Gündem

Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifine Kilometre Başına 12 TL Destek Verilecek

Belediye meclisinden Ulaşım Sektöründe Destek Kararı

 

 

Çanakkale Belediye Meclisi’ nın Temmuz ayı Meclis toplantısına gündemin 15. Maddessi olan Sınırlı Sorumlu 18 nolu Şehiriçi Minibüsçüleri ve Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi’nin gelir desteği talebi görüşmelerinde gerginlik yaşandı. kooperatifin talebi üzerine ilgili komisyonun verdiği Kilometre başına 12 TL destek kararı mecliste oy çokluğu ile kabul edildi. Oylama öncesinde iyi Parti Grupbaşkan vekili Emirhan Şahbaz ve AK Parti Grupbaşkan vekili Ergin Sezen kooperatifin gelir desteği teklifine red oyu vereceklerini açıklayarak Çanakkale belediyesi denetimli halk otobüsleri koorperati’nin Çanakkale halkına kötü hizmet verdiklerini ifade ettiler.

“Bu Kötü Hizmet İçin Vatandaşın Cebinden Fazladan Ücret Çıkmasına Karşıyız”

Çanakkale Belediye Meclisi’ nın Temmuz ayı Meclis toplantısına gündemin 15. Maddessi olan Sınırlı Sorumlu 18 nolu şehiriçi minibüsçüleri ve motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi’nin gelir desteği talebi görüşüldü. İlgili madde’ de Sınırlı Sorumlu 18 nolu şehiriçi minibüsçüleri ve motorlu Taşıyıcılar Kooperatifinin Kilometre başına 8 TL’lik destek ödemesinin 15 TL’ye çıkarılması talebi ilgili komisyon tarafından uygun bulunmayarak kilometre başına 12 TL destek ödemesi yapılması oy çokluğu ile karara başlandı. Meclisi gündeminin 15. Gündem maddesi olarak görüşülen destekleme ödemesi ile ilgili gündem maddesinde söz alan İYİ Parti Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili Emirhan Şahbaz “Biz kooperatifin yeterince denetlenmediğini, kötü hizmet verdiğini düşünüyoruz ve bunu görüyoruz. Yaz aylarında otobüsün klimaları açık değil. Buna ilişkin bir çok şikayet alıyoruz Ve bu şikayetlere rağmen henüz bir iyileştirme de söz konusu değil aynı şekilde otobüslerin sözleşme şartlarına göre yenilenmediği de biliyoruz.  Normalde   yani otobüs yaşlarının en fazla 12 olduğunu biliyoruz.  Yaşların buna uygun olmadığında daha eski otobüsler de kullanıldığını da biliyoruz. Biz bu sebeplerle gelir desteğine ve belediyenin, dolayısıyla vatandaşın cebinden bu kötü hizmet için fazladan ücret çıkmasına karşıyız” dedi.

“Kooperatif Zarar Ediyorsa Biz Bunun Maliyeti Çanakkale Halkına Fatura Edemeyiz”

Gündem maddesinin oylaması öncesinde söz alan AK Parti Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili Ergin Sezen ise “Otobüslerin kimisinin klimasının çalışmadığı kimisinin, gerçekten taşıma koşullarını doğru düzgün sağlamadığını pek çok kullanıcı ifade ediyor. Fakat buna rağmen şirketin ya da kooperatifin uzun zamandır zarar ettiği, yüksek bir hatta çok yüksek bir vergi borçlarının olduğu vesaire, bu sebeplerle burada buradan doğan maliyetlerin Çanakkaleliler fatura edilmesini doğru bulmuyoruz.   Az önce Çanakkale Belediyesi için 5 otobüs alınması ile ilgili bir madde geçmişti. Dolayısı ile Çanakkale Belediyesi olarak bu hizmetin artık ve Çanakkale Belediyesinin yapmasını istiyoruz. Eğer bir kooperatif maliyetini sağlayamıyorsa, zarar ediyorsa biz bunun maliyetini Çanakkale halkına fatura edemeyiz dolayısı ile biz bu maddeye ret vereceğiz” dedi.

Daha İyi Bir Ulaşım İçin Çalışıyoruz

Plan Bütçe Komisyonu Başkanı İrfan Dehmen’ de maddenin görüşmeleri sırasında söz alarak, şu an için en uygunu kooperatifle devam etmek olduğunu, fakat  sorunların farkında olduklarını ve daha iyi bir ulaşım için çalıştıklarını belirterek şunları söyledi.“Bu maddede sözü edilen ücretsiz olarak bu ulaşım hizmetinden faydalanan, bedelsiz olarak ulaşım hizmetinden faydalanan vatandaşlar için idarenin yüklenici firmaya desteği. Bu kanunla belirlenmiş bir hak  ve uzunca bir zamandır da bir artış yapılmamış. Kilometre başı ödenen bir ücret bu.  Ulaşım ve otobüslerle ilgili çeşitli sıkıntıların olduğunun farkındayız, bununla ilgili de çok ciddi bir çalışma yürütüyor, bu sistemi belki kökten değiştirecek farklı şeyler üzerinde çalışıyoruz şu an. Ama Neticede şu an elimizdeki mevcut sistemimiz bu  ve vatandaşın sağlıklı bir şekilde bu ulaşım hizmetini mümkün olduğu en iyi şekilde alabilmesi için de firmaya çeşitli katkılar kanun Temelli sunmak zorundayız. Aldıkları katkı 8 TL'ydi,  15 TL talepleri vardı. Biz 12TL vererek %50 bir artışla 12 TL’yi Plan bütçe Komisyonu olarak sunmayı uygun bulduk” dedi.

Bu Destek Ücretsiz Binenler İçin Veriliyor

Çanakkale Belediye Başkan Vekili  Bülent Şarlan’ da oylama öncesinde yaptığı konuşmada  “ Ulaşım alanında çok önemli çalışmalara başladık ve  süreç devam ediyor. Bu çalışmalarla ilgili  hazırlıklar da devam ediyor. Bu konuyu en yakın zamanda sizlerle de kamuoyuyla da paylaşacağımız   çözüm önerilerini tespitlerimizi d e dile getireceğiz. Halkımıza konforlu ulaşım hizmetini sunmak her zaman önde tuttuğumuz bir anlayıştır. İrfan Bey'in dediği gibi, otobüslere ücretsiz binen kısım açısından verilen bir destek bu. Yani kooperatif  üyelerine ekstra verilen bir destek değil.  Ben o şekilde değerlendiriyorum, algılıyorum.   ücretsiz kullananlar da belirli bir yaşın üstündeki vatandaşlarımız biliyorsunuz” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından kilometre başına destek talebi ile  ilgili karar komisyondan gelen haliyle oylandı ve oy çokluğu ile kabul edildi. 6 aylık süreçte kooperatif Çanakkale belediyesimden kilometre başına 8 TL destek alacak. Sınırlı Sorumlu 18 nolu şehiriçi minibüsçüleri ve motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi’nin103 Çanakkale Belediyesi Denetimli Minübüsü bulunuyor.

Ogün İnal