Sağlık

Safranın Faydaları Nelerdir?

Safranın faydaları, sağlık üzerine olan pozitif etkileri bilinen ve yemeklere verdiği aroması ile küresel çapta kullanılan özel bir baharattır.

 

 

Crocus sativus çiçeğinin ince ve değerli stigma kısımlarının kurutulmasıyla elde edilen bu baharat, zengin antioksidan içeriği ve kanseri önleyici özellikleriyle bilinir. Dünyanın en değerli baharatlarından biri olan safran çiçeği, hem yemeklere katılarak hem de çay olarak tüketilebilir. Antioksidan ve mineral kaynağı olan safran; Akdeniz, Hint ve Orta Doğu mutfaklarında vazgeçilmez bir yer tutar. Kanserden kalp hastalıklarına, diyabetten ruhsal durumun iyileştirilmesine kadar birçok sağlık faydası sunar. Aynı zamanda, libido artışı ve hafıza güçlendirme gibi etkileriyle de dikkat çeker.

Safranın Faydaları Nelerdir?

Safranın faydaları nelerdir, sorusu araştırmacılar ve insanlar tarafından sıkça sorulan ve araştırmaya devam edilen bir sorudur.

Safranın faydaları, başta insan sağlığı üzerinde bıraktığı olumlu etkiler olmak üzere yıllarca bitki bilimcilerin araştırma konusu olmuştur. Safran, anti-inflamatuar yeteneklere sahip zengin antioksidan içeriğiyle tanınan bir baharattır. Bu baharatın içinde bulunan belirli antioksidan türleri, vücudu hücresel zarara ve oksidatif stresin neden olabileceği bir dizi rahatsızlık, yüksek kan basıncı da dahil, karşı korumada önemli bir rol oynar. Safran baharatında yer alan spesifik antioksidanlar, vücudun hücre hasarına ve yüksek tansiyon da dahil olmak üzere hastalıklara yol açabilecek oksidatif stresten korunmasına yardımcı olur. Bu antioksidan özellikleri sayesinde safran, anti-inflamatuar ve antidepresan özelliğine sahip bitki grubundadır. Alzheimer hastalığına karşı koruyucu etkileri ile bilinen safran, yapılan araştırmalarda hafızayı güçlendirici özelliği ve dikkat süresinin artırığı gözlemlenmiştir. Safran baharatı içerisinde yer alan aktif maddeler uyku artırıcı ve sakinleştirici özelliğe sahiptir. Bu sayede uyku kalitenizi ve uyku sürenizi artırarak daha rahat bir uyku düzeni geçirmenizi sağlayacaktır. Safran içerisinde bulunan krosin maddesi sayesinde melatonin düzeyini artırır ve beyinde yer alan belirli reseptörler üzerinde sakinleştirici etkilerde bulunur. Safranın tüketimi, glokom hastalarında göz içi basıncının düşürülmesine yardımcı olur ve içerdiği anti-inflamatuar ile antioksidan özellikler sayesinde gözdeki iltihaplanmalarının da azalmasına destek olabilir. Bu durum, göz hastalıklarına bağlı belirtilerin hafifletilmesine ve göz sağlığının korunmasına katkı sağlayabilir. Safranın faydaları, zihinsel ve ruh sağlığı üzerinde olumlu etkileriyle bilinir. Anksiyete ve depresyon gibi insan sağlığını olumsuz etkileyen rahatsızlıklar için mücadelede doğal bir yardımcı olarak değerlendirilir. İçeriğinde bulunan krosin ve safranal gibi bileşenler, duygu durumunu iyileştiren nörotransmitterler olan dopamin, norepinefrin ve serotonin gibi hormonları salgılamanız üzerinde etkili olarak, bunların beyinde daha uzun süre kalmasını sağlarlar. Hormon salgılanması üzerinde etkili olan safran, ruh halinin iyileşmesine katkıda bulunur.

Safranın faydaları nelerdir sorusunu özetleyebilecek noktalar şöyle sıralanabilir;

*Safran bitkisinin içeriğindeki antioksidanlar beyin ve sinir sistemi sağlığını korur

*Adet öncesi semptomlarınızın azalmasına yardımcı olur

*Öğrenme ve hafıza fonksiyonlarını geliştirir

*Kolesterol ve trigliserit seviyelerini düşürerek kardiyovasküler sağlığı destekler

*Uyku artırıcı ve sakinleştirici özelliğe sahiptir

*Depresyon belirtilerini hafifletir

*Ayrıca erken cilt yaşlanmasının yaygın bir nedeni olan UV ışınlarına karşı koruma sağlar

*Vücudun oksidatif stres ve iltihaplara karşı antibiyotik etkisi göstererek savaşmasına yardımcı olur

*Göz sağlığınzı destekler

*Libidoyu artırmaya yardımcı olur

*Anti-inflamatuar etkisiyle kan basıncını düşmesine yardımcı olur

*Açlığınızı bastırarak kilo vermenizi destekler

Safranda Hangi Vitaminler Var?

Safran otu faydaları, safran çiçeğinin içeriğinde bulunan vitamin ve minerallerin zenginliğinden gelir.

 A vitamini, B6 ve C vitamini bakımından zengin bir bitki türüdür. Potasyum, bakır, magnezyum, kalsiyum, manganez ve demir gibi içeriğinde çeşitli mineraller barındırır. Bununla birlikte,riboflavin, niasin, folik asit gibi antioksidanlar için de safran otu iyi bir seçenek olacaktır. Vitamin ve mineraller açısından zengin bir kaynak olan safran otu, günlük öğünlerinizde ya da çay saatlerinizde, yemeklerinize ve çaylarınıza lezzet katarak sağlığınızı korumanızı sağlayacaktır.

Safran Nasıl Kullanılır?

Safran bitkisinin tüketilebilir kısımları, uzun ve kırmızı iplik formundadır. Safran, aktar ve marketlerde genellikle toz halinde satılır.

Renginin ve kokusunun çözünmesi için kullanmadan önce sıcak suda bekletilmesi önerilir. Beklettiğiniz suyu sonrasında çay olarak tüketebilirsiniz. Safranı diyetinize dahil etmek de oldukça kolaydır. En popüler yöntemlerden biri, az malzeme ile kolayca hazırlanabilen safran çayı yapmaktır. Ayrıca safran baharatını, pilav, çorba, sütlü tatlılar ve et yemekleri gibi çeşitli yemeklere ekleyerek lezzetini artırabilirsiniz. Safran faydalarının yanı sıra pilav, tavuk, balık ve çorba gibi yemeklerin içerisine renk ve aroma vermesi için de eklenir. Aynı zamanda safran bitkisini demleyerek, çay şeklinde de tüketebilirsiniz. Ülser (mide yarası) ve sindirim sorunları yaşıyorsanız safran çayı tüketebilirsiniz.

Safran Çayı Faydaları Nelerdir?

Safran çayı faydaları, sindirim sisteminizi düzenleyici etkisi, stresi azaltma, uyku getirme özellikleriyle tercih edilen bir çaydır.

Safran çayı, insan bedeni üzerinde hızlı etki eden ve güçlü etkileri olduğu bilinir. Dolayısıyla günlük tüketimi 1 fincanı geçmemesi önerilir. Güçlü etkileri olan bu çayın, haftada en fazla 4 kez içilmesi uzmanlar tarafından önerilir. Çayı tüketilmediği günlerde safran içeren ürünlere ara verilerek, vücudun dinlendirilmesi önerilir.

*Adet Öncesi Semptomların Azalmasını Destekler

Adet öncesi dönem olarak da bilinen premenstrüel sendrom (PMS), karın ağrısı, vücutta ödem, baş ağrısı, sivilce oluşumu ve pelvik ağrı gibi birçok semptoma neden olabilir.

PMS döneminde kadınların, bu semptomlar kaygı oluşumunu artırır, depresyon ve ruh halini olumsuz etkiler. Safran tüketmek PMS'nin bazı duygusal semptomlarını hafifletmeye ve karın ağrısını azaltmaya yardımcı olduğu görülmüştür.

*Öğrenme ve Hafıza Fonksiyonunu Geliştirerek, Unutkanlığı Azaltır

Safran otunun içerisinde yer alan antioksidanlar kişinin öğrenme ve hafıza fonksiyonuna etki ederek bilişsel sağlığının desteklenmesine ve gelişmesine yardımcı olur.

Bu sayede gelişim çağında olan çocuk ve gençlerin öğrenme yeteneğinin ve odaklanma süresinin yükselmesini destekler.

*Kardiyovasküler Sağlığı Korumaya Yardım Eder

Safran baharatı, kolesterol ve trigliserid seviyelerini düşürerek meydana gelebilecek kardiyovasküler hastalıkların riskini azaltması ile bilinen bir baharattır.

Kolesterol seviyeniz yüksekse, yemeklerinizin baharat içeriğine safran eklemenizi öneririz. Safran, Antioksidan yapısı sayesinde, kalp hastalıkları üzerinde olumlu etkilerde bulunarak kalp sağlığınızı da destekler.

*Açlığı Bastırarak Kilo Vermeyi Destekler

Safranın faydaları arasında, iştah kapatması ve kilo vermeyi destekleyici etkisi halk arasında bilinen en önemli faydalarından biridir.

İştah açıklığı nedeniyle kilo vermede güçlük çekiyorsanız safran içerikli yiyecekler tüketebilir ya da safran çayı tüketebilirsiniz. Doğru ve ölçülü safran tüketimi sizlerin daha az aç hissetmesinize neden olarak kilo vermenizi destekleyecektir.

*Safran Yaşlanma Etkilerini Geciktirebilir

Safran bitkisi, krosin, krosetin ve çeşitli flavonoidler gibi güçlü antioksidan içeriği ile dikkat çeker.

Safran çiçeğinin içeriğinde bulunan bileşenler, UV ışınlarının oluşturduğu zararlara karşı ciltte koruyucu bir kalkan oluşturarak serbest radikallerin etkisini azaltır. Safran, oksidatif stresi ve ciltteki hiperpigmentasyon sorunlarını hafifletmeye yardımcı olur. Cilt sağlığını destekleyici etkileri ile bilinen bu baharat, cilt tonunu eşitlemeye de yardımcıdır. Ayrıca ince çizgilerle kırışıklıkların görünümünü azaltarak, cildinize taze bir görünüm kazandırır. Safran bitkisi aynı zamanda, cildin doğal koruma bariyerini güçlendirerek dış etkenlere karşı daha dirençli hale gelmesine olanak tanır. Bu özellikleri sayesinde, safran içeren ürünler, yaşlanma belirtilerinin geciktirilmesi amacıyla da tercih edilebilir.

Safran Çayı Nasıl Yapılır?

Safran çayı faydaları, saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Şifa kaynağı olan safran çayı özellikle mide sorunu yaşayanlar tüketebilir.

Safran çayı için öncelikle fincan ya da kupa ölçülerinde su kaynatmanız gerekir. Fincanlarınızın içerisine 5-6 adet safran koymalısınız. Kaynar suyu safranın üzerine dökerek, 5 dakika demlenmesi için beklemelisiniz. Demleme işleminden sonra safran çayını tarçın ve şekerle tatlandırabilirsiniz.

Günde Ne Kadar Safran Tüketilmeli?

Safran çiçeği faydaları arasında, depresyon belirtilerini hafifletmek, kalp sağlığını desteklemek ve uyku kalitesini artırmak yer alır.

 

Safran çiçeğini günde 1,5 grama kadar safran tüketilmesi güvenlidir. 5 gram ve daha yüksek dozlarda safran tüketimi, toksik etkiler yaratıp zehirlenmeye neden olabilir.

15-20 grama yakın dozlar ise ölüm riski gibi tehlikeli sonuçlar oluşturabilir.

Safran Faydaları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Safran Mideye İyi Gelir mi?

Safranın faydaları, sindirim sağlığı ve bağırsak sağlığı için pek çok fayda sunan bitki ve baharattır. Bağırsak yollarında oluşan gaz birikmesini önler, midedeki asit gerilimini yatıştırır. Dizanteri semptomlarını ve mide spazmlarını azalmasını destekler. Özellikle, sızıntılı bağırsak sendromunda bağırsağı kaplayarak iltihabın giderilmesine destekleyebilir.

Safran Çayı Zayıflatır mı?

Safranın iştahı kontrol altına alabilme yeteneği, siz de daha uzun süre tokluk hissi uyandırarak açlığınızı azaltabilir. Bu durum, ruh halinizi yükselterek atıştırmalık isteğinizin önüne geçebilir. Kadınlarüzerinde yapılan sekiz haftalık bilimsel bir araştırmada, safran ekstralarının kullanımının, vücut kitle indeksi, bel ölçüsü ve genel yağ oranında belirgin bir düşüşe yol açtığı belirlenmiştir.

Hamilelikte Safran Sakıncalı mı?

Gebelik döneminde safran kullanımı minimal seviyede olmalıdır. Aşırı miktarlarda tüketilmesi uterin kasılmaları tetikleyebilir ve düşük riskini artırabilir. Hamilelik dönemi kullanımı için mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Safran Kansere Karşı Etkili Bir Bitki mi?

Safranın karakteristik renk tonları, krosin ve krosetin adlı pigmentlerden kaynaklanır. Bu pigmentler, antioksidan özellikli bir grup olan karotenoidlere aittir ve safranda bol miktarda bulunurlar. Flavonoidler açısından da zengin olan safran, antioksidan kapasitesiyle kansere karşı koruyucu etkiler sunar. Bu etkiler, hücreleri oksidatif zarardan koruyarak ve serbest radikalleri nötralize ederek gösterilir. Özellikle kolon, deri, akciğer kanseri ve prostat kanserine karşı hücreler üzerinde baskılayıcı etkilere sahip olduğuna dair araştırmalar mevcuttur.

Safranın Alzheimer Hastalığına Faydası Var mıdır?

Alzheimer hastalığı için kesin bir tedavi yöntemi mevcut değildir. Ancak genel olarak yapılan araştırmalarda safrandaki krosetin ve krosin gibi kimyasalların öğrenme sürecini destekleyip hafızayı güçlendirdiğine dair görüşler bulunmaktadır. Dolayısıyla, safranın tüketimi Alzheimer hastalığının gelişimini yavaşlatabilir ve belirtilerin şiddetini azaltabilir. 

Alzheimer hastalığında ilaç tedavisinin yanında destekleyici bir yöntem olarak safranın düzenli kullanımı denenebilir. Bu doğal destek, özellikle hafıza ve öğrenme yeteneklerinin korunmasına yönelik olarak, hastalığın ilerlemesinin önüne geçebilecek bir ek besin takviyesi olarak tercih edilebilir. Alzheimer hastalığı tedavisinde safran kullanımı ek tedavi yöntemi olduğu için safran kullanımının kontrollü ve bir sağlık uzmanının rehberliğinde olmalıdır. O nedenle kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Safranın Diyabete Hastalığına İyi Gelir Mi?

Safran, diyabet hastaları için potansiyel faydalar sunan değerli bir baharattır. Safran çiçeğinden üretilen, bu baharatın içerisinde yer alan krosin isimli ana bileşen, insülin direnci ve lipid profilleri üzerinde olumlu etkiler göstererek, Tip 2 diyabet hastalarının açlık kan şekerini (FBS) düşürmekte etkili olabilir. Safran bitkisi içinde yer alan antioksidan özellikleri sayesinde de diyabet (şeker) hastalarının tokluk şekerleri üzerinde de etkili rol oynar.

Kaynak: www.medicalpark.com.tr