Kültür ve Sanat

Konserde Anadolu Rüzgarı Esti!

Çanakkale Sağlık Çalışanları ve Emeklileri Derneği (ÇASEMDER), kültürel mirasın yaşatılması ve tanıtılmasına yönelik önemli bir adım attı. Dernek bünyesinde faaliyet gösteren ÇASEMDER Türk Halk Oyunları Topluluğu, ilk gösterisinde izleyicilere unutulmaz bir deneyim yaşattı.

Anadolu'nun eşsiz ruhunu yansıtan performanslarıyla büyük beğeni toplayan amatör dansçılar, seyircilere adeta profesyonel bir şölen sundu. Yıllarca eğitim camiasında kültürel mirasa ışık tutan çalışmalara imza atan Eğitmenler Nuran Kaşıkçı ve Cahit Evren Kaşıkçı önderliğindeki ÇASEMDER Türk Halk Oyunları Topluluğu, 50 dansçının yer aldığı muhteşem bir gösteriyle sahne aldı. Yaşları 10 ile 69 arasında değişen dansçılar, geleneksel Türk halk oyunlarını ustalıkla sergileyerek izleyicileri adeta büyüledi. Gösteri, renkli kostümleri, etkileyici dans figürleri ve enerjik müzikleriyle izleyicileri kendine hayran bıraktı. Topluluk, Anadolu'nun farklı bölgelerine ait oyunları sahneye taşıyarak Türk kültürünün zenginliğini yansıttı. Hem geleneksel hem de modern yorumlarla dans eden topluluk, seyircilere unutulmaz bir gece yaşattı.

“Halk Oyunları Ait Olduğu Zamanın  ve Toplumun Aynası Niteliğini Taşır”

ÇOMÜ İçdaş Kara Yusuf Kongre merkezinde gerçekleştirilen ÇASEMDER Türk Halk Oyunları Topluluğu Gösterisine Rektör Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, Kent Konseyi Başkanı Ali Aydın Çalıdağ, ÇASEMDER Başkanı Ulviye Çalıdağ, Davetliler ve çok sayıda vatandaş katıldı.  Programın açılış konuşmasını yapan ÇASEMDER Başkanı Ulviye Çalıdağ, topluluğun kuruluş sürecine değinerek “ÇASEMDER Türk Halk Oyunları Topluluğu 10-69 yaş aralığında kadrolarımız bulunmaktadır.  6 ay boyunca çok çalışıldı çok uygulama yapıldı bu gece için.  Bu akşam buradaki herkes elinden geleni yapmaya çalışarak sizlerle birlikte olacak ve nihayetinde amatör bir ruhla, profesyoneller gibi oyunlarını ve gösterilerini icra etmeye çalışacaklar.  Niyetimiz çok iyi ve başarmak istiyoruz.  Modern toplumda Halk Oyunları, geçmişin kültür değerleri olarak bilinmektedir.  Kültürün gerçek yansıması olan Halk Oyunlar, kültür mirası olarak kuşaktan kuşağa devredilmektedir.  Halk oyunları işleyiş, içerik ve iletişim bakımında ait olduğu zamanın ve toplumun aynası niteliğini taşırlar.  Değerli hocalarımızın çabaları ile bu akşam, çeşitli mizansenlerle Kültürel zenginlikler aktarılmaya çalışılacak.  Bu akşam burada çok güzel coğrafyaya sahip ülkemizin çeşitli bölge ve yörelerin kültürel değerlerine dair sunumlar gerçekleştirilecektir” dedi.

Anadolu’yu Yöre Yöre Dansları İle Anlattılar

Konserde, Yaşları 10 ile 69 arasında değişen  halk oyunlarını seven ve gönül veren amatörleri Çanakkale Sağlık Çalışanları ve Emeklileri Derneği (ÇASEMDER) bünyesinde  bir araya gelen ÇASEMDER Türk Halk Oyunları Topluluğunu yeni toplulukla yaptıkları ilk gösterilerinde  amatörlerle profesyonel bir gösteri sundular. Konser, Dösteri Ritim grubunun sunumu ile başladı. ‘Nar Danesi’ şarkısını çalan ritim grubuna salonu dolduran seyirciler eşlik etti. Grup çaldığı şarkıyı Cahit Evren Kaşıkçı’nın da yönlendirmesi ile salondaki seyirciler söyledi.  Ardından halk oyunlarına geçildi. Ve amatör olarak 6 aya eğitim alan 50 dansçı Van Yöresinden halay, Karadeniz yöresinden horon, Çanakkale yöresinden zeybek, Trakya’dan da roman oynadılar.  Gecenin konuk dansçıları Gazi Ortaokulu öğrencileri de modern danslarla harmanlanan Anadolu potporisi oynadılar. Gecenin  finalinde ise Kaşık oyunları, burdur yöresi ve düğünlerin de vazgeçilmezi Erik Dalı oyunları oynandı. Anadolu’nun kültürünü yansıtan muhteşem gecenin finalinde Rektör Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu , dansçılara teşekkür belgelerinin takdiminin ardından sona erdi. 

Şenay Azman