Sağlık

Emzirme Pozisyonları Nelerdir?

Emzirme pozisyonları, bebeğin beslenmesi için gerekli olan anne sütünü farklı pozisyonlarda alabilmesinden oluşur.

 

Bebekler annelerinin göğsünü arama refleksiyle doğarlar. Anne sütü, bebeğin gelişimi açısından oldukça önemlidir.

Ancak birçok annenin bebeklerini emzirmek için pozisyonlandırma ve bebeklerinin doğru şekilde bağlandığından emin olma konusunda desteğe ihtiyacı vardır.

Emzirme hem anneler hem de bebekler için zaman ve pratik gerektirir. Bu süreçte anne sütünü arttırıcı besinlerin tüketilmesi de oldukça önemlidir.

 

Emzirme Pozisyonları Nelerdir?

Bebeğinizi emzirirken deneyebileceğiniz emzirme pozisyonları vardır.

Göğüs büyüklüğü, bebeğin memeyi ne kadar iyi kavradığı ve sütünüzün ne kadar hızlı indiği bazı pozisyonları diğerlerinden daha iyi hale getirebilir.

Emzirme pozisyonları denenirken, bebeğinizin nasıl tepki verdiğine ve kendinizin nasıl hissettiğine odaklanmanız gerekir.

Hem bebek hem de siz rahatsanız, doğru bebek emzirme pozisyonunu bulmuşsunuz demektir.

Ancak bir dahaki sefere bu pozisyon işe yaramazsa, farklı bir emzirme pozisyonları deneyebilirsiniz.

En önemli şey bebeğinizin iyi beslenebilmesidir. İkiniz için de en iyi olan emzirme pozisyonunu bulana kadar birkaç deneme gerekebilir.

Emzirmeye hazırlanırken, elinizin altında yastık bulundurmanız gerekir. Böylece, sırtınızdan, omuzlarınızdan veya bileklerinizden gelen gerginlik azaltılabilir.

Bebeklerin beslenme sırasında pozisyonlandırılmasına yardımcı olmak için özel tasarlanmış yastıklar da kullanabilirsiniz.

Emzirmeyi planladığınız yerin yakınında hızlı temizlik için yıkama bezleri bulundurabilirsiniz.

Emzirmenin bölünmemesi için telefonunuzu sessize alabilirsiniz. Ayrıca yanan ışıkları kapatmak da emzirme sırasında sizin ve bebeğinizin rahatlamasına imkan sağlayabilir.

Emzirme pozisyonları nelerdir sorusuna verilebilecek cevaplar şu şekilde açıklanabilir;

 

Beşik tutuşu emzirme pozisyonu

Beşik tutuşu emzirme pozisyonu en sık kullanılan bebek emzirme pozisyonlarından biridir.

Bu pozisyonda emzirme yapacaksanız ve sandalyede oturuyorsanız, ayaklarınızı bir tabureye ya da küçük bir masaya koymanız faydalı olabilir.

Böylece öne doğru eğilip sırtınızın ağrıması önlenmiş olur.

Sezaryen doğum yaptıysanız, bebeğiniz yara izinin yakınında karnınızın üzerinde yattığı için rahatsızlık hissedebilirsiniz.

Bu durum bebeğinizi uyutma pozisyonlarında da rahatsızlık hissine neden olabilir.

Beşik tutuşu emzirme pozisyonunda yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir;

Öncelikle beşik pozisyonunda; kol dayanağı olan rahat bir sandalyeye ya da etrafınızda minder ile yastıklar bulunan bir yatağa oturmanız gerekir

Bebeğinizi kucağınıza yatırıp, yüzünün de size dönük olmasını sağlamalısınız

Bebeğinizin başını ön kolunuza koyarak burnunun meme ucuna doğru bakmasını sağlayın. Ayrıca eliniz, bebeğin vücudunun uzunluğunu desteklemelidir

Bebeğinizin alt kolunu kendi kolunuzun altına yerleştirin

Bebeğinizin; kulağının, omzunun ve kalçasının düz bir çizgide olduğundan emin olarak emzirme işlemine başlayabilirsiniz

 

Çapraz beşik tutuşu emzirme pozisyonu

Bu pozisyon, emzirmeyi ilk öğrendiğinizde faydalıdır. Bebeğin başını daha iyi kontrol etmesine imkan tanır. Bebeğinizin tutunmasına yardımcı olur.

Bunu beşik tutuşunun tersi olarak düşünebilirsiniz. Çapraz beşik tutuşunu gerçekleştirmek için, bebeğinizi kolunuzun kıvrımı yerine, başı elinizde olacak şekilde beşik tutuşunun zıt yönünde konumlandırmanız gerekir.

 

Yan yatarak emzirme pozisyonu

Yan yatarak emzirme; sezaryenle doğum yapanlarda, zor bir doğum yapanlarda ya da gece vakitlerinde emzirenlerde önerilen emzirme pozisyonlarından biridir.

Yan yatarak emzirme pozisyonunun aşamaları şu şekilde sıralanabilir;

Yanınıza uzanıp rahatlayarak emzirme pozisyonunu almanız önemlidir. Bebeğiniz size dönük şekilde yatmalıdır ve böylece bebeğinizle karın karına olursunuz

Bebeğinizin; kulağının, omzunun ve kalçasının düz bir çizgide olduğundan, bükülmediğinden emin olmanız gerekir

Destek için arkanıza birkaç minder veya yastık koyabilirsiniz. Bebeğinizin arkasına koyduğunuz rulo halindeki bir bebek battaniyesi onu desteklemeye yardımcı olur. Beslemeyi bitirdikten sonra battaniyeyi çıkarabilirsiniz

Yattığınız kolunuzu başınızın veya yastığın altına sokup (bebeğinizin pozisyonunun yastık tarafından bozulmamasına dikkat edilmelidir) serbest kolunuzu kullanarak bebeğinizin başını desteklemelisiniz. Böylece bebeğinizi göğsünüze doğru yönlendirerek emzirme işlemini gerçekleştirebilirsiniz

Rahat emzirme pozisyonu

Emzirme pozisyonları arasında yer alan bir diğer yöntem de biyolojik emzirme olarak bilinen rahat emzirmedir. Rahat bir kanepede veya yatakta yarı uzanmış bir pozisyonda sırt üstü uzanmanızla gerçekleşir. Eğer sezaryenle doğum yaptıysanız, bebeğiniz kesiğinizden uzakta, çaprazınızda yatabilir.

 

Rahat emzirme pozisyonunda yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir;

Kanepeye ya da yatağa sırt üstü uzanmanız gerekir (düz bir şekilde uzanılmamalıdır)

Sırtınızı, omuzlarınızı ve boynunuzu destekleyecek şekilde yastık ya da minderlerle kendinizi destekleyebilirsiniz

Rahat olduğunuzda bebeğinizi önünüze yatırabilirsiniz. Bebeğinizin karnı sizin karnınızın üzerinde olmalıdır. Ancak bu durum rahatsız edici ise bebeği bir tarafa yatırabilirsiniz

Bebeğinizin gözlerinin içine bakabilecek kadar dik durmanız gerekir

Bebeğinizi desteklerken nazikçe meme ucunuza doğru yönlendirilerek beslemeye başlayabilirsiniz

Koltuk altı tutuşu emzirme pozisyonu

Koltuk altı tutuşu ile emzirme, sezaryenle doğum yapan kadınlar için iyi bir pozisyondur. Çünkü karın ve yara bölgesine baskı yapılmadan emzirme işlemi gerçekleşir. İkiz bebekler için de uygun bir pozisyondur. Böylece iki bebeği de aynı anda emzirebilirsiniz.

Koltuk altı tutuşu emzirme pozisyonunun aşamaları şu şekilde sıralanabilir;

Yanınıza bir minder veya yastık koyarak bir sandalyeye oturmanız gerekir

Bebeğinizi yanınıza (emzirmek istediğiniz tarafa), kolunuzun altına, kalçaları kalçalarınıza yakın olacak şekilde yerleştirin

Bebeğinizin boynunu elinizin avuç içiyle destekleyebilirsiniz

Bebeğinizi yavaşça meme ucunuza doğru yönlendirerek emzirmeye başlayabilirsiniz

 

Doğru Emzirme Pozisyonu Nasıl Sağlanır?

İyi bir emzirme tutuşu elde etmenin ilk adımı doğru emzirme pozisyonları arasından rahat bir emzirme pozisyonu bulmaktır. En rahat emzirme pozisyonu; tercihlerinize, anatominize ve bebeğinizin anatomisine bağlı olarak değişebilir. Hatalı emzirme, bebeklerde gaz probleminin oluşmasına da yol açabilir.

Doğru emzirme pozisyonları bebek nasıl emzirilir sorusuna verilebilecek cevaplar şu şekilde sıralanabilir;

Bebeğinizin kulağı, omuzu ve kalçası düz bir çizgide olacak şekilde size yakın olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bebeğiniz iyi desteklenmiş olmalı ki onu kolayca göğsünüze getirebilmeniz kolaylaşsın. Göğsünüzü bebeğe getirmemeniz gerekir

Bebeğinizi meme ucuna doğru yönlendirmelisiniz

Meme ucunun, bebeğinizin üst ve alt dudağını nazikçe gıdıklamasına izin vererek meme ucunu bebeğin burnuna doğru yönlendirmeniz önemlidir. Bunu yapmak bebeğinizin ağzını genişçe açmasına yardımcı olacaktır

Bebeğinizin ağzı yeterince açıldığında, memenizi ağzına yerleştirin ve meme ucunuz ağız tavanını hedef almalıdır

Bebeğiniz göğüs ucunuza tutununca, memenizi hemen bırakmayın. Parmaklarınızla yaklaşık 20 saniye tutmanız önemlidir. Bu, bebeğinize kendi kendine emmeye başlaması için zaman tanıyabilir

Sıkça Sorulan Sorular

Emzirme Pozisyonlarında Ten Temasının Faydası Var mıdır?

Emzirme pozisyonlarında anne ve bebeğin ten teması kurması da oldukça önemlidir. Siz farkında olmasanız bile emzirme sırasında ten temasının pek çok faydası vardır. Ten teması; hem sizi hem de bebeğinizi sakinleştirerek rahatlatır. Ten teması bebeğinizin vücut ısısını, kalp atış hızını ve solunumunu düzenler. Sindirimi ve beslenmeye olan ilgiyi artırır. Enfeksiyonlara karşı koruma sağlamaya yardımcı olur.

 

Etkili Bir Emzirme Yapıldığı Nasıl Anlaşılabilir?

Emzirme pozisyonu yöntemlerinden birini kullanarak bebeğinizi etkili bir şekilde besleyebilirsiniz. Etkili bir beslenme yapıldığında; bebeğiniz yavaş ve derin emme hareketleri yapar, bazen duraklar. Bir veya iki emzirmeden sonra bebeğinizin yutkunduğunu görebilir veya duyabilirsiniz. Emzirme sizin için rahat ve ağrısız gerçekleşir. Bebeğiniz emmeyi bitirir, memeyi bırakır, mutlu ve rahatlamış görünür. Emzirdikten sonra göğüslerinizin daha yumuşak olduğunu hissedebilirsiniz. Bazı bebeklerde anne sütü alerjisi ile karşılaşılması da mümkündür. Bu nedenle etkili bir emzirme yapamadığınızı düşünebilirsiniz.

 

Yenidoğan Bebekte Emzirme Rutini Oluşturmak İçin Ne Sıklıkla Emzirilmelidir?

Başarılı bir emzirme rutini oluşturmak için, yenidoğan bebeğin her 2 ila 3 saatte bir ya da 24 saatte 8 ila 12 kez emzirmeniz önerilir. Bu sık besleme süt üretimini teşvik etmeye yardımcı olur ve bebeğin yeterli beslenmesini sağlar. Yenidoğanların mideleri küçüktür, bu nedenle sık sık beslenmeleri gerekir. Bebeklerde ve çocuklarda beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmesi gerekir.

 

Kaynak:Medikalpark