Son yıllarda artan gübre ve ilaçlama yöntemleri ile tarımda kimyasal madde kullanımının çevreye ve hayvan popülasyonlarına zarar vermesi üzerine, Tarım ve Orman Bakanlığı daha sağlıklı ve güvenilir gıda üretimini teşvik etmek için İTU'yu hayata geçirdi.
Ezine’ De 175 Üreticiye İTU Eğitimleri Verdi
Bu eğitimler, üreticilere doğrudan tarımsal ürünlerin yanı sıra işlenmiş gıdaların güvenle üretildiğinin garantisini sunabilmek amacıyla gerçekleştiriliyor. Eğitimlerde, İTU'nun temel prensipleri, iş güvenliği, ilk yardım ve bitki koruma ürünleri uygulama belgeleri gibi konular ele alınıyor. Dünya Ticaret Örgütü'nün "Hayvan ve Bitki Sağlığı" konusundaki uluslararası standartların korunması amacıyla oluşturduğu anlaşmalar çerçevesinde, Türkiye’de de bu tür uygulamalar teşvik ediliyor.Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, Ezine ilçesinde 2024 yılı içerisinde 10 farklı ürün ile toplam 13,301 dekarlık alanda bitkisel üretim yapan 175 üreticiye İTU eğitimleri verdi. Eğitimler, üreticilerin daha sağlıklı ve sürdürülebilir üretim yapabilmeleri için gerekli bilgi ve becerileri kazanmalarına yardımcı oluyor. Bu eğitimlerle, doğal kaynakların korunması ve güvenilir ürün arzının sağlanması hedefleniyor.
Kurak Bölgelerde Az Su Tüketen Bitki Türlerinin Ekimi Teşvik Ediliyor
İklim değişikliği ile artan kuraklık, tarımsal üretimde büyük bir tehdit oluşturuyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, kuraklığa dayanıklı bitki çeşitlerinin üretimine ağırlık vererek, gübre kullanımında düzenlemeler yaparak ve iyi tarım uygulamaları ile kaynakların verimli kullanımını teşvik ederek bu tehditle mücadele ediyor. Özellikle kurak bölgelerde az su tüketen bitki türlerinin ekimi teşvik ediliyor ve yılda ortalama 50 bin fidan dikimi ile ağaçlandırma faaliyetleri sürdürülüyor. İyi Tarım Uygulaması, çevre ve insan sağlığına duyarlı, sürdürülebilir ve izlenebilir bir tarımsal üretim modeli olarak Çanakkale’de yaygınlaştırılmaya devam ediyor. Bu eğitimler, üreticilerin bilinçlenmesini ve daha güvenilir gıda üretimini sağlamak adına önemli bir adım olarak öne çıkıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu tür eğitim ve uygulamaları, gelecekte daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir tarım sektörü için büyük önem taşıyor??.
Şenay Azman