Gündem

Gaz lambası ile mi aydınlanalım?

Son bir ayda elektriğe yüzde 15, çaya yüzde 15, şekere yüzde 15 zam yapıldı. Yaz başından beri yapılan zamlara bir zam daha eklendi.

Doğalgaza konutlarda yüzde 14,9 zam yapıldığı duyuruldu.  Geçen yıl 1 Ağustos’tan bugüne dek doğalgaza 5 zam 1 indirim yapıldı. Doğalgaza 1 yılda yapılan toplam zam oranı yüzde 53,8 oldu.
 
Mazot, alkol, sigara zammı derken, okul alışverişleri ile birlikte kış mevsimi de yaklaşınca, özellikle asgari ücretli vatandaş çıkmaza girdi. Her güne yeni bir zamla uyanan vatandaşlar artık zamlara şaşırmaktan bile vazgeçti. Tüketiciyi, TÜKODER çatısı altında örgütlü harekete geçerek, zamlara karşı duruş sergilemeye davet eden Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, tüketicinin ekonomik açıdan geçirdiği zor günleri  değerlendirerek, “Gaz lambası ile mi aydınlanalım?” dedi.
 
Elektrik, su, doğalgaz, benzin gıda gibi birçok tüketim malzemesinde üst üste gelen zamlar, başta asgari ücretle çalışan vatandaşlar olmak üzere toplumun tamamını ciddi şekilde olumsuz etkiliyor.
 
Türkiye’de üretimin olmayışı, dolara endeksli piyasalar, ham maddenin ithal edilmesi, hatta tarım ülkesi olmamıza rağmen tarımsal ürünlerin dahi ithal edildiği bir dönemde, hazır tüketime yoğunlaşmak zorunda kalan vatandaşlar elde ettiği gelirle geçimini sağlamakta zorluk çekiyor.
Dolar kurundaki düşüşle birlikte halk temel tüketim ürünlerinde bir indirim beklerken, geçtiğimiz gün Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından (EPDK) doğalgaz fiyatlarına yüzde 13,73 ila yüzde 14,97 oranında zam yapıldığının duyurulması vatandaşı çıkmaza soktu. Geçen yıl 1 Ağustos’tan bugüne dek doğalgaza 5 zam 1 indirim yapıldı. Doğalgaza 1 yılda yapılan toplam zam oranı yüzde 53,8 oldu.
Doğalgaza henüz 1 ay önce 31 Temmuzda da aynı oranda zam yapılmıştı. Son düzenlemeyle birlikte 1 yılda konutlarda kullanılan doğalgaza gelen zamlar şu şekilde;
 
1 Ağustos 2018; yüzde 9 zam
 
1 Eylül 2018; yüzde 9 zam
 
1 Ekim 2018; yüzde 9 zam
 
31 Temmuz 2019; yüzde 14,9
 
31 Ağustos 2019; yüzde 14,9
 
 
 
“ZAMLARIN UCU BUCAĞI GÖRÜLMÜYOR
 
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit üst üste gelen zamları tüketici açısından değerlendirerek şu ifadelere yer verdi:  “Daha doğalgaza yeni zam yapılmıştı, bir zam daha geldi. Zaten temel tüketim maddelerinden olan elektriğe büyük zam geldi, doğalgaza bir ayda iki kez zam da deyince tüketici çıkmaza girdi, söyleyecek bir şey bulamıyorlar.  Bu konuda bu ülkeyi yönetenlerin bir şey söylemesi lazım. Bu zamlar neden kaynaklanıyor? Bu ülkede temel tüketim maddelerine neden bu kadar sık ve çok zam geliyor? Benim evime 185 TL elektrik faturası geldi, geceleri yanan iki lamba.  O zaman tüketici artık hem ısınmada hem aydınlanma da çift yönlü gaz lambası kullansın. Ama gaz da çok pahalıdır. Bu zamların ucu bucağı görünmüyor. Hangi ölçüler ile zam yapılıyor. Eskiden dolar düştü, çıktı, ürünlere zam geliyordu.  Akaryakıtta bir kuruş indirim, 50 kuruş zam yapılıyor.  Tüketiciye güven vermiyorlar.  Alkol ve sigarayı elbette ki övmüyoruz ama bu ürünlerin de bir tüketici kitlesi var. Bir paket sigara 20 TL olunca, diğer kalemlerin üreticileri de bunu kendine baz alıyor. Hatta bu zamları mahsus yapıyorlar ki, seviye yukarı çıksın. Böylece daha kolay diğer ürünlere zam yapılıyor. Sigara bile şu kadar olmuş algısı oluşuyor.  Bu sigara içenlere yapılan bir zam değil, ülke geneline yapılan bir zam oluyor.   Dünyanın en pahalı alkolü biz de. Vatandaşın arasına girin, komşu ülkelerde alkol neredeyse bedava, oradan alkol getireceğiz diye yarışıyorlar adeta.  Et ihracatı yapıyoruz diyorlar. 8’e ithal ettiği eti 3’e ihraç ediyorlar. Depolar doluymuş. Verin piyasaya, düşürün fiyatı. Tüketiciyi, TÜKODER çatısı altında örgütlü harekete geçerek, zamlara karşı duruş sergilemeye davet ediyoruz” dedi.
 
 
Dilek Akşen