Gündem

Ayvacık'taki Jeotermal Projesi Durdu

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi Tuzla Köyü civarında MTN Enerji A.Ş.'nin başlattığı jeotermal kaynak arama sondajı projesine yönelik çevre mücadelesi olumlu sonuçlandı.

 Çanakkale İdare Mahkemesi, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından açılan davada "ÇED gerekli değildir" kararını iptal etti. Kararın iptal edilmesinin ardından ilgili dernekler ortak bir basın açıklaması yaptı.

Mahkemeden “JES’lere ÇED Gerekli” Kararı Çıktı

MTN Enerjinin Ayvacık Tuzla Köyü civarında açmak istediği 11 adet jeotermal kaynak arama sondajı için verilen "ÇED gerekli değildir" kararı Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından açılan dava sonucunda iptal edildi. Mahkemenin iptal kararının ardından Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği, Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası, Assos Dostları ortak basın açıklaması yaptı. “MTN’ nin Çed Gerekli Değildir Kararı Mahkemeden Döndü!” başlıklı ortak basın açıklamasında Mahkeme’nin “MTN Enerjinin Ayvacık’ta Açmak İstediği 11 Adet JES Sondajı için “Çed Gereklidir” kararını değerlendirildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi. “MTN Enerji’nin Ayvacık Tuzla köyü civarında açmak istediği ve bölgedeki tarıma ve ekosisteme onarılmaz zararlar verecek 11 adet Jeotermal kaynak arama sondajı için verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararı, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği, Ziraat Mühendisleri Odası, Assos Dostları ve Ege ve Marmara Çevreci Belediyeler Birliği’nin birlikte açtıkları dava sonucunda iptal edildi. 20.05.2024 tarihinde Çanakkale’de görülen duruşmanın kararı açıklandı. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ve Assos Dostları daha önce de Erecek Jeotermal Kaynak Arama Projesi ÇED Gerekli Değildir Kararını da dava ederek kazanmışlardı. Bu projeler dışında, Bakrom A.Ş. tarafından Assos yakınlarında, jeotermal kaynak arama sondajı yapılmak istenilmiş, Büyükhusun Jeotermal Kaynak arama projesine verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararı Kazdağı Derneği, Gülpınar Derneği, EMARÇEP ve 100’ün üzerinde bireysel davacı tarafından dava edilmiş ve dava kazanılmıştır. Şirket yeni ÇED sürecine başlamıştır, süreç devam etmektedir. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, “Jeotermal kaynak arama projeleri sondaj aşamasında kullanılan kimyasallar ve atıklar nedeniyle çok ciddi çevre kirliliğine yol açmaktadır. Bu nedenle bölgemizde daha fazla sondaj, daha fazla JES istemiyoruz. MTN Enerji A.Ş. tarafından yapılmak istenen 11 adet sondajın ve ayrıca Babadere JES-2 projesinin iptal edilmesinden dolayı çok mutluyuz. Diğer projeleri de takip edip mücadelemize devam edeceğiz “

MTN Enerji Jes Projesinde Ne Olmuştu?

MTN Enerji Elek. Ür. San. ve Tic. A.Ş. tarafından; Çanakkale İli, Ayvacık İlçesi, İR:17/15 Nolu Ruhsat alanı içerisinde, Babadere, Kocaköy ve Taşağıl Mahalleleri sınırlarında jeotermal kaynak arama amacıyla sondaj arama kuyusunun açılması planlanmıştı. Arama, üretim ve reenjeksiyon amacı ile açılacak kuyulardan beklenen neticenin elde edilmesi halinde Çift (Binary) Çevrim JES kurulacaktı. Proje için Çanakkale Valiliği tarafından 18.04.2023 tarihinde “Çevre Etki Değerlendirme Gerekli Değildir” kararı verildi. Karar, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Ziraat Mühendisleri Odası, Ege ve Marmara Çevreci Belediyeler Birliği (EMARÇEP), Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği ve Assos Dostları’ndan üç bireysel davacı tarafından yargıya taşındı. Açılan dava kapsamında, bilirkişi incelemesi ve keşfi yapıldı ve bilirkişi raporu davacılar lehine geldi. 11 adet sondaj öngörülen proje alanında tarım alanı ve mera bulunmaktadır. Tarlaların tamamı özel mülkiyete aittir. Şirketin halihazırda Tuzla’da “Babadere JES” adıyla çalışan bir jeotermal enerji santralı var. Şirket mevcut santralına 2. Bir ünite eklemek üzere Babadere Jeotermal ENERJİ SANTRALİ-2 (11,8 MWm/11,5 MWe) için ÇED başvurusu yapmış, “ÇED Gerekli Değildir” kararı almış, karar dava edilmiş ve kazanılmıştır. Şirket bu nedenle Babadere Jeotermal Enerji Santrali-2 (11,8 MWm/11,5 MWe) projesi için yeniden ÇED süreci başlatmış ve 06.10.2023 tarihinde Ayvacık İlçesi Tuzla Köyü’nde “Halkın Katılımı Toplantısı” yapılmıştır. ÇED süreci devam etmektedir. 20.05.2024 tarihinde davacılar avukatları Seçil Ege ile birlikte, söz konusu santrale jeotermal akışkan sağlamak üzere planlanan 11 adet sondajın ÇED kararının iptali için açtıkları davanın duruşmasına katıldılar.

Ogün İnal