Üniversite

Öğrencilerin barınma ve ulaşımını çözdük (videolu)

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Boğaz Medya’ya özel açıklama yaparak, şu anda üniversite öğrencilerinin tüm barınma ve ulaşım sorunlarını giderdiklerini söyledi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Boğaz Medya’ya özel açıklama yaparak, şu anda üniversite öğrencilerinin tüm barınma ve ulaşım sorunlarını giderdiklerini söyledi. Rektör Erenoğlu, şehir ve üniversitenin sosyal ilişkileri, hastanede başlatılan bağışların durumunu, üniversitenin genel durumu, öğrencilerin yemek, barınma ve ulaşım konuları gibi birçok merak edilen sorulara yanıt verdi.

 

50 binin üzerinde öğrencisi bulunan ÇOMÜ’de eğitim kısa süre önce başladı. Öğrencilerin gelmesi ile beraber Çanakkale hareketlenirken, öğrenci sorunları olup olmadığı merak ediliyordu. Bu ve diğer merak edilen konuları ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Erenoğlu, Boğaz Medya’da Hasan Sami Er’in konuğu olduğu programda açıkladı. Gazeteci Er sorularına Rektör Erenoğlu’nun cevapladığı programın özeti şöyle;


Pazartesi itibarıyla da bütün akademik birimlerimizde eğitim başladı, öğrencilerimiz geldi. Özellikle pandemi ve deprem sonrasında online eğitime geçildi biliyorsunuz. Öğrencilerimiz Çanakkale'de yoktu. Geçtiğimiz hafta sonu cuma cumartesi Pazar itibariyle kentteki hareketlilik hepimizin malumu Öğrenci bize de motivasyon veriyor. Öğrenci olmazsa üniversite olmuyor, üniversite olmazsa öğrenci olmuyor. Plan projelerimizi özellikle akademik yıla ilişkin hazırlıklarımızı tamamladık. Startı verdik . Üniversitemize ve kentimize hayırlı olsun. 


“Her sene konuşulur her seferinde anlatılır gelen öğrencilerin yeme içme barınma ulaşım gibi bazı problemleri oldu veya oluyor. Bunlarla ilgili muhakkak bir önlem almışsınızdır. Neler yaptınız?”

Yaklaşık yüzde 60 civarında öğrencimiz kent dışından farklı kentlerden farklı bölgelerden  kentimize geldi.  Dolayısıyla farklı kentlerden gelen özellikle öğrencilerimizin en büyük ihtiyacı tabii ki konaklama, barınma hizmetleri. Barınma hizmetleri kapsamında da özellikle Çanakkale 18 Mart Üniversitesi hem Merkez ilçede hem de diğer ilçelerimizde de Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile birlikte koordine bir şekilde yaz başından beri çalışıyoruz. Kapasitelerimizi ve etkin kullanılan kapasiteyi fizibiliteleri gerçekleştirdik. Şu an itibariyle son yerleştirmede kız öğrencilerimizin tamamı yerleştirilmiş durumda. Yurtlarımızda açıkta tek bir öğrencimiz yok. Erkek öğrencilerde de 19 yedek kaldı. Bu 19'un tamamı da yerleştirildi. Dolayısıyla Merkez ilçemizde herhangi bir konaklama problemi gözükmüyor. Bir kısım öğrenci yurtta kalıyor, sonrasında eve geçenler direkt ev tutanlar var. Tabii ev kiraları yüksek dolayısıyla çokluk almak durumunda bu evlatlarımız işte 1+ 1 tutup 4 kişi 5 kişi kalanlar da var tabii konforlu olmuyor. 




Şu anda yapımı devam etmekte olan Terzioğlu yerleşkesinde 1052 kişilik bir öğrenci yurdumuz var, kaba inşaatı tamamlandı. Şubat döneminde açmış olacağız. Ayvacık ilçemizde sağ olsun Bir önceki valimiz döneminde bir Emniyet İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı bir misafirhane yurda çevirdik. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'nde okuyan tek bir öğrencimiz konaklama sıkıntısı çekmesin.

“Üniversitede yemeklere zam yapıldı. Bu konu hakkında ne demek istersizi?”


Evet yeme içme ile ilgili geçenlerde bir zam mevzusu oldu. Basına da yansıdı.  Bu noktada geçtiğimiz sene biz temel olarak kriterimiz şu yılda iki kere, üç kere değil, bir kere. Enflasyonist bir ortamda biliyorsunuz maliyetler var fiyat güncellemesi şeklinde bir çalışma yapıyoruz. Bu noktada da mevcut yönetmelik mevzuat gereği biz ihalemizi yaptıktan sonra bunun 4’te 3'ünü üniversite olarak kendi bütçemizden sağlıyoruz. Geçtiğimiz yıl aynı döneme göre bir zam yapmak durumunda kaldık. Bu da maliyetlerden dolayı. Gönül ister ki ücretsiz olarak yemeği dağıtalım ya da cüzi 1 lira sembolik olarak yapılsın ama Çanakkale'de hepimiz yaşıyoruz, bir tabak mercimek çorbası bile 70-80 lira oldu. Minimum bizim öğrencilerimizden gider karşılayarak kaliteli bir şekilde yemek yemelerini sağlıyoruz. Bu noktada gıda mühendislerimi, diyetisyenlerimizi görevlendirdik. Olası Allah korusun bir bozuk yemek veya zehirlenme vakası vesaire yaşanmasın diye hem yemekhanelerimizi hem de kantinler imizi periyodik ve periyot dışı sistematik ve sistematik olmayan zaman aralıklarında denetliyoruz 




Bizim sadece Merkez ilçenin Rektörü ya da merkezin üniversitesi olma şansımız da yok. Bütün ilçelerde zaman geçiriyoruz. Biz kentin üniversitesiyle tek üniversitesi olma noktasında kentte tüm akademik birimlerin de kamu özel sektör ve STK'larla birlikte hızlı ve etkin şekilde yol yürümemiz gerekiyor. Göreve başladığımızdan beri artık sayı 300 buldu. Rahatlıkla söyleyebilirim 300 tane küçük orta ve büyük ölçekli çalıştay gerçekleştirdik 300 bu çalıştayla birlikte aldığımız geri beslemeler fikirler öneriler iyileştirme önerileri doğrultusunda özellikle Ar-ge hedefli çünkü üniversitelerin biliyorsunuz her ne kadar eğitim öğretim amaçlı olsak da araştırma geliştirme ve toplumsal katkı faaliyetlerimiz de söz konusu.Kalite odaklı ve uluslararasılaşma hedeflerimizle harekete geçiyoruz kentin büyükleriyle yani sanayi büyüklerinin ihtiyacı duyduğu Ar-ge faaliyetlerine artık üniversite olarak destek veriyoruz yer alıyoruz. Destekten ziyade biz yapıyoruz.

“Siz de Çanakkale'de doğdunuz büyüdünüz burada okudunuz bu konuda nasıl girişimler yaptınız? Neler yaptınız?”

 İçinde bulunduğumuz Boğaz Medyanın yer aldığı alan çok özel bir alan.Burada bir Nedime Hanım Yerleşkesi var. Arkada Korfman Kütüphanemiz var ki alanında Türkiye'nin en iyi tematik kütüphanesi. Onun yanında şu anda projesi Kültür Bakanlığımıza sunulmuş ve onay beklemekte olan bir papazın evi ve Ermeni Kilisesi va. Bu mekanları Zafer meydanıyla birlikte ele alıp bence klasik Avrupa şehirlerindeki bir Old Town yani eski şehir mantığıyla bir destinasyon haline getirmemiz gerekiyor. Bunun için gerekli çalışmaları ilgili bölümlerimiz de yaptık, bakanlıklara da sunmuş durumdayız. Tüm akademik birimlerimizle Çanakkale halkının ihtiyaç duyduğu her alanda ama somut projelerle kamu, özel sektör ve STK'ya yönelik çalışmalarımız devam ediyor.


 

“Geçenlerde ilk Türk Bebeği de yaptınız değil mi üniversitede?”

Hem devletimizin e yatırımlarıyla hem de son Gaziantep Şahinbey Belediye Başkanımız Mustafa Tahmazoğlu tarafından bir hibe desteğiyle tüp bebek merkezimiz kuruldu. Donanım olarak cihazlar olarak hiçbir eksiğimiz yok yakın dönemde bir idari personel embriyolog aldık. Bir hocamızı da yakın tarihte akademisyen Doçent da inşallah kazandıracağız.”

Bir MR’mız var 20 küsür yıllık. Bir MR sıraları neden kaynaklandı… Yapay zeka kullanan şu andaki MR’ımızda 30-35 dakikada bir hasta çıkarken, bu süre 6 dakikaya iniyor. Hastalık zamanla yarışıyor. Kanser vakaları dış merkeze göndermek işte ailelere gidiyorlar otellerde kalıyorlar.Yol çekiyor, rapor geliyor rapor için bir daha gidiyor vesaire… Biz dedik bunu Çanakkale'de yapmamız lazım o zaman Çanakkale halkına bir bağış kampanyası ben buna yardım demiyor bir bağış kampanyası düzenleyeceğiz hocam olur mu İşte miktar çok yüksek o günün kuruyla 120 milyon civarı tutuyordu Biz dedim Çanakkaleli de Çanakkale sanayisi de bu kampanyaya destek verir. Ve verdi. Ben sizin ne izninizle destek veren 1 milyon liradan 3 milyon liradan 10 milyon liradan 1 liraya kadar destek veren herkese çok teşekkür ediyorum bir farkındalık oluştu.

 

Tuba Demirtaş

Foto: BHA