Gündem

Çanakkale Barosu’ndan “Yenidoğan Çetesi” açıklaması

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma, kamuoyunda büyük yankı uyandıran ve basında "Yenidoğan Çetesi" olarak adlandırılan suç örgütünün faaliyetlerini gün yüzüne çıkardı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma, kamuoyunda büyük yankı uyandıran ve basında "Yenidoğan Çetesi" olarak adlandırılan suç örgütünün faaliyetlerini gün yüzüne çıkardı. Bebekleri hedef alan ve sağlık sistemine sızmış olduğu öne sürülen bu örgütün dehşet verici eylemleri, halkın vicdanını derinden yaralarken, hukuk güvenliğine dair endişeleri de artırdı. Çanakkale Barosu, bu dehşet verici olayla ilgili olarak yaptığı açıklamada, suç örgütünün sağlık sistemine yerleşmiş olmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmayla ortaya çıkan ve basında "Yenidoğan Çetesi" olarak anılan suç örgütü, kamuoyunda büyük infial yarattı. Örgütün bebekleri hedef alan dehşet verici faaliyetleri, halkın vicdanını derinden yaralarken, hukuki güvenlik konusunda da endişelere yol açtı. 

Çanakkale Barosu tarafından konu hakkında basın açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturmayla ortaya çıkan ve basında “Yenidoğan Çetesi” adıyla yer alan suç örgütünün kan dondurucu ve dehşet verici faaliyetleri maalesef kamuoyunun vicdanını yaralamakla kalmamış; yurttaşlarımızda ‘’hukuki güvenlik’’ konusunda da büyük bir endişe yaratmıştır.

Basına da yansıdığı üzere olayla ilgili yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında bugüne kadar gözaltına alınan 47 şüpheliden 22’si tutuklanmış; şüpheliler hakkında 16.10.2024 tarihinde iddianame hazırlanarak kamu davası açılması talep edilmiştir. Bilindiği üzere ‘’Yaşam Hakkı’’  gerek taraf olduğumuz Uluslararası Sözleşmeler gerekse Anayasamız gereği olağanüstü dönemler de dahil olmak üzere mutlaka korunması gereken ve kesinlikle sınırlandırılamayacak haklardandır. Keza yine taraf olduğumuz Çocuk Hakları Sözleşmesi gereği devlet, her şartta ‘’çocukların üstün yararını’’ gözetlemekle mükelleftir. Söz konusu temel hak ve özgürlüklerin, bir kısım kamu görevlileri ve sağlık çalışanları tarafından, bir suç örgütü faaliyeti çerçevesinde bebekleri öldürecek, yargı mensuplarını tehdit edecek, kamu vicdanını ve kamu güvenliğini bu denli zedeleyecek düzeyde ihlal edilmiş olması asla kabul edilemez. 

Çanakkale Barosu olarak; sağlık sisteminin içine yerleşmiş bu suç örgütüne ilişkin yargılamanın kapsamlı şekilde yapılarak, örgüt hiyerarşisi içerisinde yer alan ve suçu sabit olan her sanığın hiçbir ayrım gözetilmeksizin en ağır cezaları almalarını temenni ediyor; sağlık sisteminin işleyişinin denetimini yapmakla görevli olan idareleri benzer olayların bir daha yaşanmaması için gerekli önlemleri almaya davet ediyoruz.”

Atakan Alkış