon şiddeti doğrultusunda özellikle kas ve sırtta ağrı hissedilebilir. Ağrının yoğunluğu yine kişiler arasında farklılık gösterebilir.

*Nefes darlığı, hastalık süresince farklı düzeylerde hissedilebilir. Şiddetli şekilde nefes darlığı yaşamanız durumunda zaman kaybetmeden hastaneye gitmeniz ise çok önemlidir.

*Akciğerlerde enfeksiyon oluşturan bir diğer etken bronşittir. Bu aşamada burun akıntısı ve hapşırık, durumu anlamanızı sağlayabilir.

*Nefes alıp verme esnasında hırıltıya benzer seslerin ortaya çıkması akciğerlerinizde enfeksiyona işaret edebilir.

*Bağışıklık sisteminin zarar görmesi sebebiyle bitkin ve yorgun hissedilebilir.

*Oksijen miktarının azalması neticesinde dudak ve ciltte mavi rengi andıran görüntüler oluşabilir.

*Mide bulantısı ile beraber sonucunda yaşanan kusma, hastalığın anlaşılmasını kolaylaştırabilir.

*Kafa karışıklığı, ishal, iştah kaybı ve uyuşukluk gibi belirtilerin görülmesi de mümkündür.

Yukarıda yer alan ayrıntılar akciğer enfeksiyonu belirtileri konusunda daha bilinçli hareket etmenizi kolaylaştırabilir. Bunun yanı sıra hastalık belirtilerini görmeden önce belirli aralıklarla mevcut sağlık durumunuzu kontrol ettirmeniz, çok daha önceden tedbir alınması noktasında elinizi fazlasıyla güçlendirebilir.

Bebeklerde Akciğer Enfeksiyonu Belirtileri

Bebeklerde akciğer enfeksiyonu belirtileri yetişkinlere oranla çok daha ciddi durumların habercisi olabilir. Bu yüzden acil olarak tıbbi müdahale gerekliliğini de ortaya çıkarabilir. Genellikle bebeklerin yaşamış oldukları akciğer enfeksiyonu sorunlarına ise pnömoni adı verilir. Akciğerlerdeki hava keseciklerinin iltihaplanması sonucunda görülmesi olasıdır.

Belirti olarak ise aşağıdaki durumlar görülebilir:

*38 derece veya üzerinde yüksek ateş

*Kuru veya balgamlı öksürük

*Nefes darlığı

*Hızlı nefes alıp verme

*Yeşil veya sarı renkli burun akıntısı

*Normale oranla iştahsızlık

*Huzursuzluk ve yorgunluk

*İshal ve kusma

*Göğüs ağrısı nedeniyle göğsünü tutup ağlaması

*Titreme nöbetleri

*Maviye benzer renkteki tırnak veya dudaklar

Yukarıda yer alan bebeklerde akciğer enfeksiyonu belirtileri arasından herhangi birini gözlemlerseniz, vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurmalısınız. Bu sayede erken müdahale fırsatından yararlanmanız da fazlasıyla kolay bir hale gelir.

Aynı zamanda ilerleyen akciğer enfeksiyonlarının özellikle bebeklerde sonraki dönemler için ciddi problemleri beraberinde getirebileceğini de unutmamalısınız.

Akciğer Enfeksiyonu Belirtileri Neden Ortaya Çıkar?

Akciğer enfeksiyonu belirtileri görülmesine yol açan pek çok farklı neden bulunur. Virüs, bakteri veya mantarların sebep olduğu iltihaplanmayı çeşitli durumlar tetikleyebilir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler enfeksiyon kapma riskine daha yatkın olabilirler.

Genel olarak enfeksiyonu oluşturan bazı durumlar ise şu şekilde sıralanır:

*KOAH, astım ve kistik fibroz benzeri kronik rahatsızlıklar enfeksiyonun artmasının önünü açabilir.

*Diyabet, AIDS ve kanser gibi rahatsızlıkların zayıflattığı bağışıklık sistemi, enfeksiyon oluşumunu hızlandırabilir.

*Sağlığa zararlı olan sigara kullanımı yüzünden akciğerlerin zarar görmesiyle birlikte enfeksiyonlara karşı mücadele direnci de düşebilir.

*Enfeksiyonun görülmesinde yaş, önemli faktörler arasındadır. Özellikle bebek ve yaşlılarda çok daha sık akciğer enfeksiyonu görülmesi muhtemeldir.

*Enfekte olan herhangi bir kişinin hapşırması veya öksürmesi sonucunda havaya yayılan damlacıklar, enfeksiyona yakalanma riskini artırabilir.

*Enfekte kişilerin mukus veya tükürüğüyle doğrudan temas edilmesi, enfeksiyon kapmakla sonuçlanabilir.

Belirtilen bu konular hakkında gerekli önlemleri alır ve tedavinizi de aksatmazsanız kısa süre içerisinde hastalıktan kurtulabilirsiniz. İyileşme süreci ise yaşamış olduğunuz rahatsızlığın detayları sonucunda belli olur.

Akciğer Enfeksiyonu Belirtileri Kaç Günde Geçer?

Akciğer enfeksiyonu belirtileri sonucunda anlaşılan rahatsızlık için gereken süre kişilere göre farklı olabilir. Öncelikle fiziksel muayene, akciğer grafisi ve testlerin yapılması sonucunda enfeksiyonun ne düzeyde olduğu belirlenir. Ardından uygun tedaviler başlatılarak hastanın iyileşmesi amaçlanır. Bununla beraber özellikle kronik hastaların iyileşme süreleri nispeten daha uzun olabilir.

Akciğer enfeksiyonu hastalığı olan hafif vakalar genel olarak 3 ila 5 gün arasında iyileşme gösterebilir. Hastalık ilerlemişse bu süre yaklaşık 10 güne kadar çıkabilir. Atipik şeklinde adlandırılan durumda ortalama 2 ve 3 hafta arasında bir süreye ihtiyaç duyulabilir. Enfeksiyonun apseleşme durumuna ulaşması halinde ise 6 haftalık tedavi planlaması gerekebilir. Bu yüzden erken teşhis ve tedavinin öneminin kesinlikle göz ardı edilmemesi son derece kritik bir konudur. Doktorunuzla ne kadar hızlı temasa geçerseniz, iyileşme süreniz o denli düşüş gösterebilir.

Akciğer Enfeksiyonu Belirtileri Nasıl Geçer?

Akciğerlerinizde meydana gelen enfeksiyon belirtilerinin geçmesi adına bazı pratik yöntemleri kullanabilirsiniz. Doktorunuzun uygulamış olduğu tedavilere ek olarak aşağıdaki konulara özen gösterirseniz, iyileşme ihtimalinizi güçlendirebilirsiniz:

*Vücudunuzu rahatlatmak ve öksürüğü azaltmak adına bol su içmeniz çok önemlidir. Bu sayede öksürük azalırken aynı zamanda balgamın daha rahat atılmasını sağlayabilirsiniz.

*Enfeksiyon nedeniyle zayıflamış olan bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için dinlenmek gerekir. Yeteri kadar dinlendiğinizden emin olarak, kısa süre içerisinde hastalığın olumsuz etkilerinden kurtulabilirsiniz.

*Bağışıklık sistemini güçlendirme noktasında sağlıklı beslenmeye gereken hassasiyet gösterilmelidir. Özellikle protein, demir ve C vitamini bakımından zengin besinlerin tüketilmesi bağışıklık sistemini fazlasıyla güçlendirebilir.

*Zencefilli ve ballı sıcak çay sayesinde boğazın yatıştırılması mümkündür. Aynı zamanda öksürüğün azaltılması için de fayda sağlayabilir.

*Öksürük nedeniyle boğazda oluşan tahrişin giderilmesi ve ağızda oluşan kötü tat etkisinin ortadan kaldırılması için tuzlu su gargarası yapılabilir.

*Bulunduğunuz ortamın havasını doğru şekilde nemlendirirseniz, solunum yollarınızın rahatlamasını sağlayabilirsiniz.

*Uyku düzeni, enfeksiyonun yok edilmesi adına son derece kıymetlidir. Eğer düzenli biçimde uykunuzu ayarlarsanız, hastalığın negatif etkilerini bertaraf edebilirsiniz.

*Sağlığa zarar veren sigara kullanımından en azından enfeksiyon süresince uzak durmak etkili yöntemler arasında yer alır. Aynı zamanda sigarayı tamamen bırakırsanız, ilerleyen süreçte daha sağlıklı olmanız da kaçınılmaz bir hale gelebilir.

Yukarıda yer alan yöntemler genel olarak akciğer enfeksiyonu belirtilerinin hafif düzeyde olması durumunda size yardım edebilir. Belirtilerin geçmesi için ilk tercihiniz her zaman doktora gitmek olmalıdır. Bununla beraber hastalık ayrıntıları doğrultusunda doktorunuzun vereceği ateş düşürücü veya antibiyotikleri düzenli kullanmayı da kesinlikle ihmal etmemelisiniz.

Akciğer Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Akciğer enfeksiyonu belirtileri sonrasında başvurduğunuz sağlık kuruluşunda çeşitli tedavilerden yararlanmanız mümkündür. En uygun tedavi şeklinin belirlenmesi aşamasında ise hastalığın boyutları doğrudan belirleyici etkiye sahiptir. Teşhis koyulmasının ardından hızlı bir şekilde tedavinin başlaması da iyileşmenizin önündeki engelleri kaldırabilir.

Genellikle akciğer enfeksiyonu tedavilerinde uygulanan yöntemler aşağıdaki gibidir:

*Enfeksiyon belirtilerini yaşamaya başlamanızla beraber hızlıca doktora gitmelisiniz.

*Doktorunuz ilk olarak fiziki muayene gerçekleştirir.

*Fiziki muayene sırasında öncelikle hastaların nefesi dinlenir.

*Hekimin belirtilerden hangilerini yaşadığınızı da bu aşamada öğrenmesi çok önemlidir.

*Fiziki kontrolün hemen ardından göğüs röntgeni talep edilebilir.

*Röntgen aracılığıyla akciğer enfeksiyonunun olup olmadığının görülmesiyle beraber hastalık şiddetinin anlaşılması da kolaylaşır.

*Röntgenin yanı sıra balgam ve kan testi yapılması, kullanılan diğer yöntemler arasında yer alır.

Akciğer enfeksiyonunun detayları doğrultusunda doktorunuz tedavi planını çıkarır. Yukarıda bulunan yöntemlerin yanı sıra rahatsızlık boyutlarına göre doktorların farklı teknikler kullanması da mümkündür. Sonuç olarak elde edilen veriler eşliğinde yapılan değerlendirme ise tedavi süresince kullanılması gereken ilaçları da belirler.

 

Tedavi planlamasına uymanız, bol sıvı tüketmeniz ve bağışıklık sisteminizi güçlendirecek uygulamalardan yararlanmanız ise iyileşmenize katkıda bulunabilir. Özellikle kronik hastalığı olanların ekstra dikkatli olması, ciddi risklerin yaşanmaması adına son derece kıymetlidir. Ayrıca akciğer enfeksiyonunun tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu unutmadan gerekli müdahale için acele etmeniz gerektiğini de bilmelisiniz.

Sık Sorulan Sorular

AKCİĞER ENFEKSİYONU TEHLİKELİ MİDİR?

Akciğer enfeksiyonu sebebiyle hava kesecikleri iltihaplanırken sıvı ile dolabilir. Özellikle erkenden teşhis edilmesi ve tedaviye başlanması son derece önemlidir. Bunun yanı sıra belirtilerinin ciddiye alınmaması ve doktora gidilmemesi, akciğerlerle beraber diğer organların hasar görmesine de yol açabilir. Aynı zamanda kronik hastalığı olanlar ve tedavi için geç kalanlar için çok ciddi tehlikeler ortaya çıkabilir.

AKCİĞER ENFEKSİYONU ZATÜRRE Mİ?

Akciğer enfeksiyonu genel olarak mantar, bakteri ve virüs gibi nedenler sonucunda ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Tıbbi adı pnömoni olarak bilinen bu rahatsızlık zatürre şeklinde de tanımlanabilir. Ancak bu aşamada dikkat edilmesi gereken nokta zatürrenin ileri ve şiddetli bir akciğer enfeksiyonu olduğudur. Rahatsızlığın boyutlarına göre farklı adların akciğer enfeksiyonu yerine kullanılması da mümkündür.

AKCİĞER ENFEKSİYONU HASAR BIRAKIR MI?

Akciğer enfeksiyonu çoğunlukla erken teşhis edilmesinin ardından uygun yöntemlerle tedavi edilirse herhangi bir hasar bırakmaz. Ancak tedavi için geç kalınması akciğerlerde hasar kalmasına yol açabilir. Özellikle bebekler için erken tanı ve tedavi son derece kıymetlidir. Zaman kaybetmeden doktora gidilerek tedavinin başlatılması ilerleyen süreçte ortaya çıkabilecek hasarları ortadan kaldırabilir.

AKCİĞER ENFEKSİYONU RİSK GRUPLARI NELERDİR?

Akciğer enfeksiyonuna yakalanma noktasında bazı gruplar normalden fazla risk taşıyabilir. İlk başta sigara kullananlar, potansiyel enfeksiyona yakalanabilecek kişiler arasında yer alır. Bunun en önemli nedeni sigaranın akciğerleri zayıflatmasıdır. Belirli kimyasallar ve tozlara maruz kalan işçilerin de akciğer enfeksiyonuna yakalanma riski yüksektir. Aynı zamanda bronşit, astım ve KOAH gibi kronik solunum yolu hastalığı olan kişilerin enfeksiyon rahatsızlığını nispeten daha fazla yaşama ihtimali bulunur.

Kaynak: www.medicalpark.com.tr