Müdür Bolat, içecek ambalajlarına getirilecek olan Geri Kazanım Katılım Payı Uygulaması hakkında vatandaşın ambalaj, yoğurt kabı gibi ürünler için ekstra ücret ödeyeceğine dair gündemde yer alan haberler gerçeği yansıtmıyor” diyerek “Önümüzdeki süreçte satış yerlerinde iade noktaları oluşturmayı hedefliyoruz. Yoğurt kabı, cips-çerez ambalajları ve içecek kutuları gib i artık depozitolu olacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ücretli poşet uygulamasının ardından geri kazanım payı alınacak ambalajları da netleştiriyor. Ekmeğin sarıldığı kese kağıdı, yoğurt kabı, cips-çerez ambalajları ve içecek kutuları artık depozitolu olacak.
Ambalajlı ürünler için vatandaştan ücret alınacağı yönündeki haberlerin doğru olmadığı bildiren Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, vatandaştan herhangi bir ücret alınmasının asla söz konusu olmadığını kaydetti.
YENİ HEDEF DEPOZİTO SİSTEMİ
Müdür Bolat yaptığı açıklamada, “Bakanlığımızın, Doğal kaynaklarımızın verimli yönetimi ve Çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla; plastik poşetlerin ücretlendirilmesi ve kişi başı tüketimin azaltılması ile Çevre Kanununda değişiklikler yapılarak Plastik Poşet Ücretlendirilmesi uygulaması hayatımıza girmiş ve ülkemizde 2019 yıldaki Kişi başı plastik poşet tüketim oranı şuan itibariyle geçmiş yıllara oranla %80 azalma göstermiştir. Bakanlığımızın Plastik Poşet uygulamasından sonra bir diğer hedefi olan ‘’Bazı İçecek Ambalajlarında Depozito uygulaması’’ da Çevre Kanununda yapılan değişiklikte yer almıştır. Ambalaj Atıklarının yönetiminde Dünya geneline bakıldığında yüksek toplama oranını yakalayan ülkelerin birçoğunun depozito sistemini tercih edenler olduğu görülmüş olup, ülkemizde de 01.01.2021 tarihinden itibaren bazı İçecek Ambalajlarında Depozito Uygulamasına geçilmesi hedeflenmiştir.”
ATIKLARI YETKİLİ KURULUŞLAR TOPLUYOR
“Kanunda ve Yönetmelik taslağında belirtilen Geri Kazanım Katılım Payı (Depozito ) uygulaması; ülkemizde mevcut durumda yurtiçinde ve yurtdışında piyasaya ambalaj malzemesi kullanarak ürününü arz eden piyasaya sürenler yıl içerisinde piyasaya sundukları ürünlerin oluşturduğu ambalaj atıklarını, yetkilendirilmiş kuruluşlara, vakıf ya da derneklere, üye olup Bakanlığımız Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliğinde belirtilen oranlarda takip eden yıl içerisinde yetkili kuruluşlara bedelini ödeyerek geri toplatmakta ve bunu da Bakanlığımız Ambalaj Bilgi Sistemine beyan etmektedir.”
SATIŞ YERLERİNDE İADE NOKTALARI OLUŞTURULACAK
“Ambalaj Atıklarının toplatılması hususunda ülke olarak daha da başarılı olabilmek için dünya genelinde uygulanan depozito uygulamasına geçilmesi planlanmıştır. Söz konusu depozito uygulaması ile piyasaya sürenler tarafında ambalajlı ürünlerin satışını gerçekleştiren satış noktalarında iade noktaları oluşturularak vatandaşın kullandığı bazı ürünlerin içecek ambalajları gibi ambalajlarını bu noktalara getirerek depozito iade bedeli şekilde veya bu bedel kadar alışveriş fişi, Akbil/Kent Kart dolumu gibi uygulamalar getirilmesi hedeflenmektedir.”
VATANDAŞTAN DOĞRUDAN BEDEL ALINMAYACAK
“Hedeflenen bu sistemde piyasaya sürenlerin oluşturdukları ambalaj atıkların geri toplatılması için yetkili kuruluşlara ödemiş olduğu bedelin devlete geri kazanım katılım payı olarak ödenmesi planlanmaktadır. Yani basında yer alan Poşetin paralı hale getirilmesi ile bu konunun alakası olamadığı gibi Vatandaşın doğrudan ambalaja bedel ödemesi herhangi bir mevzuatta yer almamaktadır.
DEPOZİTO/İADE SİSTEMİNİN GETİRDİKLERİ
“Böylece, daha kaliteli ambalaj atığı temin edilecek, Dışa bağımlılık azalacaktır, Depolamaya giden atık miktarı azalacak, Atık toplama maliyetleri azalacaktır. Kayıt dışılığın önlenmesi sağlanacak, izleme faaliyetleri etkin hale gelecektir. Mali kaynakların doğrudan kamu hizmetinde kullanılarak vatandaş memnuniyetine katkı sağlanacaktır. Sektörel büyüme ve istihdam potansiyeli oluşacaktır. İthalata olan bağımlılık azalacaktır.”
Özel Haber: Dilek Akşen