Gündem

Kurban pazarında hareketlilik yok

Kurban Bayramı’nın hemen öncesinde 32 köyde alınan karantina kararı eski mezbaanın olduğu yerde kurulan kurban pazarını etkiledi, hayvan sayısı geçen seneye oranla azaldı.  Aşı, küpe ve sağlık kontrolünden sonra alana alınan hayvanlar satışa çıkarıldı. 

Bu yıl kurban pazarında büyükbaş hayvanların yerine daha çok küçükbaşlar aldı. Kurbanlık satıcıları, ekonomik kriz, karantina uygulaması, maliyetlerin artması derken eski yıllardaki hareketliliği bulamadıklarını dile getirdi. 
Kurban Bayramı’nda bütçesi elverenler büyükbaş ya da küçükbaş kurbanlık hayvan alarak dini görevlerini yerine getiriyorlar. Her kurban bütün illerde Kurban Pazarı kuruluyor. Çanakkale’de de kurban pazarı kuruldu. Geçtiğimiz haftalarda Çanakkale merkeze bağlı 7 köyde koyun ve keçilerde veba hastalığının görülmesinden dolayı 30’a yakın mahalle ve köy karantina altına alınmıştı. Bundan dolayı kurban pazarına satış için getirilen hayvanlar Tarım İl Müdürlüğü ve Çanakkale Belediyesi veterinerleri tarafından sıkı kontrolden geçirildi. Aşısı, küpesi ve sağlık kontrolü yapılmayan hayvanlar pazara alınmadı. Bu da Pazar yerine daha az kurbanlığın gelmesine neden oldu. Bu durum fiyatları bir nebze de olsa yükseltse de, kurbanlık hayvan toptancılığı ve yetiştiricilik yapanlar fiyatların geçen yıl ile aynı olduğunu söylediler. Alıcılar ise, ekonomik koşullardan dolayı sıkı ve uzun pazarlık yapmadan kurbanlık almıyor. 
“VATANDAŞ DA PARA YOK”
Kurban pazarına kurbanlık küçükbaş hayvan getiren Kemal Kırar, yem fiyatlarının pahalı ve kurbanlıkların ucuz olduğunu belirterek; “ Bütün hayvanlarımız tek tek veteriner kontrollünden geçti ve hepsinin kulak küpesi var. Kurbanlık fiyatlarımız bin 200 ile 2 bin 500 lira arasında değişiyor. Geçtiğimiz yıl da bu fiyatlardan satıyorduk. Yem fiyatları çok yüksek, bu fiyatlara sattığımız için çok daha az kar ediyoruz ama bu zor ekonomik şartlarda yapacak bir şey yok. Vatandaşlarda da para yok, hem sadece kurbanlığa bütçe ayırmıyorlar. Yüksek fiyatlarda satmaya çalışırsak kurbanlıklar elimizde kalacak. Bir de belediyeden ricamız var. Pazar yeri toprak zemin olduğu için rüzgâr estiğinde toz toprak içinde kalıyoruz. Belediye aralıklarla pazar yerini sularsa daha rahat ve temiz ortamda satış yapabileceğiz” dedi. 
“BU KURBANDA HAREKETLİLİK YOK”
Bir başka kurbanlık hayvan satıcısı Zeynel Hasatoğlu ise; “Kurbanlık fiyatlarımız uygun. Bölgede görülen veba salgını kurban pazarını az da olsa etkiledi. Ama bizim hayvanlarımızın bütün kontrolleri yapıldı yoksa bizi buraya almazlardı. Yem fiyatları almış başını gidiyor. Bu hayvanları yetiştirmek dışarıdan görüldüğü gibi kolay değil. Çok emek veriyoruz. Bin 300 lira ile 2 bin 500 lira arasında kurbanlıklarımız var. Geçtiğimiz yıllara göre bu kurbanda hareketlilik yok. Bu da vatandaşların ekonomik sıkıntılarından kaynaklanıyor” diye konuştu.
Çanakkale’de kurulan Kurban Pazarı’nda geçtiğimiz yıllara oranla büyükbaş hayvanın ve kurbanlık keçinin çok az olması dikkatlerden kaçmadı. Büyükbaş kurbanlık fiyatları ise 5 bin ile 15 bin lira arasında değişiyor.  Dilek Akşen