İşletmeler konusunda haksız rekabet olduğunu da dile getiren İşletme Sahibi Batdal, “Sarıçay yıllardır göz ardı edildi, artık buna dur demek istiyoruz, buraya park istiyoruz. Akşam köprü altında iç çamaşırı ile yıkanan insanlar gördük. Burada bir denetim düzenleme yapılması gerekmez mi?” diye sordu. Başka bir işletme sahibi Alaatin Ekici de geceleri çay kenarında alkol tüketimi yapan bazı kimselerden ailelerin rahatsız olduğunu dile getirdi.
Durumu değerlendiren Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Ali Sürücü, “Biz Devlet Su İşleri’nin izni olmadan çayı bile temizleyemeyiz. Durumu değerlendirme altına alacağız. Hepimiz biliyoruz ki, önümüzde bir Eskişehir modeli var, Çanakkale’de neden olmasın? Ancak her şey yasalara uygun olmalı. Konuyu Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile görüşeceğiz. Gerekli şartlar sağlanırsa, yasaların izin verdiği ölçüde önümüzdeki sezonda bir düzenleme yapılabilir” dedi.
Uzun yıllardır çay kenarında ikamet eden ve Sarıçay kenarında yaklaşık bir yıldır faaliyet gösteren bir kafenin işletme sahibi Mustafa Batdal, çay kenarının düzenlenmesi ile ilgili mahalle olarak dilekçe ile Çanakkale Belediyesi’ne başvurduklarını dile getirerek, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ı Sarıçay Caddesi’ne davet etti.
Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Ali Sürücü, “Vatandaş Devlet Su İşleri’ne gittiğinde oraya Belediye bakıyor cevabı ile karşılaşıyor. Hâlbuki durum öyle değil. Biz DSİ’nin izni olmadan çayı bile temizleyemeyiz. Durumu değerlendirme altına alacağız. Hepimiz biliyoruz ki, önümüzde bir Eskişehir modeli var, Çanakkale’de neden olmasın. Ancak her şey yasalara uygun olmalı. Konuyu Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile görüşeceğiz. Gerekli şartlar sağlanırsa, yasaların izin verdiği ölçüde önümüzdeki sezonda bir düzenleme yapılabilir. Vatandaş haklıdır, kent büyüdü, ihtiyaçlar değişti. Bu karar sadece bizimle ilgili değildir. DSİ ile görüşmek, konuyu meclise taşımak gerekir. Halka hizmet etmek için burada isek, halkın talebini göz önüne alacağız.
Mustafa Batdal Sarıçay Caddesi’nde yaşayan vatandaşların talepleri olduğunu dile getirerek şunları anlattı:
“KÖPRÜ ALTINI KENDİM TEMİZLEDİM”
“Bu mekânı 15 Ağustos 2018’de açtım. Ben açılış yapana kadar köprü altında başlamakla birlikte gece saatlerinde alkol tüketimi yapılan bir yerdi. Biz mahalle sakinleri olarak burada akşam saatlerinden sonra vakit geçiremiyorduk. Ben buraya kafe açınca köprü altını kendim temizledim. Orası kokudan geçilemiyordu. Mahalleli olarak kendimiz artık oturamadık ve temizliğini yaptım.”
“SARIÇAY KİMİN SORUMLULUĞUNDA?”
“Bizim isteklerimiz var. Ben hemen yolun altına birkaç masa sandalye attım. Bir de yolun sonunda bir balıkçı var, o da tahta masalar koydu. 20-25 gün kadar masalar burada kaldı. Sonra şikâyet üzerine, zabıta gelip masaları kaldırdı. Masaları gelip kaldıranlar, işletmeyi açtığımızda gelmedi, kontrol etmedi. Mahalle sakinleri nerede vakit geçirecek. Buranın sorumluluk alanı belediyede değilmiş. O zaman dere yatağı olduğu için çayın girişinden baraja kadar, pazar yeri dâhil olmakla birlikte, her şey usulsüz. Ben üç tane masa attım. Kaldırdılar. Yolun sonuna gittiğiniz zaman benimle aynı sırada olup, üstü kapalı mekânlar var. Demek ki bu izin verilebiliyor. Burası rüzgârlı bir bölge. Yeri geliyor masa sandalye sallanıyor. Ben niçin buranın üstünü kapatamıyorum, ya da ben niçin aşağı üç tane masa atamıyorum? Ben burada vatandaş için esnaflık yapıyorum. Çayı hala 1 TL’den veriyorum. Ben isteklerimi mahallem için istiyorum. Bu çay kenarı ne zamana kadar böyle kalacak? Dere yatağı riskli ise o zaman karşımızdaki otoparkta riskli, pazar yeri de riskli. Herkesin kafası karışık. Burası Devlet Su İşleri’nin mi belediyenin mi yetki sahası?”
“BİZ ÇAY KENARI DÜZENLENSİN İSTİYORUZ”
“Ben sadece esnaf değilim, ben aynı zamanda mahalle sakiniyim ve imza toplayan mahalle sakinleri adına da konuşuyorum. Biz çay kenarı düzenlensin istiyoruz. Burada çocuklarımız için park yok. Biz bir yıldır burada ayrıca bu alanı da koruyoruz. Ben sadece kendi mekanımın üstü kapansın, kendi mekanımın önü açılsın istemiyorum. Madem bir kişiye üstünü kapama izni verildi, alkol ruhsatı verildi, o zaman herkese verilsin.”
“DÜZENLEMELERİ KENDİMİZ YAPMAYA DA RAZIYIZ”
“Biz buraya park da istiyoruz. Ben, belediyeden, Park ve Bahçeler Müdürü Göksel Koyuncu ile de görüştüm. Tel örgüsünü kamerasını kendim koymaya da razıyım. Göksel Bey, bana, ‘Peyzaj sorumlularını gönderirim, onlar uygunluk verirse oraya konulur’ dedi. Ama dönüş yapan olmadı. Yolun altı bozuk, taş istedim belediyeden, kendim döşettireceğim, yol çok bozuk, ona da izin vermediler.”
“SARIÇAY YILLARDIR GÖZ ARDI EDİLDİ”
“Sarıçay yıllardır göz ardı edildi, artık buna dur demek istiyoruz. Akşam köprü altında iç çamaşırı ile yıkanan insanlar gördük. Burada bir denetim yapılması gerekmez mi? Bu köprübaşından merdivenin indiği ama demir parmaklıklar ile kapalı bir alan var. Orada, kapatılmadan önce çekyat bile vardı. İnsanlar orada sabaha kadar oturup içki içiyordu. Baştan alt geçit olarak yapıldı ama sorunlar olunca çareyi orayı kapatmak da buldular. Orada bir sürü kablo var, bir yangın çıksa müdahale edemeyiz. Ben Belediye Başkanımızın bir kere buraya gelmesini, burada yaşayan mahalle sakinlerini dinlemesini istiyorum. O zaman çay kenarında oturan insanların ne gibi sıkıntıları var görecektir.”
“GECE OLUNCA AİLELER RAHAT EDEMİYOR”
Öte yandan, yine çay kenarında işletme sahibi olan Alaattin Ekici, “ Çay boyuna şu anda sandalye masa koymasam da olur ama çay kenarı düzenlense, işgaliye verilse her şey çok daha güzel olur. Bu cadde de gece belli bir saatten sonra aileler oturamıyor. Eline içki şişesi alan çay kenarına iniyor. Modern ve yeterli bir ışıklandırma ve düzenleme ile alan çok daha güzel ve temiz olur” dedi.
PARK VE BAHÇELER MÜDÜRÜ KOYUNCU DURUMU DEĞERLENDİRDİ
Park ve Bahçeler Müdürü Göksel Koyuncu ise, “Bize dilekçe olarak resmi yollardan bir talep dilekçe gelmedi. Sözle belediye hiçbir iş yapmaz. Resmi kanallardan, ilgili müdürlüklere başvurmak gereklidir. Sarıçay kenarının bakım ve düzenlenmesi bizim yetki alanımızdadır ancak biz istediğimi yere park koyamayız. Bunun bir işleyiş süreci vardır. Sarıçay düzenlemesi ilk yapıldığında mevcut projede parklar zaten vardır. Bunlar yerine konuldu. Kanunlar eskisi gibi değil, çocuk parkının standartları var. Belli noktalara yakınlık, uzaklık kuralları var. Ayrıca benim fikrimi sorarsanız, köprü altına park olmaz. Zaten, Sarıçay’ın, sadece, yeşil alan kullanımı belediyedir” dedi.
Dilek Akşen