Gündem

ÇOMÜ’LÜ AKADEMSİYENLER POLONYA’DA

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin AB’den onaylı projelerinden CARE-T-FARMS-Sosyal Çiftçilik projesinin son toplantısı geçtiğimiz gün Polonya’nın Krakow kentinde yapıldı

 Otistikler için tarım
 
Toplantıya Krakow Tarım il Müdürlüğü’nün yanında, İtalya-Umbria Çiftçiler Birliği, İspanya, Belçika ve Makedonya’dan araştırma enstitüsü ve danışmanlık firmaları katıldı. Krakow çiftçilerine sosyal çiftçilik ve sağlıktaki öneminin anlatıldığı toplantıya Türkiye adına katılan Prof.Dr. Kemal Çelik ve Prof.Dr. Harun Baytekin, özellikle pet-terapi ve hippo-terapinin otistik bireylerde çok etkili olduğunun altını çizdiler.
 
Toplantı ile ilgili gazetemize bilgi veren ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi
Prof.Dr. Harun Baytekin,  “Otizm, üç yaşından önce başlayan ve ömür boyu süren, sosyal etkileşime ve iletişime zarar veren, sınırlı ve tekrarlanan davranışlara yol açan beynin gelişimini engelleyen bir rahatsızlık olarak kabul edilmektedir. Ülkemizde engelli sayısının 10 milyon civarında olduğu tahmin edilmektedir. Kaydı olmayan engelli sayısı da az değildir. Ailelerin önemli bir kısmı otistik çocuklarını evden dışarı çıkarmamaya çalışmaktadır. Tarımsal üretimi ana gıda tedariki gerçekleştiren bir sektör olarak tanımlamanın yanında, fiziksel ve mental engeli olan bireylerin topluma kazandırılmasında önemli role sahip olduğu bir gerçektir” dedi.
 
Toplantıda Krakow çiftçilerine Sosyal Çiftçilik ve sağlıktaki önemi uzmanlarca anlatıldı. Toplantıya Türkiye adına katılan Prof.Dr. Kemal Çelik ve Prof.Dr. Harun Baytekin,  konunun önemine vurgu yaparak, günümüzde tarımın insan sağlığında da kilit bir rol üstlendiğini, bunun giderek artacağını ifade ettiler. Konferansta konuşan Prof.Dr. Kemal Çelik, sosyal çiftçilikte, özellikle Pet-terapi ve hippo-terapinin otistik bireylerde çok etkili olduğunu, Türkiye’nin bu tedavi yöntemlerini göz ardı etmemesi gerektiğini söyledi.
 
Mine Tarım