Gündem

Telat Göktepe ve Orman Şehitleri Unutulmadı

25 Temmuz 1994'te, Gelibolu Yarımadası’nda meydana gelen ve 57 saat süren tarihi orman yangını, Çanakkale’nin hafızasında derin izler bırakmaya devam ediyor.

 

O dönemde, kısıtlı imkanlarla başlatılan yangın söndürme çalışmalarına rağmen, 1. Dünya Savaşı'ndan kalma merim ve top güllelerinin patlama riski yangınla mücadeleyi daha da zorlaştırmıştı. Yükselen alevlere karşı koymakta güçlük çeken ekipler, yangını ancak 57 saat süren yoğun bir mücadelenin ardından kontrol altına alabilmişti. Bu zorlu mücadelede, dönemin Çanakkale Orman Bölge Müdürü Talat Göktepe, alevlerin arasında kalarak şehit olmuştu. Göktepe’nin anısını yaşatmak ve orman şehitlerini onurlandırmak amacıyla her yıl düzenlenen anma töreni, bu yıl da büyük bir saygıyla gerçekleştirildi.

Kahraman Bölge Müdüğrü Talat Göktepe Anıldı

25 Temmuz 1994'te, Gelibolu Yarımadası’nda meydana gelen ve Çanakkale’ nin en büyük orman yangınında alevler ile mücadele ederken hayatını kaybeden Çanakkale Orman Bölge Müdürü Talat Göktepe düzenlenen tören ile anıldı Tören, Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci’nin de katılımıyla, Gelibolu’daki Talat Göktepe Anıtı önünde düzenlendi. Törene, Çanakkale Bisiklet Platformu üyeleri ve Bölge Müdürlüğü personeli de iştirak etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından, Orman Bölge Müdürü Enver Demirci bir konuşma yaptı. Demirci, “Çanakkale Şehitlerimizin canlarını vererek kurtardığı bu topraklardaki ormanlarımızın, yangınlardan zarar görmemesi için Orman Genel Müdürlüğü olarak bugüne kadar birçok şehit verdik. Meslek büyüğümüz Talat Göktepe’yi, şu anda bulunduğumuz noktada orman yangınıyla mücadele ederken kaybettik. Tüm canlıların yaşam alanı olan ormanlarımızın yanmaması için hayatını veren Orman Şehidimiz ve tüm Şehitlerimizi yad ediyor, rahmet ve minnetle anıyoruz” dedi. Yapılan konuşmanın ardından, Orman Şehidi Talat Göktepe başta olmak üzere, ormanların varlığını korurken hayatını kaybeden tüm şehitler dualarla anıldı. Tören, Göktepe’nin ve diğer şehitlerin hatırasını yaşatmanın yanı sıra, ormanların korunmasının önemine bir kez daha dikkat çekti. Yangının ardından geçen 30 yıl, bu tür anma törenleriyle, orman şehitlerinin fedakarlıkları unutulmadan hatırlanıyor.

Murat Çağlayan