Gündem

Çanakkale Belediyesi’nden Kadınlara Ücretsiz HPV Aşısı Hizmeti

Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi iş birliğiyle kadın vatandaşlara yönelik önemli bir sağlık hizmeti başlatıyor.

Human Papilloma Virüs (HPV) aşısı uygulaması için düzenlenen protokol imza töreni, halk sağlığını koruma adına atılan bu önemli adımı resmen başlattı. Proje kapsamında, belediye sınırları içerisinde ikamet eden ve belediyeden sosyal yardım alan 15-25 yaş arası kadınlara ücretsiz HPV aşısı yapılacak.

Toplum Sağlığını Korumak İçin Önemli Bir Adım

HPV, rahim ağzı kanserinin en yaygın nedenlerinden biridir ve önlenebilir bir kanser türüdür. Bu kapsamda, Çanakkale Belediyesi’nin başlattığı ücretsiz aşı kampanyası, kadınların bu tehlikeli virüse karşı korunmasını amaçlıyor. Bu girişim, Ankara ve İstanbul’un ardından Türkiye’de bu uygulamayı başlatan üçüncü belediye olarak dikkat çekiyor. Çanakkale Belediyesi, toplum sağlığını gözeten çalışmalarıyla halk sağlığına büyük katkı sağlıyor.

15-20 Yaş Aralığındaki Kadınlar Ücretsiz Olarak Aşılanacak

Proje kapsamında, öncelikli olarak 20-25 yaş arası, ardından 15-20 yaş aralığındaki kadınlar aşılanacak. Tam teşekküllü sağlık tesislerinde yapılacak olan bu aşı uygulaması, HPV virüsünün neden olduğu enfeksiyonlara karşı etkin bir koruma sağlayacak. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile yapılan iş birliği, bu hizmetin bilimsel ve sağlık standartlarına uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlıyor.

“Aşıların Yapılmasını, Sağlık Açısından Gerekli Kontrolleri Üniversite Hastanemiz Sağlayacak”

Çanakkale Belediyesi Başkanlık makamında gerçekleştirilen İmza töreni öncesinde bir açıklama yapan Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, "Bugün Çanakkale Belediyesi olarak, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversite Hastanemiz ile birlikte toplum sağlığı açısından önemli bir adım atıyoruz. Rahim ağzı kanseri kadınlarda maalesef çok sık görülen vir kanser türü ve önlenebilir bir kanser türü. Bunu önlemek için de belli dönemlerde HPV aşısı uygulaması çok çok önemli. Biz de Çanakkale'de Merkez ilçede ikamet eden ve sosyal yardım alan 15-25 yaş arasındaki genç kızlara ve kadınlara bu HPV aşısını uygulayacağız. Bunun teminini ve maaliyetini Çanakkale Belediyemiz karşılayacak. Aşıların yapılmasını, sağlık açısından gerekli kontrolleri üniversite hastanemiz sağlayacak. Birlikte yapabilirdik böyle bir uygulamayı Çanakkale açısından, toplumsağlığı açısından. Genç kızlarımızın, kadınlarımızın gelecekleri açısından çok çok önemli gördüğümüz bir uygulama. Bunu Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyelerimiz uyguluyor. Biz Türkiye'de uygulayan üçüncü belediye, üçüncü kent olacağız. Şimdi de üniversitemiz ile birlikte bu konuya ilişkin iş birliği protokolünü Rektörümüzle birlikte imzalayacağız. Çanakkale'miz için hayırlı olsun" dedi.

Aşı Uygulaması 2 Hastanemizde Gerçekleştirilecek

Protokol imza töreninde açıklama yapan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu ise, "Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak bünyemizdeki iki hastanemiz, bir tanesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanemiz diğeri de Diş Hekimliği Fakültemize bağlı olan Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezimiz. Tüm faaliyetlerimizi halkımız için, Çanakkale halkı için ve halk sağlığı için yürütüyoruz. Başkanımızdan da böyle bir istek geldiğinde biz hızlı bir şekilde Başkanımız, Belediye Başkan Yardımcılarımız, Başhekimliğimiz, Dekanlığımızca hızlı bir şekilde görüşmeleri yaptık. Bu HPV aşısını özellikle Çanakkale'deki hem genç kızlara hem de kadınlara yönelik bu aşının uygulanması noktasında üzerimize düşen neyse hızlı bir şekilde çözümledik. Hemen acil servisimizde bir odayı hem aşının uygulanması hem de aşı sonrası aynı kovid aşısı gibi kısa sürede aşı uygulanan bireylerin gözlemlenmesi, sağlıklarının izlenmesi gerekiyor. Uzman hekimlerimizce bu izlenme çalışması yapılacak. Hayırlı ve uğurlu olsun" diye konuştu. Konuşmaların ardından Başkan Erkek ve Rektör Erenoğlu arasında HPV Aşısı Uygulama Hizmetinin protokolü için karşılıklı imzalar atıldı.

HPV Aşısının Önemi

HPV aşısı, rahim ağzı kanseri başta olmak üzere birçok kanser türüne karşı koruma sağlar. Aşılama, özellikle genç yaşlarda yapıldığında daha etkili olmakta ve bireylerin yaşam boyu HPV enfeksiyonlarına karşı dirençli olmalarını sağlıyor. Bu nedenle, Çanakkale Belediyesi’nin başlattığı bu kampanya, toplum sağlığına büyük bir katkı sunmakta ve kadınların gelecekteki sağlıklarını güvence altına alıyor.

Ogün İnal