Sağlık

Bal Alerjisi Nedir? Bal Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Bal alerjisi, bal veya bal içeren gıdaları, içecekleri tükettiğinizde karşılaşabileceğiniz ciddi bir alerji türüdür.

Arı ya da polen alerjisi olması durumunda bala da alerjinizin olma ihtimali oldukça yüksektir.

 

Bal alerjisi nasıl anlaşılır sorusuna, kısaca, bal tükettiğinizde baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, ateş gibi durumlarla karşılaşmanız alerjiniz olduğunu gösterir şeklinde bir yanıt verilebilir. Bu gibi sağlık sorunları ile karşılaştığınızda en kısa süre içerisinde doktorunuza danışmalısınız. Alerji olup olmadığını öğrenmek ve olası bir sağlık sorunundan kaçınmak için alerji testi yaptırabilirsiniz.

Bal Alerjisi Nedir?

Bal, arılar tarafından üretilen ve içeriği tamamen doğal olan tatlı bir besindir. Bal çeşit bakımından oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Bal çeşitleri, arıların bulunduğu alana, mevsim koşullarına ve çiçek türlerine göre değişkenlik gösterebilir. Genellikle sarı bir renge sahiptir ancak bu balın üretildiği bitkiye, çiçeğe göre değişir. Açık renge sahip olan ballar hafif ve yumuşak bir tada sahiptir. Koyu renge sahip olanlar ise biraz daha keskin ve kıvam açısından daha yoğundur. Bal faydaları ile birçok kişinin severek tükettiği ve yiyeceklerinde tatlandırıcı olarak kullandığı bir besindir.

 

Özellikle kahvaltılarda sıklıkla tercih edilir. Bal her ne kadar faydaları ile bilinse de bazı kişilerde yan etkilere neden olabilir. Bunlar arasında en ciddi ve önemli olan alerjik reaksiyon ile karşılaşılmasıdır. Bal alerjisi, bala ve bal içeriğine sahip gıdalara karşı vücudun verdiği olumsuz bir tepkidir. Balın içeriğinde bulunan polenler alerjinizi tetikleyebilir. Eğer polen ya da arıya karşı bir alerjiniz varsa doğrudan bala karşıda vücudunuz tepki verebilir.

 

Bal Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Bal, birçok kişinin kahvaltılarda ve diğer öğünlerde severek tükettiği besinler arasında yer alır. Aynı zamanda, doğal, katkı maddesi içermediği için de hem yetişkinler hem de çocuklar için oldukça faydalıdır. Ancak bala alerjiniz olması durumunda sağlık sorunlarına neden olabilir.

 

Bal alerjisi belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

 

Baş ağrısı

Boğazda kaşıntı hissedilebilir

Yutmada güçlük çekme

Gözlerde sulanma meydana gelebilir

Burun akıntısı ve sık sık hapşırma ile karşılaşabilirsiniz

Hırıltılı solunum görülebilir

Kızarıklık gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz

Cildinizde kaşıntı ya da dökülme gözlemleyebilirsiniz

Mide bulantısı, kusma gibi sorunlarla karşılaşılabilir

Düzensiz kalp atışı

Halsizlik ve yorgunluk hissedebilirsiniz

Bayılma

Şiddetli bir karın ağrısı hissedebilirsiniz

Bazı bölgelerde morarmalar meydana gelebilir

Çarpıntı ve nabızda artış hissi

Kurdeşen

Bal alerjisi belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bu nedenle yukarıda belirtilen belirtilerden herhangi birisi veya birkaçı ile karşılaştığınız durumda uzman hekime danışabilirsiniz. Bal alerjisi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir, herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaşmamak için erken tedavi oldukça önemlidir.

 

Bal Alerjisi Neden Olur?

Bal, günümüzde içeceklerde, yiyeceklerde sıklıkla tercih edilen bir besindir. Bal faydaları ile birçok kişinin severek tükettiği ürünler arasında yer alır. Bal probiyotik bir besindir. Balın faydaları arasında bağışıklığı güçlendirmesi, kalp sağlığını desteklemesi ve hafızayı güçlendirici bir etkiye sahip olması sayılabilir. Her ne kadar faydaları ile bilinse de bazı kişiler üzerinde olumsuz yan etkilere neden olabilir. Özellikle gıda alerjisi ya da mevsimsel alerjileriniz varsa bala karşı daha az toleranslı olabilirsiniz.

 

Bal alerjisi, balın içerisinde bulunan çiçek polenlerine veya arı proteinlerine karşı olumsuz bir tepki ile karşılaşılmasıdır. Alerjiniz varsa eğer balı tükettiğinizde vücudunuz balı zararlı protein olarak değerlendirir ve alerjik reaksiyonun tetiklenmesine neden olur. Mevcut polen alerjisi veya arı alerjisi varsa bu durumda bal alerjisi gibi bir durumla karşılaşmanızı sağlayabilir. Eğer herhangi bir gıdaya, arıya ya da polene alerjiniz varsa öncesinde alerji testi yaptırabilirsiniz. Alerji testi sonucuna göre bal tüketmeye karar verebilirsiniz.

 

Bebeklerde Bal Alerjisi

Bal, güçlü bir antioksidan içerir. Aynı zamanda amino asitler ve vitaminler açısından da zengindir. Besleyici, doğal bir içeriğe sahip olması nedeniyle sağlık açısından da birçok faydası bulunur. Ancak 12 aydan küçük bebeklere verilmesi tavsiye edilmez. Bebeklerde bal alerjisi belirtileri değişkenlik gösterebilir.

 

Genellikle bebeğinizin huzursuz olması, ağlaması, ateşinin çıkması gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Bebeklerde bal alerjisi belirtileri olarak karşılaşabileceğiniz bir diğer belirtiler arasında ses kısıklığı, yüzün belli hatlarında şişlikler meydana gelmesi, yutkunma güçlüğü ve ağızdan salya akması gibi durumlarda yer alır.

 

Balın içeriğinde var olan botulizm sporları bebeğinizin bağırsaklarında çoğalabilir ve bu durum bebeğinizin ciddi bir şekilde rahatsızlanmasına neden olabilir. Bebeğiniz 12 ayı doldurduktan sonra bal tüketimi için doktorunuza danışabilirsiniz. Doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde, bebeğinize bal vermeye devam edebilirsiniz. Eğer 12 aydan büyük bebeğinizin polen alerjisi varsa bal vermeden önce mutlaka çocuk immünoloji ve alerji birimine danışmanız gerekir. Polen alerjisi bazı durumlarda bal alerjisini de tetikleyebilir.

 

Bal Alerjisi Nasıl Geçer?

Bal alerjisi ile karşılaşmanız durumunda vakit kaybetmeden uzman bir doktora gitmeniz gerekir. Doktorunuz belirli test ve aşamalar sonucunda tanı ve tedaviyi belirler. Yetişkinlerde ve bebeklerde bal alerjisi belirtileri farklılık gösterebilir. Bu nedenle belirtilerinize ve mevcut durumunuzu göz önünde bulundurarak en doğru sonuç için size uygun test ve yöntemi uygular.

 

Alerjiniz olması durumunda doktorunuz bal ve bal içeren tüm besinleri, içecekleri tüketmemenizi tavsiye edebilir. Alerjiden korunmak için genellikle bal ve bal ürünlerin tüketilmemesi uygun görülür. Alerjinizin seviyesine göre doktorunuz antihistaminik ilaç verebilir. Antihistaminik ilaçlar, alerjik reaksiyondan kaynaklanan belirtileri hafifletmeye yardımcı olur. Sizin için en doğru tanı ve tedavi yöntemi için doktorunuza danışabilir, tavsiye ettiği ilaçları kullanabilirsiniz.

 

Bal Alerjisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

ALERJİ KAÇ GÜNDE DÜZELİR?

Alerjik reaksiyon süresi alerjinin evresine ve belirtilerine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Alerjik reaksiyonun semptom süresi alınan ilaçlara, erken tedaviye göre de değişiklik gösterir. Eğer alerjene uzun süreli olarak maruz kaldıysanız daha uzun süre etkisi devam edebilir. Bu nedenle böyle bir durumla karşılaşıldığında kısa sürede atlatmak için erken teşhis ve tedavi önemlidir.

 

YETİŞKİNLERDE BAL ALERJİSİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yetişkinlerde bal alerjisi belirtileri birkaç şekilde gözlemlenebilir. Bağışıklık sisteminiz güçlü değilse eğer vücudunuz bala karşı alerjik reaksiyon gösterebilir. Bu duruma bağlı olarak da mide bulantısı, kusma, ishal, baş dönmesi gibi sağlık sorunları ile karşılaşabilirsiniz. Gıda alerjisine göre oldukça ciddi bir alerji türüdür bu yüzden hafife alınmamalı ve müdahale edilmelidir.

 

ALERJİ OLUP OLMADIĞI NASIL ANLAŞILIR?

Polen veya arıya alerjiniz olması durumunda bala da alerjiniz olma ihtimali oldukça yüksektir. Bunu en doğru ve net bir şekilde öğrenmek için doktorunuza danışabilirsiniz. Doktorunuz sizden kan testi yaptırmanızı talep edebilir. Kan örneğinize alerjenler eklenir ve içeriğinde IgE antikorların seviyeleri ölçülür. Kan testi sonucunda pozitif çıkarsa eğer alerjiniz olduğunu gösterir.

 

GÜNLÜK BAL TÜKETİMİ NE KADAR OLMALIDIR?

Sağlıklı bireylerde günlük olarak bal tüketim oranı 3 yemek kaşığı kadar olmalıdır. Ancak özel bir rahatsızlığınız varsa veya şeker hastasıysanız bal tüketimini doktorunuzun belirttiği şekilde yapabilirsiniz. Yüksek antioksidan içermesi nedeniyle bazı yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle ciddi bir rahatsızlığınızın olması durumunda öncesinde doktorunuza danışabilirsiniz.

Kaynak: Medicalpark