Gündem

Eko Turizm’de hayal satıyorlar

Verimli tarım arazilerini Eko Turizm adı altında ranta dönüştürüldüğü Çanakkale’de bazı şirketlerin bu dosyalar üzerinde olmayan projeleri sattığı belirtiliyor.

Şimdiye kadar yüzlerce Eko Turizm dosyası alınan yerlerle ilgili bazı kişi, kooperatif ve şirketlerin Eko Turizm dosyalarına uygun olmayan projeler kağıt üzerinde göstererek vatandaşlara sattıkları görülüyor.

 

Havası, suyu, toprağı ile Çanakkale adeta tarım cenneti bir yer. Çanakkale’de birçok tarım ürünü dünyada tanınır hale geldi. Fabrikaların olmadığı kentte, geçim kaynağı daha çok tarım ve hayvancılığa dayalı. Bu yüzden Çanakkale’nin toprağı çok değerli. Bu verimli topraklar, son yıllarda Eko Turizm adı altında ranta kurban ediliyor. Büyükşehirlerden kaçarak daha sakin yer arayanların büyük bölümü Çanakkale’ye geliyor. Manzarasını ve yerini beğendikleri tarlaları köylülerden alarak imara açmak istiyor. Bunun tek yolu da Eko Turizm dosyalarından geçiyor.

VİLLA PROJELERİ SATILIYOR

Bu dosyalara izin veren de İl Genel Meclisi. Meclis şimdiye kadar yüzlerce dosyaya izin verdi. Bu dosyaların içinde sadece 4 tanesi Eko Turizm’e uygun olarak hizmet vermeye başladı. Geri kalan yüzlerce dosya ise ranta dönüştürülüyor. Eko Turizm için dosya oluşturan kişiler, kooperatifler ve şirketler, aldıkları yeri konuta dönüştürüyor. Özellikle Ayvacık tarafından birçok şirket bu şekilde kağıt üzerinden villa projeleri vatandaşlara satıyor. Kanuna uygun olmadığı için bu projelerin bir süre sonra engelleneceği de belirtiliyor. Ayvacık ilçesinin köylerinde,  Yunanistan’ın Midilli adası ve Ege denizi manzaralı yerlerde projeleri çizilen ve kağıt üzerinden bir çok şirket parsel parsel vatandaşlara satış yapıyor ve pazarlıyor. Bölgede hayali proje satışları hızlanırken, uzmanlar bu projelerin kanuna uygun olmadığı için yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu belirterek vatandaşları uyarıyor.

 

Mehmet Güler