Gündem

Tarihi alanda, tarihi talan

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, her karış toprağı şehit kanları ile sulanmış Gelibolu Yarımadası’nın dört bir yanında çalışma yaparak bölgenin doğal yapısını bozuyor.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, her karış toprağı şehit kanları ile sulanmış Gelibolu Yarımadası’nın dört bir yanında çalışma yaparak bölgenin doğal yapısını bozuyor. Devasa duvarlar, otoban gibi yollar, bölgenin yapısını bozarken, son olarak alan başkanlığı sınırları içinde bulunan köylülerin mezarlıkları da tahrip ediliyor, eski tarihi yapılar yok ediliyor. Ailelerinin mezarlarının yıkılmasına tepki gösteren vatandaşlar sosyal medya hesaplarında alan başkanlığına isyan etti.

 

Tarihimize altın harflerle yazılan Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası, dünyanın en büyük açık hava müzelerinden biri. Yarımadadaki tarihin yok olmaması ve buradaki değerlerin korunması için daha önce burası milli park statüsüne alındı. Milli Park statüsünde olduğu dönemde şehitlikler ihya edildi fakat bölgenin doğa yapısına dokunulmadı.

Daha sonra Çanakkale Savaşları Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanlığı kurularak bölgenin tamamı bu başkanlığa bağlandı. Başkanlık son yıllarda adeta bölgeyi kevgire çevirdi. Şehitliklerin ihyası adı altında eski ve tarihi mezarlıklar kaldırıldı ve yerine soğukluğu ile tepki toplayan her yere mermer taşlar döşedi. Her karış toprağı şehit kanları ile sulanmış bölgede öyle yollar yapıldı ki otobanlardan farkı yok.

HALK SOSYAL MEDYA DA İSYAN ETTİ

Bu tarihi alanda çalışmalar yapılırken, birçok tarih de tahrip edildi. Son olarak tahrip edilen yerler ise köylülerin mezarları oldu. Alan başkanlığı, Eceabat ilçesine bağlı Küçük Anafarta köyündeki köy mezarlarını yıkınca vatandaşlar isyan etti. Ailelerin mezarlarını bulamamasından şikayet eden vatandaşlar sosyal medya hesaplarında duruma şöyle tepki gösterdi; “Kabirlerimizi niye yıktınız niye haber vermediniz, bırakın sevdiklerimiz rahat uyusun, annemin kabrini ve Küçük Anafarta köyünün kabirlerini yıkmaya hakkınız yok. Her tarafı mahvettiniz, balıkçıların barınakları yıktınız, şimdi kabirlere geldi sıra, lütfen kabirlerimize dokunmayın.”

Başka bir vatandaş da isyanını şöyle dile getirdi, “Küçük Anafarta köyünde mezarlığında temizlik yapmaları güzel. Ama insanların mezarlarını yıkıp atmak ne kadar doğru bilemedim. Hem de hiç haber vermeden. O habersiz yıktığınız mezar benim annemin mezarı, herşeyi yıkıp köydeki insanları mağdur ettiniz. Ekmekleriyle oynadınız. Şimdi mezarlara mı sıra geldi. Şehitliklerin bakımını yapın. İşinizi yapın, ne istiyorsunuz mezarlıklardan. Gidince şok oldum. Zor buldum annemi, sadece mermer mezar kalacakmış. Tamam ben yaptırıyorum annemin mezarını ya parası olmayan insanlar ne yapsın. Allah ıslah etsin sizi alan başkanlığı keşke hiç gelmeseydiniz. Buralarda huzur bırakmadınız yazıklar olsun.”

YARIMADANIN DOĞAL YAPISI BOZULUYOR

Alan başkanlığı Gelibolu Yarımadası’nın her tarafında çalışma yapıyor. Doğal yapısı ile kalması gereken bölgenin her alanında yapılan çalışma yeni bir betonlaşmayı da beraberinde getiriyor. Devasa mermer taşları alan getiriyor. Başta yapay şehitlikler olmak üzere çalışma yapılan birçok yerde büyük büyük kapılar yapılıyor. Bu çalışmalar da bölgenin doğallığını bozuluyor. Bölge adeta betonlaştırılıyor. Devasa taş duvarlar, mermerlerden yapılan şehitlikler, parke taşları ile döşenen alanlar ve otoban gibi yapılan yollar, tarihi alanı tahrip etmesi nedeniyle tepki topluyor.

 

Sedat Uz

Foto: BHA