Belediye

Çanakkale'de sürdürülebilir sanat

Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi, Çanakkale Seramikleri Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (ÇASEM) ile Kaleseramik iş birliğiyle hayata geçirilen Seramik Mozaik Yüzey Kaplama Projesinin açılışı 18 Kasım 2024 tarihinde Çanakkale Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

Çanakkale Belediyesi Kültür Merkezi Fuaye Alanında düzenlenen açılışa Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya, Proje Koordinatörü Prof. Yeşim Zümrüt, Kaleseramik Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Soysal, CHP İl Başkanı Av. Levent Gürbüz, CHP Merkez İlçe Başkanı İbrahim Can Ergun, belediye meclis üyeleri, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.

“Geri dönüşümle sanat ve eğitim buluştu”

Proje Koordinatörü Prof. Yeşim Zümrüt, yaptığı konuşmada seramiğin Çanakkale’nin kültürel mirasıyla güçlü bir bağa sahip olduğuna dikkat çekerek, “Kamusal alanda seramik dokunuşunun önemine inanarak bu projeyi başlattık. Süreç boyunca öğrencilerimize eğitim verdik, yeni teknikler öğrettik ve 9 farklı üniversiteden katılımcılarla bu sanatsal çalışmayı tamamladık. Bu proje, sadece kente estetik katkı sağlamakla kalmadı, aynı zamanda ileri dönüşüm yaklaşımıyla farkındalık yaratmayı amaçladı” dedi. Kaleseramik Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Soysal ise atık malzemelerin sanata dönüştürülmesinin önemine değinerek, “Bu projede yüzde 85 oranında karo atıklarının kullanılması, çevresel farkındalığı artırmanın ötesinde topluma anlamlı bir değer kazandırdı. Tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi. 

“Bu tür projelerle kentimizi daha yaşanabilir ve estetik bir alana dönüştürmeye devam etmeliyiz”

Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, projeyi kent estetiği ve çevre bilinci açısından önemli bir adım olarak değerlendirerek, “Zeytin teması, bölgemizin tarihsel ve kültürel kimliği açısından anlamlı bir unsur. Ayrıca yüzde 85 geri dönüşüm oranıyla çevreye olan duyarlılığı pekiştiriyor. Bu tür projelerle kentimizi daha yaşanabilir ve estetik bir alana dönüştürmeye devam etmeliyiz” dedi.

100. Yıl Meydanı’nda zeytin temalı panolar

Proje kapsamında, Çanakkale Belediyesi Yeşil Yerel Yönetim Binası'nın bulunduğu 100. Yıl Meydanı’ndaki duvarlara, zeytin temalı mozaik panolar yerleştirildi. Çalışma, hem sürdürülebilirlik odaklı bir sanat projesi hem de kent kimliğine katkı sağlayan bir kimliklendirme çalışması olarak öne çıkıyor. Türkiye’nin 9 farklı üniversitesinden 105 akademisyen ve öğrencinin katılımıyla yürütülen proje, ÇOMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim elemanları Prof. Yeşim Zümrüt, Dr. Öğr. Üyesi Müjde Yücel Coşar ve Öğr. Gör. Dr. Mehmet Coşar’ın rehberliğinde tamamlandı. Proje, tasarımdan montaj aşamasına kadar akademisyen ve öğrencilere kapsamlı bir eğitim alanı sundu.

Tuba Demirtaş
Foto: Belediye