Gündem

Behram Köyü'ndeki Yangında 93 Kişi Tahliye Edildi

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Assos antik kentini de içinde barındıran Behram köyünde çıkan yangın, hem tarihi hem de doğal dokuyu tehdit etti.

 Assos Antik Kenti yakınlarındaki makilik alanda henüz belirlenemeyen bir nedenle başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle sahil kesimine doğru hızla ilerledi. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen Ayvacık Orman İşletme ekipleri ve Ayvacık Belediyesi itfaiye personeli, yangına havadan ve karadan müdahale etti. Yangın sonucunda yaklaşık 31 hektarlık makilik ve otluk alan zarar görürken yangın Assos Kazı Evi'nin dibine kadar ilerledi.

Köylülerin Yardımı Yangının Kontrol Altına Alınması Sağladı

Önceki gün Assos antik kentini de içinde barındıran Behram köyünde makilik alanda başlayan yangın, Ekiplerin yoğun çabası, 10 uçak, 5 helikopter, 20 arazöz, 5 ilk müdahale aracı, 4 dozer, 4 treyler ve diğer kurumlara ait 10 araç ile toplam 225 personelin büyük çabası iler kontrol altına alındı. Yangının kontrol altına alınmasında köylülerin desteği de büyük rol oynadı. Ekiplerin çalışmaları sırasında, alevlerin arasında kalan bir arazöz kullanılamaz hale geldi. Yangın sonucunda yaklaşık 31 hektarlık makilik ve otluk alan zarar gördü. Yangının söndürülmesinin ardından soğutma çalışmaları tüm gün sürdürüldü.  

Tatilciler Tahliye Edildi

Önceki gün akşam üzeri saatlerinde ot yangınıyla başlayıp Makilik alana sıçrayarak Behram Köyü ve Assos Antik Kentine doğru ilerleyen yangının Assos antik limana sıçraması ihtimaline karşı 93 kişinin tahliye işlemi Sahil Güvenlik Komutanlığı botlarıyla Küçükkuyu’ya gerçekleştirildi.

Vaki Aktaş Yangın Yerine Gelerek İmcelemelerde Bulundu

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, olay yerine gelerek incelemelerde bulundu ve yetkililerden bilgi aldı. Vali Aktaş'a İl Emniyet Müdürü Selim Arıcı, İl Jandarma Komutanı Albay Sadi Akman, Orman Bölge Müdürü Enver Demirci ve Ayvacık Kaymakamı Salih Sak eşlik etti. Çanakkale Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, "Ayvacık ilçesi Behramkale köyü civarındaki orman yangını kontrol altına alınmış olup, soğutma çalışmaları devam etmektedir. Yangın sahasındaki köylerde yaşayan vatandaşlarımızın yangın tamamen söndürülünceye kadar can ve mal güvenlikleri açısından dikkatli olmaları önem arz etmektedir. Çanakkale Valiliği olarak yangından etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, orman teşkilatımız başta olmak üzere yangın süresince görev alan tüm kurumlarımızın çalışanlarına teşekkür ediyoruz." ifadelerine yer verildi.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde Yer Alıyor

Assos Antik Kenti, Behram köyü sınırları içerisinde yer almakta olup, hem tarihi hem de turistik açıdan büyük öneme sahiptir. 7. yüzyılda Lesbos Adası'ndan gelen göçmenler tarafından kurulan kent, günümüzde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer almakta ve ziyaretçilerini etkileyici antik yapıları ile büyülemektedir. Athena Tapınağı, Agora ve Nekropolis gibi önemli yapıları bünyesinde barındıran Assos, aynı zamanda önemli bir liman kenti olarak bilinir?. Yangın, bölgenin hem tarihi değerine hem de doğal zenginliklerine ciddi zarar verdi. Yetkililer ve halkın birlikte hareket ederek yangını kontrol altına alması, ileride benzer felaketlerin önlenmesi için önemli dersler barındırıyor.

Ogün İnal