Gündem

Proje İle Kadın Çiftçiler İhracata Yöneldi

Çanakkale, tarımsal potansiyelini güçlendirmek ve kadın çiftçilerin rolünü ön plana çıkarmak adına önemli bir projeye ev sahipliği yapıyor.

Dünya Çiftçiler Günü’nde başlayan Süs Bitkileri Üretim Projesi, bölgedeki tarımsal kalkınmaya yeni bir ivme kazandırmayı hedefliyor.

“Proje İle Kadın Kooperatiflerinin Ulusal Ve Uluslararası Arenalarda Yer Alması Hedefleniyor”

Çanakkale Ziraat Odası'nın öncülüğünde gerçekleşen Süs Bitkileri Üretim Projesi , 21 kadın çiftçi ile iş birliği yapılacak. Üreticilerin alt yapı, üretim alanları, iş gücü ve üretim kapasiteleri titizlikle değerlendirilerek, verimliliği artırmak için özel ekipler oluşturuldu. Öğretim elemanlarından oluşan uzman bir ekip tarafından gerçekleştirilen derslerde, seracılık, bitki koruma, gübreleme ve kooperatifçilik gibi konular ele alındı. Eğitim programı kapsamında, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. R.Cüneyt Erenoğlu'nun verdiği ilk dersle birlikte, çiftçilerin bilgi birikimleri artırılmaya başlandı. Aynı zamanda Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamüller İhracatçılar Birliği tarafından hibe edilen soligatum, cipsofilla ve statis bitkilerinin dikimi yapılarak demonstrasyon bahçeleri oluşturuldu. Bu adım, bölgedeki süs bitkileri üretimine yeni bir perspektif kazandırmayı amaçlıyor. Çanakkale Belediyesi Başkan Vekili Simge Kutlu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. R.Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürü Nazan Türkarslan, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanı Dr. Onur Sinan Türkmen ve diğer kurum temsilcileri ile birlikte, Halileli Köyü muhtarlığı tarafından tahsis edilen bahçede Dünya Çiftçiler Günü'nü kutladılar. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi tarafından sağlanacak teorik ve uygulamalı eğitimlerle, öncelikle kadın kooperatiflerinin ulusal ve uluslararası arenalarda daha etkin bir şekilde yer alması hedefleniyor. “Ihracata Yönelik Süs Bitkileri Üretim Potansiyeli’nin Artırılması” protokolü, 19 Şubat 2024 tarihinde imzalandı. Protokole Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale Ziraat Odası, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi ve Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamüller İhracatçılar Birliği imza attı. Bu proje, Çanakkale'deki tarımsal kalkınma ve kadın çiftçilerin güçlenmesi adına önemli bir adım olarak kaydedilirken, bölgenin tarımsal ihracat potansiyelini artırmaya yönelik umutları da yeşertiyor.

Murat Çağlayan