Tarımda verimliliği artırmak ve çiftçilerin güvenilir gübreye erişimini sağlamak amacıyla, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın talimatıyla Türkiye genelinde eş zamanlı olarak Gübre Denetim Seferberliği başlatıldı. Bu kapsamda, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri de sahaya inerek denetimlerde bulundu.
Bitkisel üretimde hedeflenen verime ulaşmak için doğru gübre kullanımı büyük önem taşıyor. Türkiye’nin önde gelen tarım kentlerinden biri olan Çanakkale’de, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı 185 tarımsal üründen 65 tanesi ekonomik üretim değerine sahip. 51 üründe ise Çanakkale, üretim miktarı bakımından Türkiye’de ilk 10 sırada yer alıyor. Kentte yıllık ortalama 65 bin ton mineral ve organomineral gübre kullanılırken, tarımsal üretimin yoğun olduğu bölgede 15 gübre üreticisi ve 205 gübre bayisi faaliyet gösteriyor.
Denetimler tüm ilçelerde sürüyor
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen denetim çalışmaları kapsamında, çiftçilerin taklit ve tağşiş gübrelerden korunması ve güvenilir gübreye erişimi sağlanması hedefleniyor. Bu doğrultuda, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri ile ilçe müdürlüklerine bağlı toplam 32 gübre denetçi personeli sahada incelemelerde bulundu. Denetimler, 09 Haziran 2021 tarihli “Tarımda Kullanılan Gübrelerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği” kapsamında gerçekleştiriliyor. Görevliler, gübre bayi ve üreticilerinde şu kontrolleri sağlıyor: Barkod ve bandrol denetimi, Ambalaj bütünlüğü ve etiket kontrolü, İçerik uygunluğu için numune alımı, Satış yeri ve depolama koşulları, Kamera sistemlerinin çalışırlığı, Yangın söndürme tüplerinin güncelliği, Uyarıcı tabelaların görünürlüğü, Torba veya çuvallı gübrelerin palet üzerinde muhafaza edilmesi.
Atakan Alkış