Gündem

Zaferin 50. Yılında Gaziler Anılarını Paylaştı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Eğitim Sağlık ve Bilimsel Araştırma Vakfı, ülke ve şehrin geleceğini inşa etmek amacıyla kurulan önemli bir fikir ve düşünce platformu olarak biliniyor.

 

Vakıf, bu misyon doğrultusunda düzenlediği 'En' ler buluşmalarında bu kez Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yıl dönümü dolayısıyla savaşın kahraman gazilerini ağırladı.

Kıbrıs Gazileri Barış Harekatını Anlattı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Eğitim Sağlık ve Bilimsel Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen enler buluşmasının konukları Kıbrıs Gazileri oldu. Nedime Hanım Konağı Yerleşkesi' nde gerçekleşen etkinlikte, ÇOMÜ Eğitim Sağlık ve Bilimsel Araştırma Vakfı Başkanı Bünyamin Nami Tonka' nın moderatörlüğünde duygusal anların da yaşandığı bir söyleşi gerçekleşti. Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çanakkale Şube Başkanı ve aynı zamanda gazi olan Erol Günaydın ile birlikte Ahmet Çetin, Hakkı Gürses, Mustafa Divan ve İsmail Yakın gibi Kıbrıs Gazileri, deneyimlerini ve hatıralarını katılımcılarla paylaştı. Gaziler, Kıbrıs Barış Harekatı'nda yaşadıkları anıları anlatırken, o döneme ait anekdotlar ve duygusal detaylar dinleyicilerle paylaşıldı. Etkinlik sırasında, savaşın yüksek bedelleri ve barışın önemi üzerine vurgular yapıldı. Katılımcılar arasında, Kıbrıs Barış Harekatı'nın stratejik önemi ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tarihî rolüne dair çeşitli perspektifler de dile getirildi. ÇOMÜ Eğitim Sağlık ve Bilimsel Araştırma Vakfı'nın düzenlediği 'En'ler buluşmaları, sadece geçmişin hatıralarını canlandırmakla kalmayıp, gelecek nesillere de önemli mesajlar veriyor. Bu tür etkinlikler, gençlerin tarihî bilincini güçlendirirken, millî birlik ve beraberlik duygularının pekiştirilmesine de katkı sağlıyor.

“Kıbrıs Barış Harekatının 50 Yıl Dönümünde Bir Şeyler Yapmak İstedim”

Söyleşide ilk olarak konuşan Eğitim Sağlık ve Bilimsel Araştırma Vakfı Başkanı Bünyamin Nami Tonka, Kıbrıs Savaşı 1974’te oldu, 2024,’te harekatın 50. yılda bir şey yapmak lazım.” dedi. Tonka konuşmasında şunları söyledi. "Neden ben 50. yılda bir şey yapılmadığını gördüm. 50. yılda Çanakkale’de bir avuç insan da olsa bir şeyler yapalım istedim. Bunu Hakkı Gürsev ve Erol Günaydın ile sohbetlerimizde anlattım. Biz bir şeyler yapalım. Kıbrıs gazilerini bir araya getirelim, en azından onları konuşturalım. Çünkü bana milli şuuru veren, Çanakkale savaşlarını gören insanlardan aldığım bilgilerdi. Kıbrıs Gazisi arkadaşlarımızın hayattaki güzelliklerin her birini, onlar yaşadılar, heyecanlarını onlar yaşadılar. Ölümün o soğuk terlerini enselerinde onlar hissetiler. Bunları en iyi yaşayanlar onlar. O zaman bu arkadaşlarımızı tarihe bir not düşmek için biz çağıralım, biz yapalım dedim. Bu organizasyonu Hakkı Gürsev ve Erol başkan ile birlikte düzenledik. 50 yıl geldi. Ağustos’ta 50. yılın 2. ayı olacak. Herhangi bir şey yapıldığını duyuyor musunuz? Herhangi bir heyecan, bunu yapalım, gazilerimizi onurlandıralım, bununla ilgili bir şeyler yapalım diyen var mı? Ne yazık ki bunları göremiyoruz. Bugün burada toplanma sebebimiz, kahramanlarımıza sahip çıkmaktır. Kahramanlarımızı anmaktır. Onların hatıralarını yad etmektir. Onun için burada toplanmış olduk" şeklinde konuştu.

 

 

“Kıbrıs gazilerinin her biri birer kahramandır”

Eğitim Sağlık ve Bilimsel Araştırma Vakfı Başkanı Bünyamin Nami Tonka Ardından konuşan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çanakkale Şube Başkanı-Gazi Erol Günaydın, "Önceden Kore Gazilerimiz vardı burada. Çanakkale gazilerimiz vardı. Onlar bu şekilde bir dernek kuralamamıştı. Kıbrıs gazileri olunca bir dernek kurma ihtiyacı oldu ve kuruldu. Şimdi de yönetimde arkadaşlarla biz varız. Herkes yönetimde. Şurada az kişiyiz ama biz Çanakkale'de az kişi değiliz. Çanakkale'nin içerisinde de 120 kişi mevcut var. Burada işte ancak bu kadar toplanabiliyoruz. Bu işlerde hassas olmamız lazım. Bütün çocuklarımıza bunları çok daha iyi anlatmamız ve bu Türklük ruhunu aşılamamız lazım. Ama ne yapamıyoruz? Bir türlü bu işi daha ileri seviyeye getiremedik. Bu arkadaşlarımla birlikte bir kaç senedir okulları dolaşıyoruz. Okullarda gaziliğin önemini ve vatanperverliği aşılamak için öğrencilere bazı şeyleri aşılamak için bazı şeyleri anlatıyoruz. Bunlara devam edeceğiz. Çanakkale’ ye bir üniversite kuruldu. Hüseyin Akif Terzi rahmetli, burayı bıraktım. Bu arada istediğiniz gibi üniversite yapın. Çanakkale’ nin kültürünü geliştirin demiş adam ama bizler o işi başaramadık. Niye yapamadık onu da bilemiyoruz. Demek ki iyi yöneticiler bulamıyoruz. Bulamadığımız içinde böyle oluyor. Bizim kaybedecek bir şeyimiz yok. Bende sözümü hiçbir zaman esirgemem. Sözümünde arkasındayımdır. Bir kaç ay önce bütün yöneticilerimize Çanakkale'ye iyi bakın. Çanakkale dünyasa sayılı bir tane şehirdir. İkincisi yok. Lütfen buraya iyi bakın. Şehrimiz çok iyi olsun diye söyledim. Onun için suçlu olduk. Şimdi valimiz elimi bile sıkmaktan imtina ediyor. Acaba bize bir şey mi söyleyecek diye" dedi. Kıbrıs gazilerinin hepsinin birer kahraman olduğunu ifade eden Başkan Günaydın, "Çünkü savaşta herkes ne olduğunu bilmez. Yemek yapan kişi de kahramandır, su getiren kişide kahramandır, en önde göğüs göğüse savaşan kişi de kahramandır. Bunları tabi bazı kişilere anlatmakta zorlanıyoruz. Çanakkale'nin çok önemli bir şehir olduğunu bütün herkese öğreteceğiz. Gazilerimize de gerekli değerin verilmesini sağlayacağız. Bundan yılmayacağız" şeklinde konuştu. Konuşmalarının ardından programa katılan Kıbrıs Gazileri Ahmet Çetin, Hakkı Gürses, Mustafa Divan ve İsmail Yakın Kıbrıs Barış Harekatı'nda yaşadıkları anılarını paylaştı. Gaziler hatılarını paylaşırken zaman zaman duygusal anlar da yaşandı. Programa katılan gazilere günün anısına hediye verildi. Program toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Murat Çağlayan