Ekonomi

Osmanlı Dönemi esnafları da  Ahilik Haftası’nda olacak

Ahilik Haftası 16 Eylül-22 Eylül 2019 tarihleri arasında “Üzerimde yok sonra veririm dediğin, kimi zaman anahtarını, kimi zaman çocuğunu emanet ettiğin yerel esnafına sahip çık” sloganı ile kutlanacak.

“Yerel esnafına sahip çık”
Ahilik Haftası’na tüm Çanakkale halkını davet eden Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, “Eğer yerel esnaf kalmazsa, en büyük sıkıntıyı yine Çanakkale çekecektir. Biz büyük zincir mağazalar ve alışveriş merkezleri ile mücadele ediyoruz. Bir kilo şeker ihtiyacınız olduğu zaman cebinizde o an para olmayabilir ama bakkalınız size veresiye verir. Çanakkale’deki tüm esnafımızdan vatandaşımızın bir kredisi vardır. Bu krediyi yok etmemek lazım, bu değerleri kaybetmememiz lazım” dedi.
Açılışı Cumhuriyet Meydanı’nda yapılacak olan Ahilik Haftası, bu sene, farklı bir resim sergisine de ev sahipliği yapacak. Osmanlı Döneminde Çanakkale’nin esnaflarından oluşan sergi kentlileri karşılayacak.
Bu yıl “Esnafına Sahip Çık” sloganıyla kutlanacak Ahilik Haftası’na tüm Çanakkale halkını davet eden Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan,“Ahilik Haftamızın, 16 ve 22 Eylül tarihleri arasında, 24. Yılını kutlayacağız.  Geçen yıl gerçekleştirdiğimiz etkinlikten daha farklı olarak ne yapabiliriz diyerek üzerine çok çalıştık. Esnafın her kesimine ulaşmak, bu etkinliğin neden gerçekleştirildiğini anlatabilmek amacı ile kentin birçok bölgesinde etkinlikler düzenleyeceğiz. Böylece halk ve esnafı da buluşturacağız.  16 Eylül Pazartesi günü saat 14.00’da tüm Çanakkale halkını ve esnafımızı Cumhuriyet Meydanı’na bekliyoruz. Esnafımızla iş birliği içerisinde haftamızı kutlayacağız” dedi.
“OSMANLI DÖNEMİNDE ÇANAKKALE’NİN ESNAFLARI KENTLİLERİ KARŞILAYACAK”
Açılışı Cumhuriyet Meydanı’nda yapılacak olan Ahilik Haftası, bu sene, farklı bir resim sergisine de ev sahipliği yapacak. Osmanlı Döneminde Çanakkale’nin esnafları kentlileri karşılayacak.
Programın detaylarını aktaran Başkan Özcan, “İlk gün, komite tarafından seçilen yılın ahisini, kalfa ve çırağını ödüllendireceğiz. Daha farklı olarak, Osmanlı Döneminde Çanakkale’de hangi meslek grupları ağırlıkta imiş, kimler esnaflık yapmış, ne şekilde esnaflık yapmış, bunlarla ilgili Üniversiteden bir hocamız ile çalıştık. 20’nin üzerinde fotoğraftan oluşan bir sergi ile halkı ve esnafı buluşturacağız” dedi.
“YEREL ESNAFA SAHİP ÇIK”
Meydandan, yerelden genele herkese sesleneceğini de sözlerine ekleyen Başkan Özcan bu yılın temasını da açıklayarak, “Ahilik Haftası’nın ne olduğunu hem esnafımıza hem halkımıza anlatmaya çalışıyoruz. Biz eskilerden ders alarak, bugün esnaf ve sanatkârların sorunlarını nasıl çözebiliriz bunu düşünüyoruz. Biz esnaf ver sanatkârın sesini herkese duyurmaya çalışıyoruz. Meydandaki açılış törenimize yerel yönetimden, mülki ve idari amirlerden ve vekillerimizden katılanlara, esnaf ve sanatkârın talep ve şikâyetlerini iletmek istiyoruz. Bu sene özellikle şunu vurgulamak istiyoruz. Çanakkale halkı, kamuoyu, yerel ve genel yönetimi, yerel esnafa sahip çıkmalı. Yerel esnafın ödediği vergiler ve işgaliyeler ile sağladığı istihdam ile Çanakkale kazanacak.  Eğer yerel esnaf kalmazsa en büyük sıkıntıyı yine Çanakkale çekecektir. Biz büyük zincir mağazalar ve alışveriş merkezleri ile mücadele ediyoruz. Bir kilo şeker ihtiyacınız olduğu zaman cebinizde o an para olmayabilir ama bakkalınız size veresiye verir. Çanakkale’deki tüm esnafımızdan vatandaşımızın bir kredisi vardır. Bu krediyi yok etmemek lazım, bu değerleri kaybetmememiz lazım.  İnsanlara belli bir sosyal merkez sağlamak adına yapılan merkezleri anlarız ama her dakika ulaşımın olduğu yerde değil. Alışveriş Merkezi Özbek Ovası’na yapılamaz mıydı, zaten kendi ücretsiz servisi de var. İstanbul’da Galata Port diye bir proje var. Hayran kaldım.  Biz de Yalı Caddesi’nden Cuma Pazarı’na kadar benzer çalışma yapsa idik, bu noktaya alışveriş merkezi hüviyeti kazandırsa idik, Çanakkale kazanmaz mıydı? Alışveriş merkezleri ülkemizin talihsizliğidir” dedi.
‘ODALAR NE İŞ YAPIYOR?’ SORUSUNA DA CEVAP VERDİ
“Odalar ne iş yapıyor?” sorusuna da cevap veren Başkan Özcan, “Çanakkale Merkez’de sekiz meslek odamız ve ilgili kuruluşlarımız var. Bu odalar sadece aidat ücretlerinden maddi kaynak sağlayarak, kendi yetki çerçevelerinde bir hizmette bulunuyor. Bu yıllık aidatı bile ödemek ile ilgili sorun yaşayan esnaflar var. Yıllık aidat toplanmadığı zaman sorumlu olan, kamuyu zarara uğratmaktan dolayı, başkandır. Bazen odalar ne iş yapıyor diyenler çıkıyor. Ben daha güzelini yaparım diyen başkanlığa talip olsun.   Esnaf ve Sanatkârın genelde çözülmesi gereken sorunlarını yerelde çözmek mümkün değil. Esnaf ve Sanatkârımız öncelikle yerel sonrasında genel sorunlarını odaya götürüp, bu sorunun takipçisi olmalıdır.  Esnafımız odasına sahip çıkmalıdır” dedi.
Tüm il başkanları ile birlikte bir toplantıya da katılacağını ifade eden Başkan Özcan, sözlerine, “Ticaret Bakanlığı ve Esnaf ve Sanatkâr Konfederasyonu ile Kırşehir Ahi Merkezi’nde, 81 il başkanı, Cumhurbaşkanı ve Bakanlar’ın katılımı ile bir toplantıya katılacağız. Eğer oradan esnaf için bir mesaj alabilirsek bunu da dönüşte esnafımızla paylaşacağız” ifadeleri ile son verdi.
Dilek Akşen