Gündem

Kiralık ev mi yurt mu?

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesini kazanarak dört yıl boyunca kent merkezindeki eğitim öğretim hayatına devam edecek olan öğrenciler ve aileler için yurt mu kiralık ev mi araştırması başladı.

 Kararı ekonomik durum veriyor
 
Kimi öğrenciler, üç ya da dört kişi bir araya gelerek ev tutarken kimileri özel yurtları tercih ediyor. Aynı zamanda kredi yurtlar kurumu da ilçeler dahil on öğrenci yurdu ile öğrencilere barınma imkanı sağlıyor. Aileler ise kararlarını ekonomik durumlarına göre belirliyor.
Yaşadıkları şehrin dışında bir okul kazananlar, ev kiralamanın mı yoksa yurtta kalmanın mı daha mantıklı olduğunu araştırıyorlar.  Aileler ise kararlarını ekonomik durumlarına göre veriyor. Kiralık evler 750-2.000 TL bandında olurken, özel yurtların fiyatları şartlara göre 8.000-16.000 TL arasında ilerliyor. Kredi Yurtlar Kurumu’nda barınma hakkı kazanan öğrenciler ise aylık 200-360               TL arasında bir bedel ödüyor.
 ORTALAMA EV KİRASI 1000 TL
Çanakkale Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Lütfi Dara, “Öğrenciler kiralık daire sormaya başladı.  Kiralar da 700-2000 TL arasında değişiyor. Semte göre, evin eşyalı olup olmaması,  yaşına göre fiyat değişir. Öğrenciler genellikle ulaşım imkanına ve okula yakınlığına bakıyor. Bu ara talep yoğun.  Genelde yıl ortasında da yurttan çıkan öğrenciler sektöre hareketlilik katıyor. 1+1 daireleri tercih edecek öğrenci için 600-700 TL gibi bir fiyat çıkıyor. Genelde de eşyalı ev tercih ediyor. Esenler Barbaros’a göre biraz daha ucuz ama okula yakınlık anlamında çok tercih edilmiyor. Öğrenci okula yakınlık ile birlikte iskele civarına da yakınlığı tercih ediyor. Genel olarak ama 750 TL’yi gözden çıkarmak gerekiyor. Çanakkale’de ev sahiplerinin çok fazla öğrenciye ev vermeme durumu da yok. Öğrenci açıkta kalmıyor”
Emlakçı Kenan Gürsoy, “600 TL’den başlıyor kiralar 2.000 TL’ye kadar çıkıyor. Öğrencilerin gelişi sektöre bir canlılık kazandırıyor. Öğrenciler genelde 600-800 TL bandında evleri tercih ediyor, nasıl olsa iki ya da daha fazla öğrenci bir araya geliyor. Depozitoyu da hesaba katmak gerekir. Öğrenciler genelde iskele civarında oturmak istiyor ama burada kiralar biraz daha yüksek. Faturalar, yeme içme gibi masraflarda yüklenince biraz maliyetli olsa da öğrenci ilk sene yurtta kalıp, şehri tanıyıp, sonra eve çıkmayı tercih ediyor” dedi.
Emlakçı Ahmet Günay, “Bugün iki öğrenciye kiralık ev verdik. Kiralar 1000 TL’den başlıyor. 700 TL’ye de ev var ama 2-3 öğrenci bir araya geldiği için 1000 TL’lik ve üstü evleri rahatlıkla tercih edebiliyor. Öğrenciler özellikle yurt giriş çıkış saatlerini istemediği için evi tercih ediyor. Öğrenci fatura yüklerini çok fazla görmüyor, onunda bölüşerek ödüyorlar. Genelde merkeze yakın evleri tercih ediyorlar. Öğrenci yurtta ne çıkarsa onu yemek zorunda, bunu da çok istemiyor. Bu yıl ekonomik kriz bizi biraz etkiledi.  Geçtiğimiz senelerdeki yoğunluğu bulamıyoruz” dedi.
ÖZEL YURTLAR 8.000- 16.000 TL ARASINDA HİZMET VERİYOR
Tezel Erkek Öğrenci Yurdu Müdürü Berrin Seden, “Biz her sene özel yurtlar bir araya gelir ve tavan taban fiyat belirleriz. Ortalama olarak 9.000-16.000 arasında fiyatlar değişiyor. Odanın imkanlarına göre fiyat değişiyor. Ödemeler velinin ekonomik durumuna göre belirleniyor. Bu fiyatlar içerisinde oda temizliği, açık büfe sabah kahvaltı, 4 çeşit akşam yemeği, ısınma, internet, sıcak duş, çalışma ortamı ve bir çok imkan sağlanıyor.  Güvenlik hizmetlerimiz var. Sabah 07.00 gece 12.00 arasında kapılarımız açık. Hafta sonu gece giriş saatimiz 01.00’a kadar sürüyor. Geçtiğimiz yıla oranla fiyatlarımız mecburen değişti.  Enflasyon hali ile bizi de etkiledi. Ev kiralamayı tercih eden de öğrenciler de olacaktır ama ilk senesinde olan öğrenciler için durum zor. Ev arkadaşı seçmesi bir süreç alacak, şehri tanıması süreç alacak. Veliler de öğrenciler de ilk senelerinde  yurtta kalmayı tercih ediyor. 1000 TL kira’nın üzerine faturaları ekleyin, öğrenci yemeğini temizliğini kendi yapacak. Öğrenci genelde hazır yemek tüketmeyi tercih ediyor. Bunların hepsi maliyet demek. Bu anlamda yurtta kalmak çok daha ekonomik olacaktır” dedi.
Eylül Kız Öğrenci Yurdu Müdürü Sevinç Gökhan, “ Bir kişilikten beş kişiliğe kadar odalarımız mevcut.  Açık büfe sabah kahvaltısından ev yemeğine kadar seçeneklerimiz var. Çamaşır, temizlik, internet, doğalgaz, sıcak su, çalışma ortamı kütüphane, sosyal aktivitelere kadar bir çok hizmeti öğrenciye sunarak aile ortamı yaratıyoruz. Güvenlik önlemleri, parmak okuma sistemi,  kamera sistemi, gece ve gündüz memuru dahil hizmetlerimiz içinde. Ödemeler ailelerin ekonomik durumuna göre belirleniyor. Burası benim de evim.  Ben öğrencilerin de bunu hissetmesini istiyorum. 8.000-12.250 TL arasında fiyatlarımız değişiyor. Öğrencinin fatura, kira, yemek, temizlik gibi derdi olmuyor. 70 metrekareye kadar odamız var. Mobilyalarımız ev konseptinde” dedi.
KREDİ YURTLAR KURUMUNDA EN YÜKSEK ÖDEME 340 TL
Çanakkale Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre, 8653 kişilik kapasite ile Çanakkale’de ilçeler dahil toplamda 6’sı Merkez’de, 10 yurt bulunuyor. En küçük yurt olan Adile Sultan Yurdu hariç, yurtlar 2-3-4 kişilik odalar halinde bireysel kullanım alanları, çamaşır yıkama,  oda içi tuvalet banyosu, interneti sıcak suyu ile hizmet veriyor. Devlet geçtiğimiz yıl akşam yemeği ve kahvaltı için 12,5 TL’lik yardım yapıyor.  En düşük ödemeli yurt için aylık 200 TL,  en yüksek ödeme için aylık 340 TL ödeme yapılıyor.  Erkek öğrencide 1750, kadın öğrenci de 1650 kişilik boş kontenjan bulunuyor.
Dilek Akşen