Turizm

Şehit Aileleri ve Gaziler, Çanakkale'de Tarihi Bir Yolculuk Yaptı

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, şehit aileleri ve gazilere yönelik özel bir gezi düzenledi. Çanakkale ruhunu bir kez daha yaşatan bu anlamlı etkinlik, katılımcılara hem gurur dolu hem de duygusal anlar yaşattı.

Gelibolu Yarımadası’nda gerçekleşen bu özel etkinlik, Çanakkale'de yaşayan şehit aileleri, gaziler ve gazi yakınlarını bir araya getirdi. Tarihi Alan Başkanlığı, ilgili derneklerle koordinasyon içinde şehitlerin emanetleri olan aileleri ve gazileri unutmayarak, onlara tarihi alanın derinliklerine doğru bir yolculuk imkanı sundu.

Rehberler Eşliğinde Duygu Yüklü Bir Gezi

Gezi, Çanakkale Feribot İskelesi'nden başladı. Katılımcılar, rehberler Mehmet Aydın ve Necdet Söylemez eşliğinde, Gelibolu Yarımadası'nın tarihi ve manevi önemini tekrar yaşadı. İlk durak Kilitbahir oldu. Burada katılımcılar, savaşın kritik noktalarından biri olan ve bugün hala tarihi dokusunu koruyan bu bölgeyi yakından tanıma fırsatı buldular.

Seyit Onbaşı Anıtı ve Şehitler Abidesi

Kilitbahir'den sonraki durak, Çanakkale Savaşları’nın sembol isimlerinden biri olan Seyit Onbaşı Anıtı oldu. Seyit Onbaşı'nın destansı kahramanlığı, rehberler tarafından katılımcılara anlatılırken, birçok kişi duygusal anlar yaşadı. Anıtın etrafında toplanan şehit yakınları ve gaziler, saygı duruşunda bulunarak anıta çelenk bıraktı. Gezinin belki de en anlamlı duraklarından biri olan Şehitler Abidesi, katılımcılara derin bir manevi huzur sundu. Abide önünde yapılan törende şehitler için dualar okunurken, pek çok katılımcı gözyaşlarına hakim olamadı. Çanakkale Savaşları'nda hayatını kaybeden binlerce asker, burada bir kez daha minnetle anıldı.

Conkbayırı ve 57. Alay Şehitliği Ziyareti

Gezi kapsamında son durak, Conkbayırı ve 57. Alay Şehitliği oldu. Mustafa Kemal Atatürk'ün “Size ölmeyi emrediyorum” dediği yer olarak bilinen Conkbayırı, katılımcılara tarihi bir ders niteliğindeydi. 57. Alay Şehitliği'nde, savaşın en çetin geçtiği yerlerden biri olan bu bölgede hayatını kaybeden askerlerin hatırası, dualar ve gözyaşları ile anıldı.

Şehitlerimizi minnet ile andık

Yapılan gezi ile ilgili bir açıklama yapan ve emeği geçenlere teşekkür eden Türkiye Harp Malûlü Gaziler  Şehit Dul ve Yetimleri Derneği  Çanakkale Şube Başkanı  Muharrem Şahin   “Çanakkale Savaşları Gelibolu  Tarihi Alan Başkanlığı tarafından derneğimiz aranılarak, Şehitlerimizin kıymetli emanetleriyle ve nice şehadetlere şahitlik eden kahraman Gazilerimize, şehitliğimizi ihya eden çok kıymetli Gelibolu Tarihi Alan Başkanımız Sayın İsmail Kaşdemir' in ev sahipliğinde Çanakkale Savaşlarında binlerce Mehmetçiğimizi şehit verdiğimiz, emsalsiz kahramanlık mücadelesinin, eşsiz vatan sevgisinin ve vazgeçilmez bağımsızlık iradesinin ifadesi olan şehitliğimize, 105 yıl önce karanlığa gömülmek istenen bir milletin bağımsızlık ve özgürlük umutlarının inanca dönüştüğü bu yerde ailelerimize şehitlik turu düzenlemiştir. Başta Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, kanları ile vatan topraklarımızı sulayan unutulmaz kahramanlarını, vatan uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi yad ettik. En kıymetli uzvunu ve organlarını veren kahraman gazilerimizi minnet ve şükranla andık.  Çanakkale Şehitler Diyarını ve Ruhunu Gelecek Kuşaklara Yaptığı Çalışmalarla Aktaran Kıymetli Başkanım İsmail Kaşdemir Başta Olmak Üzere, gezide emeği geçen her kese teşekkür ederim” dedi.

Şenay Azman