Yerel

Çanakkale’de Bir İlk

Kahve kültürü ilk olarak ülkemizde başlamış olsa da günümüzde yerini başka ülkelere kaptırdı. Ülkemizde barista eğitimi veren bir okul bulunmaması, kahve kültürünün gelişmemesinde önemli bir faktör. Çanakkale’de ilk olan barista eğitimi, So Glad Coffe’de Ömer Kocaman tarafından verilecek.

Türk kahvesi, tarihi ve benzersiz lezzetiyle dünya çapında tescilli bir içecek. 16. Yüzyılda Yemen valisi Özdemir Paşa’nın İstanbul’a sunulan kahve çekirdekleri, Osmanlı sarayında keşfedilerek Türk kahvesinin doğuşuna zemin hazırladı. İlk olarak sarayda içilmeye başlanan Türk kahvesi, 1554 yılında Tahtakale’de açılan Osmanlı’nın ilk kahvehanesi ile halkın gözdesi haline geldi. Evlere giren kahve, misafirlere ikram edilen özel bir İçecek olarak popülerliğini artırdı. Fakat siyah çayın Türkiye’ye gelmesiyle birlikte eski popülerliğini yitirdi. Zamanla tekrar kahve kültürü  oluşmaya başlansa da maalesef Türkiye de kahve kültürünü  öğreten bir okul yok. Bu da baristalığın genellikle alaylı bir şekilde öğrenilmesine neden oluyor.

Mehmet Akif Ersoy Kütüphanesi’nin arka sokağında yer alan So Glad Coffee, ünlü barista Ömer Kocaman ile her ay belirli günlerde eğitimler düzenleyecek. Kocaman, bu etkinliklerde diğer kahvelerin yapımlarından da bahsedecek.

Kahve kalitesi kritik bir faktör; suyun sertliği, kahvenin tadını doğrudan etkiliyor. Arabica, Liberica ve Robusta olmak üzere üç ana kahve türü var. Arabica, daha az kafein içerirken Robusta, daha fazla kafein ve yağ barındırıyor. Hatta yeşil çayın kahveden daha fazla kafein içerdiği biliniyor. Burada önemli olan neyi ne için tükettiğini bilmek. Kocaman’ın En iddialı olduğu konu ise bir adet single espresso. 

11 yıldır baristalık yapan kocaman, 3 yıldır da barista eğitmenliği yapıyor. Garsonluk yaparak meslek hayatına başladığını daha sonrasında kendini hep geliştirdiğini söyleyen kocaman, So Glad Coffee’nin bir parçası olmaktan mutluluk duyduğunu da ekledi. Kafenin bünyesinde bulunan refresha içeceklerin 6 tarifinden 5’inin reçetesini de kendisinin yazdığını belirtti.

Müşteri Memnuniyeti İlk Öncelik

Kocaman, Türkiye’de en çok talep gören aromaların vanilya ve fındık olduğunu, son zamanlarda eritilmiş çikolatanın da popüler hale geldiğini söyledi. Manuel demleme makinesi ile V60 yapma egitimi veren Kocaman, So Glad Coffee’yi sakin ve dinlendirici yapısı sayesinde çok sevdiğini ayrıca mekanda kullanılan renklerin huzur verdiğini söyledi. Mekanın tasarımında müşteri memnuniyetinin her zaman ilk öncelik olduğunu ise vurguladı. Mekanda bulunan piyano, hem dersler hem de toplantılar için ayrılan bölümde müzisyenleri ve öğrencilerini bekliyor. İlerleyen günlerde bir hoca eşliğinde piyano dersleri verilmeye başlanacak.

Kocaman, Çanakkale’de ilk olan bir uygulamadan bahsederek, müşterilerin aldığı kahvelerin kendi adlarına kaydedileceğini ve bu sayede geçmişte ne içtiklerini hatırlayabileceklerini aktardı.

So Glad Coffee, öğrenci dostu fiyatlarıyla da dikkatleri üzerine çekiyor; En düşük fiyat 70 TL iken en yüksek fiyat ise 140 TL olarak belirlendi.

 

Tuba Demirtaş