Kanser türleri arasında yer alan karın zarı kanseri de bu ve bunun gibi sebeplerle ortaya çıkan bir hastalık olmaktadır. Bu kanser, karın boşluğunu kaplayan ince dokunun kanserleşmesi ile ortaya çıkar. Tıp dilinde peritonel mezotelyoma olarak bilinen hastalık mezotelyoma kanser türünün bir alt tipidir.
Karın Zarı Kanseri Nedir?
Karın zarı kanseri insan bedeninde yer alan karın ve ona bağlı karın zarındaki ince dokunun kanserleşmeye başlamasıyla oluşan bir sağlık sorunu olarak ortaya çıkar. Karın zarı, karın boşluğunu tamamen koruyup çevreleyen, iç organları da içine alan bir dokudur. Bu doku periton adı verilen sıvıyla kaplanmıştır. Karın zarı ya da tıp terimiyle peritoneal karsinomatozis diğer organlara yayılan, tedavisi zor bir kanser türüdür. Karın zarı kanserinin altında yatan nedenlerin belirlenmesi gerekir. Genellikle ileri evrelerde teşhisi mümkündür ve başka bir kanser hücresinin karın zarına yayılması sonucu meydana gelmektedir.
Karın Zarı Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Karın zarı kanserinin belirtileri ilk evrede kendisini ya hiç belli etmez ya da çok nadir belirti gösterebilmektedir.Genel olarak hasta kişi böyle bir rahatsızlığın farkında bile değildir. Hastalığın ilerleyen aşamalarına doğru belirtiler zamanla kendini belli eder. Net bir şekilde kanser türü araştırılırken tomografi ile karın zarının durumu kontrol edilir. Özellikle PET sonucuna göre kesin tanı konulabilir. Buna bağlı olarak ameliyat sırasında karın zarı üzerinde yama şeklinde tümörler görülmektedir.
Hastalığın ileri evre belirtileri şu şekilde kendisini gösterir:
*Karın ağrısı, şişkinlik ya da şişkinlik hissi
*Mide bulantısı ve kusma şikayetlerinde artış
*Aşırı iştahsızlık ve buna bağlı olarak ortaya çıkan kilo kaybı
*Karındaki periton sıvısı birikmesi yani asit ve buna bağlı olarak nefeste daralma hissi
*İdrara çıkma, dışkıdaki renk değişimi, kabızlık ya da ishal
*Kaslarda ortaya çıkan güçsüzlük veya erime
*Sürekli yorgun ve halsizlik hali
*Ayak bileklerinde şişme
*Tümörün büyümesine bağlı olarak diğer organlardaki fonksiyon bozuklukları
*Tümöre bağlı olarak bağırsaklarda tıkanma, idrar yapamama ve böbrek yetmezliği ortaya çıkan belirtiler arasında yer alır.
Karın Zarı Kanseri Nedenleri Nelerdir?
Karın zarı kanseri nadir rastlanan kanser türleri arasında yer alır. Uzmanlar karın zarı kanserine neden olan kanser çeşitleri üzerinde durmaktadırlar. Bunlar arasında; yumurtalık, jinekolojik kanserler, bağırsak, safra ve mide kanserleri olabilmektedir. Yapılan çalışmalar ve araştırmalar karın zarı kanserinin risk altında olduğu bazı kişileri ve bu kansere neden olan etkenleri şöyle sıralamaktadır:
*Yaş faktörü ön plandadır. Özellikle 60 yaş ve üzeri kişilerde görülme olasılığı daha fazladır.
*Asbest gibi toksik maddelere uzun süre maruz kalmak kanserin nedenleri arasında olabilir
*Sigara kullanımı ve alkol tüketimi
*Kronik böbrek yetmezliği olan hastalar ile diyaliz tedavisi görenler
*Birçok kanser türü ve hastalıklarda olabilen genetik faktörler de bu kanser türünde belirgindir. Aile içinde bu tür karın zarı kanserine maruz kalan bireyler var ise diğer kişiler risk grubunda yer alabilir
*Kadınlarda meme kanseri geçirmiş olan hastalar da risk altındadır
*Günümüzün yaşam tarzı arasında yer alan hareketsizlik ve obezite de risk faktörü içerisinde yer alır.
Karın Zarı Kanseri Tanısı Nasıl Konulur?
Karın zarı kanseri tanısı, netleşen tahlil ve laboratuvar sonuçları ile tomografide ortaya çıkmaktadır.
Doktor tarafından fiziki muayenede karın bölgesinde şişkinliğe ve sıvı birikmesine bakılabilir. Özellikle görüntüleme cihazlarının testleri hastalığın ne tür boyutta olduğunu, yayılımını ve varlığını değerlendirmede büyük ölçüde etkilidir. X-ışını, MRG, bilgisayarlı tomografi (BT) ve PET testleri uygulanmaktadır. Karın zarında anormal hücrelerin belirlenmesi amacıyla da biyopsi yapılır. Uzman doktor tarafından iğne ya da cerrahi müdahale ile karın zarı bölgesinden parça alınarak hastalığın tanısı ortaya konulabilmektedir. Tanı için endoskopi ve kolonoskopi de gerekli ve yapılması gereken testler arasında yer alır.
Karın Zarı Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?
Karın zarı kanseri, çevresindeki organlara yayılan bir kanser çeşidi arasında yer almaktadır. Tedavisi de hastalığın yayılma seyrine ve evresine bağlıdır. Karın zarı kanseri genellikle başka bir tümörden yayıldığı için tedavisi zor olabilmektedir. Bu kanser türünün tedavisinde asıl olan altta yatan kanserin tedavi edilip iyileştirilmesidir. Tedavi olarak kanser türü olan bu hastalığa cerrahi bir operasyon yapılabilir. Kemoterapi, radyoterapi, immünoterapi de diğer tedavi seçenekleri arasında yer alır. Karın zarı kanser türlerinin çoğunda kemoterapi fazla bir etki sağlamaz. Tümörde bariz bir küçülme bu yöntemle görülmemektedir. Uzman hekimler ağrıyı hafifletmek ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesi üzerinde dururlar. Cerrrahi yöntemle yapılan tedavi de kanserin yayıldığı karın zarı soyulup, kansere maruz kalan diğer organların çıkarılması ve ameliyat sırasında özel kemoterapi verilmesi ile yapılır. Cerrahi işlem sonrasında da kemoterapiye devam edilir. Radyoterapi tedavisinde; yayılan kanser hücrelerinin yok edilmesi için yüksek enerjili ışınlar kullanılmaktadır. İmmünoterapi yöntemi ile tedavi ise bağışıklık sistemi hücrelerinin kanser hücrelerini yok etmesi gözetilerek yapılan bir tedavidir. Bu yöntem karın zarı kanserinde yeni tedaviler arasında yer alır.
Karın Zarı Kanseri Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Karın zarı kanseri ilk evresinde belirti vermeyen kanser türlerinden birisidir. Hastalığa bağlı belirtilerden bir ya da birkaçı ortaya çıktığında zaman geçmeden gerekli uzman hekimlerde tedavi olmak kanserin seyri ve tedavisi açısından önemlidir. Karın zarı kanserinde hastalığın seyri sırasında kusma, bulantı, idrar ve dışkı alışkanlığında olumsuz farklılık hastanın yaşam kalitesini bozacaktır. Zamanında müdahale edilmemesi, tedavi sırasında yapılacak tetkiklerden ve doktorlardan utanılması ve tedaviyi erteleme, kanserin daha ileri boyutlara varmasına hatta yaşam kaybı riskini yol açabilir.
Karın Zarı Kanserini Önlemek için Neler Yapılmalıdır?
Karın zarı kanserini önlemek ya da risk faktörlerini ortadan kaldırmak için bazı adımlar atmak sağlıklı bir birey olma yolunda fayda sağlayacaktır. En fazla riski meydana getiren asbeste maruz kalmamak gerekir. Özellikle mesleksel asbeste maruz kalanların çok dikkat etmesi ve iş sırasında gerekli sağlık koşullarını sağlamaları gerekir. Düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenme ve sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmak da kanser riskini en aza indirebilir. Düzenli sağlık taramalarından geçmek ve senede bir defa check up yaptırmak karın zarı kanseri başta olmak üzeri diğer kanser risklerini önlemede önemlidir.
Karın Zarı Kanseri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Karın Zarı Kanseri 4. Evre Yaşam Süresi Karın Zarı Kanseri Belirtisi Nelerdir?
Kanser türleri arasında belirti göstermeyen karın zarı kanseri 4. evre yaşam süresi karın zarı kanseri belirtisi arasında karın bölgesinde şiddetli ağrı ve artan kusma şikayetleridir. Bunlara bağlı olarak idrar ve dışkıda farklılık da belirti verir. Karın zarı kanseri 4. evre yaşam süresi karın zarı kanseri belirtisi aşırı kilo kaybı ve iştahsızlığa da yol açmaktadır. Karın zarı kanseri son evre belirtileri olarak da belirtilen bu dönemde kanserin diğer organlara yayılmış olma ihtimali de bulunabilir.
Karın Zarı Kanseri Tamamen İyileşir Mi?
Karın zarı kanseri son evre belirtileri verdiğinden ve ilerlemiş olduğundan dolayı tedavisi çok zor ve bazı durumlarda imkansız olabilmektedir. Ancak hastanın belirtileri, kanserin seyrine göre bazı şikayetleri azaltmak mümkündür.
Haber Merkezi