Eğitim

OKULLAR İÇİN YENİ YAZ TATİLİ UYGULAMASI

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okullara getirilecek yeni tatil düzenlenmesi hakkında bilgi vererek, yeni modele göre okulların bir hafta erken açılıp, bir hafta daha geç açılacağını belirtti.

Yaz tatili süresinde değişikliğe gidileceğini ifade eden Bakan Selçuk, "18-22 Kasım 2019'da ilk ara tatil yapılacak. 6-10 Nisan 2020 tarihleri arasında ikinci ara tatil verilecek. Ara tatillerde bir ana tema başlığı altında bilim, kültür, sanat, spor, gezi, fuar gibi etkinlikler planlanacak" dedi.
İçinde bulunan eğitim sisteminde bu modelin başarılı olamayacağını ifade eden Eğitim-İş Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Mantaş, albenili görünse de, öğrencilerin bu durumu daha fazla tatil olarak algıladığını ancak öğrenciler açısından sadece bir boşluk yaratacağını belirtti.
 
“BU BİR TATİL DEĞİL, ÖĞRENCİLERİ ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERE TAŞIYACAKLAR”
Kamu okullarında öğrenmeye yönelik bir eğitim şeklinin oturtulamadığını vurgulayan Mantaş, “Eğitimin bu kadar değersizleştirildiği bir yapıda ara tatiller, ara modeller iş görmeyecektir” ifadelerini kullanarak, “Milli Eğitim Bakanlığı bizi şaşırtmaya devam ediyor. Şapkadan tavşan çıkarır mı onu bilmeyiz ama net olarak gördüğümüz şeyler var. Öğrenciler açısından değerlendirirsek bu bir tatil değil. Öğrencileri çeşitli etkinliklere taşıyacaklar. Çocukların öz değerlendirmelerini yapacaklarını belirtiyorlar. Ancak içinde bulunduğumuz sistem içerisinde yararlı görülen şeyler tam tersi etki yapabilir. İyi niyetle yaptığını düşünüyoruz, ancak iyi niyetle yaptığımız şeyler değil. Önce eğitim sisteminin düzelmesi lazım. Ziya Selçuk, bakan olarak atandığında neden atanmıştı, bir eğitimin piyasalaştırılması özelleştirilmesi için AK Parti’nin yapmadığını yapmak, bunu tescillemek, iki gericileştirdikleri eğitim sistemini toplumsallaştırıp onaylamak. Bu konuda da büyük oranda başarılılar. Okulda kamu okullarında öğrenemeyen bir sistem yarattılar. Öğrenciler okullarda öğrenemiyor. Bu net. Bunun yanı sıra kamu okullarına ayrılan kaynaklar çok fazla gösterilse de öyle olmadığını biz biliyoruz. Bu ayırdıkları kaynağın yüzde sekseni personel giderleri ve demirbaş giderleri. Hiç de öyle eğitime falan ayırdıkları çok büyük bir bütçe yok. Kaldı ki ekonomik krizde ilk yaptıkları şey bütçeyi geri çekmekti. Eğitimin bu kadar değersizleştirildiği bir yapıda ara tatiller, ara modeller iş görmeyecektir. Eğitim sendikalarının, öğretmenlerin fikirlerini almadan sadece siyasal iktidarın istediği eğitim politikaları üzerinden yaptıkları bu değişimler ne kadar albenili gözükse de, tatil geldi sanılsa da yanlıştır. İşin aslı bu değil. Öğretmenler açısından esnek çalışma, öğrenciler açısında da öğrenmeyi sağlamayan bir boşluktur” şeklinde konuştu.
 
 
Özel Haber: Seda Atan