Gündem

Çanakkale Boğazını 37. Kez Yüzerek Geçecekler (VİDEO)

Türkiye’nin en eski kıtalararası yüzme yarışı unvanına sahip Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışmaları, bu yıl 37. kez düzenlenecek.

Tarihi yarışma, Rotary Kulübü öncülüğünde ve Wilusa Turizm'in katkılarıyla gerçekleştirilecek. Yarışmalar öncesinde düzenlenen basın toplantısında, bu yılki rotalar ve organizasyon detayları hakkında bilgiler verildi.

1810'dan Günümüze Uzanan Tarih

İlk kez 1810 yılında İngiliz edebiyatçı tarafından yüzerek geçilen Çanakkale Boğazı, bu nedenle dünyanın en eski yüzme yarışması unvanını taşıyor. Yarışmanın ilham kaynağı ise aşkı için boğazı yüzerek geçen Hero ve Leandros'un ünlü hikayesidir. Tarihi yarışmanın her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük bir katılımla gerçekleştirilmesi bekleniyor. Bu yıl 37. Kez gerçekleştirilecek Boğazı Yüzerek Geçme Yarışmalarında kayıtlar devam ediyor. 28 ve 29 Ağustos tarihlerinde de devam edecek olan kayıtlar son gün gece yarısı son bulacak.  Kayıtlar devam ederken yüzücülere parkuru ve yüzecekleri alanları göstermek amacı ile tekne turları yapılacak. Ardından 30  Ağustos 07:00 Feribotu ile Eceabat’taki start noktasına sporcular taşınacak. 08:30’da verilecek start ile birlikte yüzücüler tarihe kulaç atacak. Çıkış noktası ise her yıl Çimenlik Kalesi olurken bu yıl izinlerin çıkmaması nedeni ile İskele meydanında olacak.  Nusrat Mayın Gemisi ile birlikte bu yıl denizaltının da Çimenlik kalesine çekilmesi nedeni ile izin verilmeyen çıkış alanı Bu yıl yüzer iskele ile İskele Meydanında kurulacak. Önceki yıllarda askeri alan olan Çimenlik Kalesinde düzenlenen yarılmanın çıkış anı ve ödül törenine vatandaşlar katılamıyordu. Askeri alan olması dolayısı ile girişlerin yasak olduğu alandan halka açık alana taşınan yarışmayı bu sene vatandaşlar da rahatlıkla takip edebilecek. Öte yandan tekne, ot ve cankurtaranlar denizde yüzücülere eşlik ederken, iskele meydanında kurulacak sahra hastanesi ile sağlık güvenliği de üst düzeye çıkarıldı.

Zafer Bayramında Böyle Bir Organizasyonu Düzenlemek Ayrıca Gurur Veriyor

Rotary Kulübü tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen yarışmalara, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da Çanakkale’nin yerel markası Wilusa Turizm destek verecek. Yarışmanın düzenlendiği günden bu yana toplam 18 milyondan fazla yüzücünün katıldığı organizasyonda, bu yıl katılımcı sayısının ilk kez bini geçtiği belirtiliyor. 30 Ağustos'ta gerçekleştirilecek yarışmalar öncesinde Akol Otel’de düzenlenen basın toplantısında, Rotary Kulübü Dönem Başkanı Dr. Ali Güven Serçe, Wilusa Turizm Yöneticisi Ahmet Çelik, yüzme yarışı teknik heyeti ve basın mensupları yer aldı. Toplantıda, yarışmanın rotaları ve organizasyon detayları hakkında bilgi verildi. Çanakkale Boğazı’ndaki bu tarihi yarışma, her yıl olduğu gibi bu yıl da sporcuların ve seyircilerin büyük ilgisini çekecek. Yarışmanın tarihi dokusu ve uluslararası katılımcı sayısıyla, spor dünyasında önemli bir yere sahip olduğu bir kez daha vurgulandı. Bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasını gerçekleştiren Rotary Kulübü Dönem Başkanı Dr. Ali Güven Serçe “Bu sene 37.’sini yapmaya hazırlandığımız Çanakkale Boğazını Yüzerek Geçme Yarışmasına start vermiş durumdayız.  36 yıldır kesintisiz yapılan Türkiye’nin en eski yüzme yarışması aslında. Türkiye’nin en eski yüzme yarışması olması ve 36 yıldır kesintisiz yapılması bizim içiin çok kıymetli. Bunun yanı sıra manevi olarak ve 30 Ağustos’ta olması ayrıca çok önemli. Zafer bayramında böyle bir organizasyonu düzenlemek ayrıca gurur veriyor bizlere.  Bu yarışmanın sağlıklı sonuçlanması için güzel bir özveri ile çalışılıyor. Bu yarışmanın katılımının yüksek olmasını sağlamak amacı ile elimizden geleni yapıyoruz. Şu anda Şu anda bin 244kayıtlı yüzücümüz var.  250 tanesi yabancı uyruklu ve geri kalan 994 da yerli yüzücümüz şu ana kadar başvuru yaptılar. Bu sporcuların hepsi ile yakından ilgileniyoruz, konaklamasından yüzme yarışmalarına kadar her şeyleri ile ilgileniyoruz. Bu yarışma Çanakkale’miz için tanıtım imkanı da sağlıyor. Bu nedenden dolayı gönüllü herkesin bize destek vermesini bekliyoruz” dedi.

Ogün İnal