Gündem

Ulaşım Ücretlerine Yeni Zam

Tam: 25 TL,  Öğrenci 15 TL Oldu

Çanakkale Belediye Meclisi, Temmuz ayı oturumuna toplu ulaşım ücretlerine zam talebi damga vurdu. Gündemin 16. Maddesi olarak görüşülen, Sınırlı Sorumlu 18 nolu Şehiriçi Minibüsçüleri ve Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi’nin ulaşım üretlerine zam talebi,  Plan Bütçe Komisyonundan gelen haliyle oy çokluğu ile kabul edilerek yürürlüğe girdi.  Yeni ulaşım fiyatlarına göre tam yolcu ücreti 17 TL’den 25 TL’ye, öğrenci ücreti ise 10 TL’den 15 TL’ye yükseltildi.

Güzelyalı, Dardanos ve Kampus İçi Fiyat Artış Talebi Red Edildi

Çanakkale Belediye meclisinin Temmuz ayı meclis toplantısında ulaşıma zam kararı alındı. Sınırlı Sorumlu 18 nolu Şehiriçi Minibüsçüleri ve Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi’nin  şehir içi Kepez tam yolcu taşıma ücretinin 26 TL’ ye,  şehir içi Kepez öğrenci yolcu taşıma ücretinin 17.50 TL’ ye,  Kampüs içi yolcu taşıma ücretinin 6 TL’ ye, Güzelyalı-Dardanos - Çınarlı tam yolcu taşıma ücretinin 30 TL’ ye, Güzelyalı –Dardanos- Çınarlı öğrenci yolcu taşıma ücretinin 21 TL’ ye arttırılması talebi ilgili komisyonda görüşülmüş ve red edilmişti.  Bu kararın ardından Sınırlı Sorumlu 18 nolu Şehiriçi Minibüsçüleri ve Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi ulaşım ücretlerine zam talebi ile yine belediyenin kapısını çaldı. Kooperatif mevcutta 17 TL olan Tam biniş ücretinin 28 TL’ye 10 TL Olan öğrenci biniş ücretinin ise 17 TL’ye çıkarılmasını talep etti. Kooperatifin bu talebini de görüşen ilgili komisyon da yer alan üyeler kooperatifin bu artış rakamlarını kabul etmedi ve tam biniş ücretinin 25 TL, öğrenci biniş bedelinin ise 17 TL olmasını oy çokluğu ile karar verildi. Alınan Karar Çanakkale Belediye Meclisi Temmuz ayı oturumunda 16. Madde olarak görüşüldü.

“Hem Vatandaşı Kötü Hizmete Mahkum Ediyoruz, Hem De Bu Kötü Hizmete Daha Fazla Ücret Ödemelerini Talep Ediyoruz”

Temmuz ayı meclis toplantısında 16. Madde olarak görüşülmeye açılan ulaşım zammı talebi mecliste gerginlik yaşanmasına neden oldu. Parti sözcüleri ve üyelerin de söz aldığı madde işle ilgili tartışmalar alevlenirken, Çanakkale Belediyesinin kooperatifi yeterince denetlemediği ve kolladığı ifade edilirken  İYİ Parti Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili Emirhan Şahbaz en ağır eleştirileri yönelten isim oldu. Şahbaz zam talebi maddesi ile ilgili yaptığı konuşmada “Vatandaş otobüslerde nefes alamazken biz ücretlere zam yapıyoruz, kooperatife desteği devam ettiriyoruz. Biz daha klimaları açamadık ancak bugün zam kararı alıyoruz. Biz bu zamlara karşıyız. Zam yapılacaksa da bu toplu taşıma hizmetlerinde bir iyileştirmeye gidilir, bu hizmetlere bir yenisi eklenir ya da mevcut bozuk olan hizmet düzeltilir buna istinaden de bir ücret artışı yapılır. Vatandaşımız bununla zaten anlayışla karşılar. Ancak biz hem kötü hizmet veriyoruz hem vatandaşı kötü hizmete mahkum ediyoruz, hem de bu kötü hizmete daha fazla ücret ödemelerini talep ediyoruz.  Biz seçim sürecinde bir araştırma yapmıştık bu araştırmaya göre toplu taşıma Çanakkale'nin en büyük üç sorun arasında yer alıyordu. Hatta yanlış hatırlamıyorsam da bu üç sorun arasında da birinciydi. Bizler ve Sayın Başkan seçeli yaklaşık 100 gün oldu bu 4’üncü toplantımız. Biz Çanakkale'nin en büyük sorunu hakkında bu 4’üncü toplantıda ilk defa konuşuyoruz o da ücret zammıyla alakalı. Seçim sürecinde Başkan adayımız sayın Burak kuntum ve bizlerin toplu ulaşımla alakalı önemli projeleri vardı, birçok çözüm önerisi sunmuştuk. Bu çözüm önerileri de halkta büyük destek görmüştü o zaman sizlerin yürüttüğü seçim kampanyası sonucunda vatandaş bu konu hakkında akılda kalan elle tutulur bir çözüm öneriniz ya da projeniz olmadığını düşünmüştüm.  Şimdi görüyoruz ki bu konu hakkında gerçekten de bir çözüm öneriniz ya da projeniz yok. Az önce söylediğim gibi seçimler geçeli neredeyse 100 gün oldu tüm seçimlerde Yeni seçilen yönetimin ilk 100 günü çok kritik bir süreçtir. Yeni gelen, yeni seçilen bir yönetimin ilk 100 günü basın ve medya  ile  halk tarafından dikkatle takip edilir. Ancak görüyoruz ki vatandaş ve basın bu konuda da ilgisiz. ‘Yaklaşık 100 gün oldu Neler yaptınız?’ diye soran yok. Bizce bunun sebebi sizlerin seçim kampanyası boyunca elle tutulur akılda kalan bir seçim vadenin olmamasıdır. Herhangi bir vaadiniz olmadığı için vatandaşın aklında buna ilişkin bir heyecan bir merak olmadığını düşünüyoruz. Umuyoruz ki vatandaşlarımız ve Çanakkale'mizin sorunları hakkında etkili adımlar atarsınız Bizler de bu konuda sizlere gönül rahatlığıyla seve seve destek oluruz. son olarak otobüs ücret tarifi artışına açıkladığımız sebeplerle ve halkın kötü hizmete mahkum olmasına karşı olduğumuz için ret oyu vereceğiz” dedi.

“Çanakkalelilerin Kaliteli Hizmet Alamamasını Doğru Bulmuyoruz”

AK Parti Grup Başkan Vekili Ergin Sezen ise konuşmasında  “Az önce gelir desteğini  yüzde 50  oranında arttırdık. Daha doğrusu bizim muhalefetimize rağmen artırıldı. Şimdi de ücretleri arttırıyoruz. ücretleri de  Gördüğümüz kadarıyla 17 liradan 25 liraya çıkartılması talep ediliyor Dolayısıyla bu neredeyse % 50’ lik bir artış. Ocak ayındaki yakıt giderlerine baktığımızda mazotun Ortalama 40 lira civarında olduğunu görüyoruz. Birkaç gün içerisinde belki 44 liraya çıktı ama Haziran sonu itibariyle hala40 -42 liraydı. Dolayısıyla bu oranda artmamış bir yakıt varken, personel giderlerinin de henüz artmadığı düşünüldüğünde, ayrıca henüz enflasyon oranları da açıklanmamışken, yüksek orandaki bu artış,  birtakım açıkları kapatma hadisesinin ya da birtakım  maddi kayıpların Çanakkaleli vatandaşlar üzerinden kapatılmasına yönelik ve dönük olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla hem kötü hizmet, hem klimasız ve kötü arabalarla bu hizmetin sağlanması sebebiyle, Çanakkalelilerin kaliteli hizmet alamamasını doğru bulmuyoruz. Dolayısıyla biz de bu teklife hayır oyu vereceğimizi ifade etmek isteriz” dedi.

Yapabilecek En Düşük Ücreti Kabul Ettik

 Gündem maddesinin görüşülmesi sırasında söz alan Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı İrfan Dehmen  de konuşmasında şunları söyledi. “Plan ve bütçe Komisyonu bu konuyu birkaç gün boyunca enine boyuna oldukça detaylı bir şekilde inceledi. Elbette biz de Cumhuriyet Halk Partisi grubu olarak da Plan bütçe Komisyonu olarak da  ücret artışlarının olmamasını arzu ediyoruz. Fiyatları artırarak vatandaşı zor durumda bırakmamak istemiyoruz. Ancak arkadaşlarımızın göz ardı ettiği bir nokta var.  Mevcut otobüs fiyatları 2023 yılı Eylül ayında, yani yaklaşık 1 yıl önce belirlenmiş fiyatlar. Ülkedeki enflasyonist ortamı göz önüne alacak olursak akaryakıt fiyatlarına gelen fahiş artışları son bir yıl içerisinde yaşanan ücret, Sosyal Sigortalar giderlerinin fahiş artışlarını göz önüne alacak olursak, biz yapılabilecek en düşük artışı kabul ettik. Çünkü düşünün 2023 yılı Eylül ayında belirlenmiş bu fiyatlar. Elbette kaliteli Hizmet istiyoruz, elbette iyi otobüslerle iyi hizmet alalım istiyoruz. Ama bunu da bedel ödemeden yapma şansımız yok. Çünkü ülkemiz yıllardır ekonomik olarak akıl ve bilimden uzak tamamıyla hurafelere dayalı kimsenin kabul etmediği bilimsel hiçbir karşılığı olmayan ekonomik  politikalarla yönetiliyor. Hal Böyle olunca da bizler toplum olarak bunun faturasını hep birlikte, iktidardaki arkadaşlarımız da biz de hep beraber ödemek zorunda kalıyoruz. Umuyoruz ki bu ülke bir gün hakikaten akıl ve bilimle yönetilir, ekonomi politikaları tüm dünyaca kabul görmüş politikalar olur.  o zaman elbette biz de fiyat artışlarını yapmayız Hep birlikte çok güzel otobüslere bineriz” dedi.

“Ulaşımda Sorunları Biliyoruz ve Çözmeye Çalışıyoruz”

Gündem maddesinin görüşülmesinde son konuşmayı Belediye Başkan vekili Bülent şarlan yaptı. Şarlan ulaşım için çok yoğun çalışmalar yaptıklarının altını çizerek “Ulaşım sorununun farkındayız, bunu biliyoruz ve sürecin başından beri biliyoruz. Biz ulaşımın daha kaliteli, daha ekonomik olması için çalışma içerisinde olduğumuzu dile getirdim.   Biz bu konuları çözmek istiyoruz. Her zaman Çanakkale'nin örnek bir şehir olması adına ulaşımda da örnek olması adına çalışmaların içerisindeyiz.  Yakın zamanda bunlarla ilgili sonuçları sizlerle ve kamuoyuyla da paylaşacağız. Şimdi daha iyi hizmet sunma adına toplu taşıma adına, otobüs alımı ile ilgili meclis olarak hep birlikte karar verdik. Yeni otobüsleri arttırmamız gerekiyor, yeni bir sistem yaratmamız gerekiyor. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bize bu konularda destek olun Hep birlikte bu süreci yöneteceğiz ve  en iyi ulaşımı, en kaliteli ulaşımı, en ekonomik ulaşımı Çanakkale halkına sunmak için her türlü çaba sarf ediliyoruz.  Bu samimiyete inanın, bu iyi niyete inanın, bugüne kadarki geldiğimiz süreç içerisinde desteklerinizi hep birlikte biliyoruz. Bu sürecin içerisinde de o destekleri sağlayalım önümüzde ulaşım sorunlarının çözüldüğü günler çok uzak değil farkındayız bize de halkımızdan e birimlerimiz tespitler raporlar bunları da görüyoruz. Bu konuda biraz daha sabır ve anlayış rica ediyorum” dedi.

Zam, Oy Çokluğu İle Kabul Edildi

Konuşmasının ardından  ko0peratifin zam talebi ile ilgili gündem maddesinin oylaması gerçekleştirildi. Yapılan oylamada kooperatifin zam talebi ilgili komisyondan geldiği şekli ile oy çokluğu ile kabul edildi. Oylamada  AK Parti ve İYİ Parti  ve MHP Meclis üyelerinin ret oyu kullandı. Cumhuriyet Halk Partisi üyelerin kabul oyları ile zam talebi oy çokluğu kabul edildi. Kararın kabul edilmesinin ardından  10 TL olan öğrenci ücreti  15 TL’ye,    17 TL  olan tam yolcu   25 TL’ ye çıkartıldı.  

Ogün İnal